Κανονικά η δεύτερη δόση με AstraZeneca

Αναστάτωση στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για μη εμβολιασμό ατόμων κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Σήμερα ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο συστήνεται κανονικά στην Ελλάδα, όπως και σε τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Στη δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως «η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορωνοϊό χάρη σ’ αυτό».

«Σύντομα μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει το τείχος ανοσίας που θέλουμε» εκτίμησε ο ίδιος, ενώ αύριο ανοίγουν τα ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, και για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών.

Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, επανέλαβε πως η σύσταση της Επιτροπής είναι να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, γιατί «οι αρνητικές πιθανότητες αν δεν έχει συμβεί κάτι στην πρώτη δόση είναι απειροελάχιστες».

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ ο ίδιος δήλωσε πως μόνο εάν συντρέχει ιατρικός λόγο, που βεβαιώνεται από γιατρό, θα μπορεί κάποιος να αποφύγει τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αλλά διευκρίνισε πως αν κάποιος, είναι κάτω των 60 ετών κι έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με AstraZeneca, θα μπορεί να το αλλάξει με άλλο εμβόλιο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, σχολίασε πως σαφής απάντηση δεν υπάρχει, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες.

efsyn.gr

Categories