Μαρία Απατζίδη MEΡA25:Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην περιοχή του Γραμματικού

Κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην περιοχή του Γραμματικού

Η Μαρία Απατζίδη, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε στις 3/6/2021 επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την κατασκευή ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ στην περιοχή του Γραμματικού.

Η κα Απατζίδη ανέφερε ότι πάνω από 70 Σύλλογοι και Φορείς της Ανατολικής Αττικής, μαζί με χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, εναντιώνονται σθεναρά στην κατασκευή Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων – ΟΕΔΑ (ΧΥΤΑ) στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, του Δήμου Μαραθώνα, όπου θα επεξεργάζεται 80.000 τόνους απορριμμάτων τον χρόνο.

Η κα Απατζίδη υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο έργο δεν είναι απλώς επικίνδυνο, αλλά και απολύτως παράνομο, όπως προκύπτει από τις αναφορές των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και την ανυπαρξία επίκαιρης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.). Πρόκειται για μια περιοχή μερικές εκατοντάδες μέτρα από την θάλασσα του Ευβοϊκού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη Λίμνη Μαραθώνα, δίπλα σε περιοχή NATURA, κοντά στον εύφορο κάμπο του Μαραθώνα και σε 2,5 χιλιόμετρα απόσταση από σεισμογενές ρήγμα. Η θέση αυτή που επελέγη στα όρια του Δήμου Μαραθώνα, βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ έχουν τεράστια ιστορική σημασία, γεωμορφολογικά είναι εντελώς ακατάλληλη και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, επειδή εκτός των άλλων, η διαπερατότητα των εδαφών, θα επιτρέψει στα στραγγίσματα να ρυπάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνο το υπέδαφος και τη θάλασσα, αλλά επιπροσθέτως και τα νερά της λίμνης του Μαραθώνα.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τον Υπουργό εάν θα προβεί στην ακύρωση, τόσο της προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανέγερση Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων, όσο και της απόφασης λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) που περιλαμβάνει Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Βιοαποβλήτων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων ή Υπολείμματος (ΧΥΤΑ/ ΧΥΤΥ), στο Γραμματικό.

Από το Γραφείο Τύπου

Categories