Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης ήταν προσκεκλημένος του Μέμου Ξυγκάκη στη ζωντανή εκπομπή της 17/5 με κύριο θέμα την παρέμβαση στην παραλία Αγ. Δημητρίου μετά την απόφαση του ΣτΕ που δικαίωσε την Δημοτική Αρχή. Ο Δημήτρης Κιούσης αναφέρθηκε επίσης σε τρέχοντα και σοβαρά ζητήματα της περιοχής του Αγ Δημητρίου ενώ ενδιαφέρουσες απαντήσεις έδωσε σχετικά με το κοινό πλέον ζήτημα και των δύο δήμων Σαρωνικού και Κρωπίας που δεν είναι άλλο από την αποχέτευση των παραλιακών περιοχών του Σαρωνικού και της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου.
“Εκατοντάδες προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, για λόγους μικροϊδιοκτησιακούς στις γειτονιές 1 και 2 του σχεδίου του 1990 – Η τρίτη γειτονιά εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 2016 – Στον Αγ. Δημήτριο θα κατασκευαστεί ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα – για την καντίνα στον Αγ. Δημήτριο, η Κτηματική, μας έχει αφαιρέσει το δικαίωμα να την δημοπρατούμε- ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ Σαρωνικού: Το 2018, υποστήκαμε έναν εκβιασμό από την ΕΥΔΑΠ Και στα πλαίσια αυτής της αλληλεγγύης, πήραμε απόφαση να έρθει μαζί μας, στο ΚΕΛ το δικό μας και ο Δήμος Σαρωνικού – ΑΔΕΣΠΟΤΑ: Tα δύο τελευταία χρόνια αφιερώνουμε περίπου 50.000 για την περισυλλογή, εμβολιασμούς και τη φροντίδα των αδεσπότων. Δεν είναι όλοι πραγματικά φιλόζωοι που επικαλούνται. Κάτι άλλο συμβαίνει και μας κάνουν συνέχεια καταγγελίες – Ανακυκλωση: διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι έρχονται ακόμα και Φορτηγά ιδιωτών από το Δήμο Σαρωνικού επειδή εμείς τις καθαρίζουμε σε καθημερινή βάση και αδειάζουν και από την άλλη πλευρά, που είναι η πλευρά του Κιτσίου, μας έρχονται από Βούλα, Βουλιαγμένη, Γλυφάδα”.
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Δ. Κιούση
Πολεοδομική Ενότητας Αγ. Μαρίνας και Αγ. Δημητρίου Κορωπίου… ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 1,2 και 3 της Πολεοδομικής Ενότητας Αγ. Μαρίνας και Αγ. Δημητρίου Κορωπίου – Προσφυγή από εταιρεία για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος για ιδιοκτησιακά και πάλι συμφέροντα – Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, η πράξη εφαρμογής προχωράει πλέον, θα γίνουν αναρτήσεις και θα συνεχιστούν οι ήπιες παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Δημητρίου – έχουμε κυρώσει την πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλης του Αγίου Δημητρίου, που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου και Απειράνθου – Στον Αγ. Δημήτριο θα κατασκευαστεί ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα – Ο παλαιός Ναός του Αγ. Δημητρίου παραμένει…
ΚΑΝΤΙΝΕΣ. ..Για την καντίνα στον Αγ. Δημήτριο, από το 2016 – 2017, η Κτηματική μας έχει αφαιρέσει το δικαίωμα να την δημοπρατούμε εμείς – από την άλλη μεριά ανατολικά, μπροστά από τις βίλες που βρίσκονται στην παραλία, ακούω ότι ο Δήμος Σαρωνικού θέλει να βάλει και δεύτερη καντίνα. Το λέω αυτό γιατί πρέπει τα ομπρελοκαθίσματα της μίας καντίνας να απέχουν τουλάχιστον 100 μέτρα από την άλλη. Αν εκεί διατηρούσαν την υφιστάμενη καντίνα, που υποτίθεται ήταν μέσα σε ιδιοκτησία και παίρναν και το χώρο των ομπρελοκαθισμάτων και έμπαινε μία νέα καντίνα στο ενδιάμεσο αυτών, δεν θα υπήρχαν οι αποστάσεις και θα υπήρχαν προστριβές μεταξύ τους, με αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πάρει τις καντίνες…
ΚΕΛ Κορωπίου -Παιανίας και Σαρωνικός: Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη την πρώτη εργολαβία συνδέσεων, όπου προηγείται κάποιων έργων αναπλάσεων που γίνονται μέσα στο εσωτερικό της πόλης, στον εσωτερικό ιστό. Αυτή η εργολαβία φορά 400 συνδέσεις. Ήδη έχει γίνει διαγωνισμός και περιμένουμε να συμβασιοποιηθεί η δεύτερη εργολαβία των 5.000 συνδέσεων, ωστόσο όμως μας ενδιαφέρει να λυθεί το πρόβλημα και της παραλιακής. Το 2018, υποστήκαμε έναν εκβιασμό από την ΕΥΔΑΠ. Λένε, τα λύματα της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Δημητρίου για να πάνε στο ΚΕΛ το δικό σας, πρέπει να πάρετε και το υπόλοιπο μέτωπο του δήμου Σαρωνικού. Και στα πλαίσια αυτής της αλληλεγγύης, πήραμε