Παυλάκης:«Επικίνδυνο το άνοιγμα χωρίς οποιαδήποτε προδιαγραφή, ο κορονοϊός θα “ξαναδαγκώσει”»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έκρουσε για ακόμα μία φορά σήμερα ο ερευνητής – γιατρός στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, επικρίνοντας το άνοιγμα δραστηριοτήτων που γίνεται χωρίς να τηρείται οποιαδήποτε προδιαγραφή.

Μιλώντας το πρωί στο Mega ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη να «να προσέξουμε» γιατί «βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας». «Το επικίνδυνο είναι ότι αψηφούμε τον ιό που θα γυρίσει και θα ξαναδαγκώσει» τόνισε.

«Το άλλο επικίνδυνο είναι ότι οι Ολλανδοί μόλις έβαλαν τα νησιά μας στο πορτοκαλί. Από εδώ και πέρα οι Ολλανδοί που θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα πρέπει να γυρίσουν και να κάνουν 10-15 ημέρες καραντίνα. Στην Κω που περιμένουν 120.000 τουρίστες από την Ολλανδία έχουν πρόβλημα οι επιχειρηματίες: λένε πως θα πληρωθούν οι προετοιμασίες αν ακυρωθούν» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για την ανάγκη αποφόρτισης των πολιτών μετά από μήνες λοκντάουν, ο κ. Παυλάκης απάντησε το εξής: «Την “ανάσα” να την πάρει ο κόσμος όταν γίνουμε Πορτογαλία, όταν νικήσουμε το τρίτο κύμα. Το τρίτο κύμα στην Ελλάδα ανέβηκε αργά και βασανιστικά, έχει κρατήσει πάρα πολύ καιρό, και τώρα κατεβαίνει ακόμα πιο αργά και βασανιστικά. Έχουμε κάθε μέρα 50 με 80 θανάτους. Ελπίζω να αρχίσουν να μειώνονται. Αλλά κάθε μέρα θυσιάζεται ένα πούλμαν ανθρώπων».

Εξήγησε πως «το κύμα δεν κόβεται με “ανάσες”, το κύμα κόβεται αν κοπούν οι επαφές. Είναι λάθος ο συλλογισμός “είναι ράβδος εν γωνία άρα βρέχει”. Δεν μπορούμε να κάνουμε λογικά άλματα. Ως επιστήμονας δεν μπορώ να πω “ναι” σε πράγματα που είναι παράλογα. Είναι στο 3,93% η θετικότητα των κρουσμάτων στις μετρήσεις.

«Η Ελλάδα δεν μετράει αρκετά»
«Αυτό σημαίνει για εμένα ότι η Ελλάδα δε μετράει αρκετά. Το ιδεατό θα ήταν το ποσοστό να είναι λιγότερο από 2, ή λιγότερο από 1%. Αν η Ελλάδα αυτή τη στιγμή τετραπλασίαζε τις μετρήσεις ο δείκτης θα μπορούσε να κατέβει κάτω από το 2% αύριο το πρωί. Αλλά αν γίνουν περισσότερες μετρήσεις, θα ανέβουν και τα κρούσματα» είπε για να σημειώσει πως τα σελφ τεστ δεν μετρώνται στο λογαριασμό.

Ο καθηγητής επανέλαβε την ανάγκη «να γίνουμε Πορτογαλία», όπου ανάσχεσαν «το σκληρό κύμα ρίχνοντας τα κρούσματα κατά 1.200% μέσα σε ένα μήνα».

«Η Ελλάδα κόβει τα κρούσματα σε 50 μέρες ούτε στο 30%. Το κύμα είναι σε αποδρομή. Τώρα κατεβαίνει. Το πρόβλημα είναι πόσο γρήγορα και πόσο θα κοστίσει. Έτσι που πάει αυτό το κύμα θα μπει Ιούλης μέχρι να κοπούν σοβαρά τα κρούσματα και οι θάνατοι» ανέφερε επισημαίνοντας ότι ύστερα αναμένονται οι αφίξεις των τουριστών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Ελευθερία» σχολίασε πως «όλοι έχουν πιστέψει ότι τα εμβόλια θα μας σώσουν, αλλά οι γεροντότεροι που είχαν όλη την άνεση να κάνουν πρώτοι το εμβόλιο, αντί να έχουμε 90% εμβουλιασμούς, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλότερα. Η κοινωνία στην Ελλάδα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τα εμβόλια είτε σαν άλλοθι, είτε σαν φυλαχτό που μας έβαζε η γιαγιά. Δε λειτουργούν έτσι τα εμβόλια. Πρέπει να τους δώσουμε χρόνο για να δουλέψουν. Τα εμβόλια είναι το καλύτερο πράγμα που έχουμε».

Σε αυτό το σημείο συμπλήρωσε πως το παραπάνω ισχύει και για τα παιδιά. «Έχουμε τις μελέτες πια και τώρα εγκρίθηκαν τα εμβόλια για τα παιδιά. Όποιος δε θέλει να κάνει το εμβόλιο στα παιδιά του, είναι πια δική του ευθύνη. Ο ιός επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες και νομίζω ότι προσπαθεί να επεκτείνει το “ρεπερτόριό” του τώρα που έχουμε μπλοκάρει τους γεροντότερους με εμβόλια κλπ. Θέλει υλικό για να δουλέψει. Έξι μήνες από τώρα ο ιός μπορεί να προτιμά πολύ περισσότερο τα παιδιά και να κάνει πολύ χειρότερη ασθένεια. Δεν το ξέρουμε αυτό».

Categories