Στη Μακρόνησο ο Πέτρος Φιλίππου για το Μνημείο Ποντίων και Ασσύριων προσφύγων.

Στη Μακρόνησο ο Πέτρος Φιλίππου για το Μνημείο Ποντίων και Ασσύριων προσφύγων.
Σε εκδήλωση για την τοποθέτηση Μνημείου προς τιμήν των Ποντίων και Ασσύριων προσφύγων της περιόδου 1919-1923 που έχασαν τη ζωή τους στη Μακρόνησο, παραβρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου.

Η ιστορία της Μακρονήσου, γνωστού τόπου εξορίας και «σωφρονισμού» των αντιφρονούντων, αριστερών και κομμουνιστών, ξεκινά πολύ νωρίτερα, την περίοδο 1919 – 1923, όταν λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο και τόπος ταπείνωσης και μαρτυρίου Ποντίων και Ασσύριων προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα ως θύματα της γενοκτονίας. Στο νησί βρήκαν φρικτό θάνατο, τουλάχιστον έξι χιλιάδες πρόσφυγες.

Σήμερα, ο Σύλλογος Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύτες Κομνηνοί», η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ) διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής με αφορμή την τοποθέτηση του Μνημείου για τους πεσόντες Πόντιους και Ασσύριους. Μια εκδήλωση, για να μην ξεχαστεί ποτέ ότι η ανεκτικότητα στο διαφορετικό και ο σεβασμός στους πρόσφυγες αποτελούν στοιχεία πολιτισμού και δημοκρατίας.

«Ο εκτοπισμός και η ταπείνωση των Ποντίων στη Μακρόνησο είναι μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της ιστορίας που πρέπει να αναδειχθεί. Να αναδειχθεί ως ιστορική μνήμη και ως φόρος τιμής στους πρόσφυγες που πέρασαν από εκεί. Σήμερα που οι πόλεμοι και οι οξυμένες οικονομικές ανισότητες δημιουργούν τεράστιες προσφυγικές ροές ας διδαχθούμε από την ιστορία μας, γιατί ο σεβασμός και η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας μας. Είναι κυρίαρχο συστατικό της εξανθρωπισμένης κοινωνίας. Θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαιτέρως τις οργανώσεις των Ποντίων και των Ασσυρίων για την πρωτοβουλία τους καθώς σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς μας θυμίζουν ότι το σημαντικότερο στοιχείο του πολιτισμού μας και του κράτους δικαίου είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Πέτρος Φιλίππου από την Μακρόνησο.

Στην εκδήλωση, όπου έψαλλε επιμνημόσυνη δέηση ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, από την πλευρά των διοργανωτών, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύτες Κομνηνοί» Θεόφιλος Καστανίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, η δήμαρχος και ο έπαρχος Κέας Ειρήνη Βελισσαροπούλου και Ιωάννης Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, καθώς και η επικεφαλής της Δύναμης Ζωής Ρένα Δούρου με τους περιφερειακούς συμβούλους Παναγιώτη Χατζηπέρρο και Νατάσσα Κατρανίδη αλλά και ο Πρόδρομος Θεοδουλίδης επικοινωνιολόγος και μέλος της Νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Παρόντες ήταν ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος και ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης που απέδωσε φόρο τιμής στα θύματα με ένα ποντιακό μοιρολόι.

Categories