Σε αναμονή της απόφασης του Ειρηνοδικείου Λαυρίου για την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο Πάνειο Όρος. Σε ισχύ μέχρι τότε τα ασφαλιστικά μέτρα των δήμων Λαυρεωτικής, Σαρωνικού. To ΔΤ του Σαρωνικού

Στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου, σήμερα συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα όλων των πλευρών για την ανεμογεννήτρια που επιχειρείται να εγκατασταθεί στο Πανί από την Εταιρεία ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ .

Σημαντική εξέλιξη στην εκδίκαση  της υπόθεσης τα νομικά και ιστορικά στοιχεια των “φίλων του Πάνειου όρους” οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον Κώστα Ναξάκη και ρίχνουν φως στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Καλυβίων στην περιοχή όπου επιχειρείται η εγκατάσταση της Ανεμογεννήτριας.

Μέχρι την οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου συνεχίζουν να είναι σε ισχύ τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει οι δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού και δεν επιτρέπεται στην Εταιρεία να προχωρήσει σε εργασίες εγκατάστασης.

Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα συζητείται στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι Δήμοι Λαυρεωτικής και Σαρωνικού

Δηλώσεις αιρετών και κατοίκων πριν και μετά την εκδίκαση της υπόθεσης

Παραθέτουμε  ξεχωριστό video με τις δηλώσεις του Κώστα Ναξάκη που εκπροσώπησε τους “φίλους του Πάνειου Όρους” και παρουσίασε στο δικαστήριο σημαντικά ιστορικά στοιχεία που αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς σε περιοχές του Πανείου όρους, γιατί εκτός την χρησιμότητά τους στην υπόθεση που ενδέχεται να είναι καθοριστική, αποτελούν και μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα.

φωτο από την παράσταση κατοίκων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, δείτε ΕΔΩ

Το δτ του ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Εκδικάστηκαν από το Ειρηνοδικείο Λαυρίου τα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας κατασκευής αιολικού σταθμού στο Πάνειο Όρος.
Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού: «Οι ανεμογεννήτριες να μην τοποθετούνται με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος».
Την αταλάντευτη βούλησή τους να αντιταχθούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πάνειο όρος εξέφρασαν χθες κάτοικοι και δημοτικές αρχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, κατά την εκδίκαση της κύριας παρέμβασης του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και των ασφαλιστικών μέτρων όλων των πλευρών, στο Ειρηνοδικείο Λαυρίου.
Από την πλευρά του δήμου Σαρωνικού, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων, ότι η επίδικη έκταση ανήκει σε περιοχή προστασίας ορεινών όγκων, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 2003, και κατά συνέπεια απαγορεύεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Παράλληλα, βρίσκεται σε αναδασωτέα περιοχή και οι εργασίες της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΣ, πραγματοποιούνται χωρίς να έχουν συνταχθεί αναγκαίες προβλεπόμενες μελέτες. Τονίστηκε δε, ότι ιδιοκτήτης και νομέας της περιοχής είναι οι κάτοικοι των Καλυβίων, δια του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού, οπότε οι ενέργειες της εταιρείας πραγματοποιούνται χωρίς νόμιμο δικαίωμα.
«Ως κοινωνία είμαστε σε εγρήγορση μέχρι να τελειώσει η μάχη αυτή. Είναι πασιφανές ότι απουσιάζει ένα σύγχρονο, λειτουργικό χωροταξικό σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με αποτέλεσμα να τοποθετούνται με γνώμονα τα στενά επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι την καταλληλότητα των περιοχών και τη διαβούλευση με τους κατοίκους. Ζητάμε από την πολιτεία να κάνει οριοθετήσεις των περιοχών όπου μπορούν να χωροθετηθούν ανεμογεννήτριες. Όλος ο προοδευτικός κόσμος είναι υπέρ των ΑΠΕ, ωστόσο η αυθαιρεσία και η απουσία προγραμματισμού, πρέπει να σταματήσει» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Ενώ η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δήμητρα Ράπτη σημείωσε: «Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά λέμε όχι στις ανεμογεννήτριες στο Πάνειο όρος. Το Πάνειο έχει ιστορία και είναι πόλος έλξης για πλήθος δραστηριοτήτων. Θέλουμε κι ελπίζουμε να παραμείνει πράσινο γιατί αν μπουν ανεμογεννήτριες μόνο πράσινο δεν θα είναι». Ο Δημήτρης Παπαχρήστου, αντιδήμαρχος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και επικεφαλής της κοινής διαπαραταξιακής επιτροπής δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής δήλωσε: «Δώσαμε μια μεγάλη νομική μάχη για την αποτροπή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο Πανί μας . Ήρθαμε μαζί με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλυβίων προκειμένου να διασφαλίσουμε την ιδιοκτησία του και περιμένουμε θετικό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τέλους».
Σημειώνεται ότι μέχρι την οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, διατηρείται σε ισχύ η προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει σε εργασίες εγκατάστασης. Δημοτικές αρχές και κάτοικοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 8 Ιουνίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών όπου συζητείται η αίτηση ακύρωσης της οικοδομικής άδειας ανέγερσης της ανεμογεννήτριας, ύστερα από προσφυγή των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής.
Τέλος, σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου δημάρχων για την αειφορία, κατά την οποία ο Πέτρος Φιλίππου ενημέρωσε τους δημάρχους για τις νεότερες δικαστικές εξελίξεις αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες. Όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να κερδηθεί για λογαριασμό των πολιτών και του περιβάλλοντος και σχεδίασαν τα νέα βήματά τους προκειμένου η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει την ασπίδα του αγώνα τους.
Από το Γραφείο Τύπου

 

Δείtε επίσης και τα live video από την ζωντανή κάλυψη που έκανε ο Μέμος Ξυγκάκης.

https://www.facebook.com/Paraktios/videos/1309327649464015

https://www.facebook.com/Paraktios/videos/1971583859649523

https://www.facebook.com/Paraktios/videos/298363311932539

https://www.facebook.com/Paraktios/videos/517466119282853

Categories