Η Λαϊκή Συσπείρωση Σαρωνικού για την διαχείριση παραλιών και ΕΤΑΔ

Δελτίο Τύπου

Η Λαϊκή Συσπείρωση, η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ, έχει ως πάγια θέση ότι δάση, βουνά, ποτάμια, λίμνες, αιγιαλός όλος ο φυσικός πλούτος της χώρας είναι δημόσια περιουσία. Ως εκ τούτου δεν πωλείται, δεν νοικιάζεται. Άρα οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες, ανοικτές σε όλους. Καθαρές, σύγχρονα εξοπλισμένες με αποδυτήρια, ντουζιέρες, ομπρέλες, ναυαγοσώστη, πρόσβαση σε άτομα ΑμΕΑ.
Με αυτή την έννοια ο Δήμος έχει την ευθύνη της προστασίας του φυσικού τοπίου αλλά και του περιβάλλοντος. Μην ξεχνάμε τους δύο υγροβιότοπους Α΄ προτεραιότητας στις Αλυκές και στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου.

Ο περιορισμός της συζήτησης και των διεκδικήσεων του Δήμου γύρω από το αντίτιμο για την διαχείριση και αποκομιδή των απορριμμάτων που παράγονται στο ακίνητο που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ Α.Ε. στην παραλία Αλυκών Αναβύσσου, κρύβει την αιτία του προβλήματος που το γεννά, που δεν είναι άλλη από την επιχειρηματική δράση στις παραλίες.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να μετακυλίεται με οποιοδήποτε τρόπο στον δημότη το κόστος της διαχείρισης και αποκομιδής του τεράστιου όγκου απορριμμάτων που παράγει η όποια επιχειρηματική δράση στις παραλίες μας.

Όμως από την άλλη δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το οποιοδήποτε αντίτιμο μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις που δημιουργεί στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας η κατάληψη κάθε τετραγωνικού ελεύθερης παραλίας από ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες, μπαρ, καφετέριες και υπαίθρια εστιατόρια.

Δεν μπορούμε να συνταυτιστούμε με τη λογική κόστους – οφέλους που διαπερνά την πολιτική όλων των άλλων παρατάξεων που στο όνομα της «οικονομικής αυτοτέλειας» των Δήμων διαγκωνίζονται με την ΕΤΑΔ Α.Ε. για το ποιος θα κάνει μπίζνες στην παραλία, αποδεχόμενοι την κεντρική κρατική πολιτική της υποχρηματοδότησης των Δήμων που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο μοντέλο του Δήμου – επιχειρηματία και στην ανταπόδοση των δημοτικών υπηρεσιών.

Επομένως θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παράλληλα με τις όποιες οικονομικές απαιτήσεις απέναντι στη ΕΤΑΔ Α.Ε. με βάση την σημερινή διαμορφωμένη κατάσταση στην παραλία Αλυκών, οφείλει να πάρει και ξεκάθαρη θέση ενάντια στην επιχειρηματική δράση στις παραλίες και να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το δημόσιο και ελεύθερο χαρακτήρα τους.

Ως εκ τούτου η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7ης Ιουνίου 2021 καταψήφισε την πρόταση της ΕΤΑΔ Α.Ε. προς το Δήμο Σαρωνικού και ψήφισε Λευκό στην αντιπρόταση όλων των άλλων δημοτικών παρατάξεων προς την ΕΤΑΔ Α.Ε. που συντάχθηκε στις 17 Ιουνίου 2021.

Categories