«Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να τζογάρει συντάξεις και ασφαλιστικές εισφορές»

Τους κινδύνους για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για το μέλλον των συντάξεων, επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφερόμενος στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Εγνατία Τηλεόραση», ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών και των συντάξεων των πολιτών», εξηγώντας ότι «αυτό είναι ο προσωπικός κουμπαράς-, με όλο το ρίσκο που έχει βέβαια ένα τζογάρισμα».

«Στο τέλος της ημέρας, τα κέρδη θα είναι στις ιδιωτικές εταιρείες και οι ζημιές θα επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους», θυμίζοντας ότι «έχουμε δει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν, όπως όταν χρεοκόπησε η “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ”».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «οι σημερινές συντάξεις πληρώνονται με τις εισφορές των ασφαλισμένων. Από τη στιγμή που –όπως λέει το σχέδιο της ΝΔ- θα αφαιρέσουμε από το σύστημα πόρους –αφαιρώντας τις εισφορές των νέων εργαζομένων- είναι προφανές ότι δημιουργείται ένα κενό. Αυτό το κενό, το οποίο ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δισ., θα το πληρώσουμε όλοι μας».

«Οι δημόσιοι αυτοί πόροι, με τους οποίους θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την οικονομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα γίνουν κέρδη για λίγες εταιρείες», τόνισε επισημαίνοντας ότι «με το σχέδιο αυτό, θα κινδυνεύσουν οι σημερινές επικουρικές συντάξεις γιατί θα χαθούν πόροι από το σύστημα, αλλά σε πολύ δύσκολη θέση θα έρθουν και οι σημερινοί εργαζόμενοι, γιατί κανένας δεν θα είναι σίγουρος ότι θα πάρει τη σύνταξή του».

Συμπλήρωμα στο αντεργατικό νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η παρέμβαση στο ασφαλιστικό έρχεται να συμπληρώσει το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψήφισε πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση, γιατί «όταν μειώνεις τους μισθούς, όταν φέρνεις τα απλήρωτα 10ωρα και διαλύεις τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια στιγμή υποσκάπτεις τα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης».

«Έκρηξη εκπαιδευτικών ανισοτήτων»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε και για την κυβερνητική πρόταση για το «νέο σχολείο», τονίζοντας ότι «μετά από μια χαμένη σχολική χρονιά στη διάρκεια της οποίας “εξερράγησαν” οι εκπαιδευτικές ανισότητες, αντί να συζητάμε πώς θα ενισχύσουμε πραγματικά το δημόσιο σχολείο, συζητάμε το πώς θα φτιάξουμε σχολεία δύο και τριών ταχυτήτων».

Και εξήγησε ότι «θα υπάρχουν τα σχολεία στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, όπως στα δυτικά της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, που δεν θα έχουν την κατάλληλη στήριξη και δεν θα είναι ψηλά στις αξιολογήσεις. Και θα υπάρχουν και τα σχολεία για την ελίτ».

Όπως σημείωσε, πρόκειται για «“μεταρρύθμιση” που θα έρθει να βαθύνει τις εκπαιδευτικές ανισότητες».

«Δεν λύνεται το πρόβλημα της εγκληματικότητας με ειδικούς φρουρούς»
Κριτική στην κυβέρνηση και για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την έξαρση της εγκληματικότητας, έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, που τόνισε ότι «σίγουρα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που βλέπουμε, προσλαμβάνοντας ειδικούς φρουρούς. Δεν μπορούν οι αστυνομικοί στη χώρα μας, με τις μορφές που έχει πάρει το έγκλημα σήμερα, να μην έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Υπογράμμισε ότι η δύναμη του οργανωμένου εγκλήματος «είναι το μαύρο χρήμα και η ΝΔ ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε όταν ανέλαβε, ήταν να χαλαρώσει το πλαίσιο ελέγχου για το μαύρο χρήμα».

Τέλος, όσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία, είπε ότι πρόκειται για «φαινόμενο που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ειδικά μετά την πανδημία», σημειώνοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική αστυνομία δεν διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και δομή για να την αντιμετωπίσει».

«Οι δηλώσεις κεντρικού συνδικαλιστή της αστυνομίας, ο οποίος από την τηλεόραση έδινε “συμβουλές” σε επίδοξους γυναικοκτόνους για το πώς να πέσουν στα μαλακά, ήταν μία ακραία στιγμή που δείχνει ξεκάθαρα τα δομικά προβλήματα που έχει η αστυνομία», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

efsyn.gr

Categories