Κρήτη: Επιβεβαιώθηκαν τρία περιστατικά ως παρενέργειες του AstraZeneca

Πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοκυτταροπενίας (TTS) εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού στη χώρα μας – Τα τρία από αυτά τα περιστατικά αφορούν εμβολιασμούς στην Κρήτη.

Από αυτές τις περιπτώσεις, η μία περίπτωση ήταν του 35χρονου από την Ιεράπετρα, ο οποίος έχει αναρρώσει κι έχει λάβει εξιτήριο, και οι άλλες δύο αφορούν τις δύο γυναίκες, μία 44χρονη και μία 47χρονη, οι οποίες και νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδρίασε προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τον τρόπο συνέχισης του εμβολιαστικού προγράμματος και αφού εξέτασε τα δεδομένα συνέστησε τη συνέχιση των εμβολιασμών σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τονίστηκε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο και αλλαγή δεύτερης δόσης συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου «το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου».

Στο μεταξύ, την ανάγκη έρευνας προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς, επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.

Ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι υπάρχουν επιστημονικές προσπάθειες για να διορθωθούν τα πράγματα, σημειώνοντας πως «πρέπει να δούμε αν φταίει το αντιγόνο ή ο αδενοίος. Θα πρέπει να βρούμε τον μηχανισμό που παράγει τη φλεγμονή».

Αναφορικά στα περιστατικά στην Κρήτη, σημείωσε: «Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν μελέτες, θα πρέπει να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ευαισθησία. Εγώ μιλάω σε επίπεδο παρατήρησης. Να κάνουμε και γεωγραφική κατανομή του κινδύνου. Τα μισά από τα περιστατικά έγιναν στην Κρήτη. Αυτό ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει έστω από πλευράς παρατήρησης»

efsyn.gr

Categories