Απόσυρση του εκλογικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ ζητά το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Στέργιος Ζιαμπάκας

Απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά με ψήφισμα που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία (51 υπέρ, 42 κατά) το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, λίγο πριν τα μεσάνυχτα (Τετάρτη, 26 Μαΐου).

Το ψήφισμα που κατατέθηκε ήταν λιτό και συνδιαμορφώθηκε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Σύμφωνα με το κείμενο, το περιφερειακό συμβούλιο (της πολυπληθέστερης Περιφέρειας της χώρας), εκφράζει την αντίθεσή του με το κυβερνητικό νομοσχέδιο «που φέρνει απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς και ζητά να αποσυρθεί».

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε από τις παρατάξεις: «Δύναμη Ζωής» (Ρένα Δούρου), «Ανεξάρτητη Αττική» (Γιάννης Σγουρός), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Γιάννης Πρωτούλης), «Οικολογική Συμμαχία» (Γιώργος Δημητρίου), «Δημιουργία» (Θάνος Τζήμερος), «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (Κώστας Τουλγαρίδης), «Ανυπότακτη Αττική» (Μαριάνα Τσίχλη), ανεξάρτητους συμβούλους αλλά και τον συνεργαζόμενο με την διοίκηση Πατούλη, Νίκο Παπαδάκη.

Ως γνωστόν, το προωθούμενο νομοσχέδιο (έχει κατατεθεί στην Βουλή) μετατρέπει ουσιαστικά τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας σε… μονοπρόσωπα όργανα διοίκησης, καθώς προσφέρει σε δημάρχους και περιφερειάρχες ισχυρές πλειοψηφίες ενώ θα εκλέγονται με το μειοψηφικό 43%, περιορίζει την εκπροσώπηση στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα μειώνοντας τον αριθμό των αιρετών (ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής οι περιφερειακοί σύμβουλοι μειώνονται κατά 30%, από 101 σήμερα σε 71) και -μεταξύ άλλων- περιορίζει τον δημοκρατικό πλουραλισμό βάζοντας εκλογικό όριο 3% για την είσοδο παρατάξεων στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια – κάτι που σημαίνει ότι θα εκτοπιστούν παρατάξεις, κυρίως της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με επί συναπτά έτη θητείας στα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα.

Κατά την συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο το βράδυ της Τετάρτης, περιφερειακοί σύμβουλοι τόνισαν την ανάγκη να εγκριθεί ομόφωνα το από κοινού διαμορφωμένο ψήφισμα. Αφενός μεν όλες οι παρατάξεις άσκησαν κριτική στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για μείωση του αριθμού των περιφερειακών συμβούλων Αττικής, αφετέρου ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αδειανό πουκάμισο» εφόσον «δεν γεμίζει με επιτελικότητα», δηλαδή παραχώρηση εξουσιών και πόρων προς την Αυτοδιοίκηση.

Ωστόσο, ο περιφερειάρχης, παρά τις διατυπωμένες ενστάσεις του, επέμεινε να μην στηρίξει το ψήφισμα – αν και στο τέλος χαιρέτισε την έκδοσή του, σπεύδοντας να… διευκρινίσει ότι ο ίδιος κι η παράταξή του «παραμένουμε στις θέσεις μας»…

efsyn.gr

Categories