απόφαση να έρθει μαζί μας, στο ΚΕΛ το δικό μας και ο Δήμος Σαρωνικού, το παράλιο μέτωπο, γιατί τα Καλύβια όπως ξέρετε, η πρώην κοινότητα του Κουβαρά πάει στο βιολογικό του Μαρκοπούλου. Σήμερα επανερχόμαστε με την αξιοποίηση, επαναχρησιμοποίηση του νερού στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας. Δεν θέλουμε να ρίχνουμε καθαρό νερό στην Χαμολιά. Για τα εσωτερικά δίκτυα, Εμείς θα είχαμε κάνει και τις αναθέσεις και ίσως θα τελειώναν οι μελέτες. Αλλά τελικά η απόφαση φέτος δόθηκε, μετά από 1,5 χρόνο να αναλάβει η ΕΥΔΑΠ το έργο. Έτσι αποφάσισε το Υπουργείο. Μας άφησε απέξω εμάς και το Δήμο Σαρωνικού. Εμείς είχαμε έτοιμες μελέτες, προμελέτες συγκεκριμένα, για να μπορέσουμε να κάνουμε και οριστικές μελέτες. Ε, μας έβγαλε έξω. Θέλει να το κάνει η ΕΥΔΑΠ –
Για τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ: ..Ο Δήμος κάθε χρόνο έχει ένα πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Τα δύο τελευταία χρόνια αφιερώνουμε περίπου 50.000 χιλιάδες για την περισυλλογή, εμβολιασμούς και τη φροντίδα των αδεσπότων. Η συνεργασία μας είναι με τη Φιλοζωική Εταιρεία. Υπάρχει και αντίστοιχα Επιτροπή η οποία ασχολείται με τα θέματα. Υπάρχουν φιλόζωοι εδώ στο Κορωπί με τους οποίους έχουμε άψογη συνεργασία, είναι και κάποιοι στους οικισμούς πάλι και με αυτούς έχουμε άψογη συνεργασία, αλλά υπάρχουν και κάποιοι παραλογισμοί που προσπαθούν να αποδείξουν ότι, η Φιλοζωική δεν είναι σωματείο. Αγαπάμε τα ζώα, αλλά δεν είναι όλοι πραγματικά φιλόζωοι που επικαλούνται. Κάτι άλλο συμβαίνει και μας κάνουν συνέχεια καταγγελίες και όλα αυτά…
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ..Είναι ένα πρόγραμμα, το Follow Green που το κάνουμε με τα σχολεία και έχει μεγάλη επιτυχία και βραβεύουμε τα σχόλια που πρωτεύουν στην ανακύκλωση. Από την άλλη πλευρά ο Δήμος έχει μία αρχή να διαχειρίζεται κάποια ανακυκλώσιμα υλικά στην πηγή. Δηλαδή το πράσινο το παίρνουμε στην πηγή. Αυτό το πράσινο μας έχει βοηθήσει να μειώσουμε τον όγκο των ογκωδών απορριμμάτων που πάνε για ενταφιασμό γιατί το αξιοποιούμε διαφορετικά, με αποτέλεσμα να τυγχάνουμε και μείωσης όλων αυτών των τελών εναπόθεσης .Εχουμε φτιάξει αυτές τις γωνιές ανακύκλωσης οι οποίες, ενώ έχουμε δώσει κατεύθυνση να είναι ανά ρεύματα, διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι έρχονται τη νύχτα φορτηγά ή και ημέρα, φορτηγά ακόμα και Φορτηγά ιδιωτών από το Δήμο Σαρωνικού επειδή εμείς τις καθαρίζουμε σε καθημερινή βάση, να μας αδειάζουν εκεί και να μας κλείνουν και την είσοδο ακόμα σε αυτές.
Ασφαλτόστρωση στην οδό Απειράνθου, είχαμε φτιάξει τα πρώτα 600 ή 800 μέτρα ασφαλτόστρωσης σαν Δήμος και μου είχαν υποσχεθεί από τότε που τα φτιάξαμε το 2017 ή 2018 ότι θα έκαναν άλλα 800 και αυτοί. Ουδέποτε φτιάχτηκαν αυτά. Αυτά συνέβησαν επί δημαρχίας προηγούμενου Δημάρχου Σαρωνικού αλλά δεν είδα και κάποια κίνηση με τον τωρινό Δήμαρχο.
Για την Αξιοποίηση του Αγ. Δημητρίου. Για το κομμάτι του Αγίου Δημητρίου. Όπως είναι στην πολεοδομική μελέτη μεταξύ Αγίου Δημητρίου – Απειράνθου, μέχρι επάνω στο λόφο Ξελαφτάκη το λέμε, εκεί ό,τι κοινόχρηστο και κοινωφελές υπάρχει θα το αξιοποιήσουμε άμεσα, υποβάλλοντας προτάσεις για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης που θα περιλαμβάνει και αναπλάσεις και θα γίνουν έργα άμεσα, γιατί περνάει αυτή η ιδιοκτησία από την εισφορά σε γη στο Δήμο μας και εκεί θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα
-κάποιοι άνθρωποι εκεί στην περιοχή, ακόμα και στον Άγιο Δημήτριο, ενώ υπήρχε ρυμοτομικό σχέδιο, πήγαν και έχτισαν μέσα στους δρόμους για να δεσμεύσουν και να χειραγωγήσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Αυτά είναι απαράδεκτα. Δηλαδή τα μικροϊδιοκτησιακά έχουν φέρει πίσω όλες αυτές τις περιοχές με τις προσφυγές, με τα αυθαίρετα που χτίζονται πάνω σε ρυμοτομούμενα τμήματα για να σου δημιουργήσουν κόλλημα στη ρυμοτομία, να αναγκαστείς να τροποποιήσεις σχέδιο πόλης.
Δείτε το video της εκπομπής καθώς και πλήρη κείμενα της συνέντευξης του Δημάρχου Κρωπίας.
Αναλυτικά κείμενα της συνέντευξης του Δημάρχου Κρωπίας
https://designrr.page/?id=101084&token=3167871561&type=FP&h=6046