Ένοχη, αλλά ελεύθερη η Γαλλίδα που σκότωσε τον βιαστή και προαγωγό σύζυγό της

Δεκτή έγινε από το δικαστήριο η πρόταση του εισαγγελέα να δείξουν επιείκεια στην Βαλερί Μπακό, τη 40χρονη σήμερα Γαλλίδα, η οποία σκότωσε τον πρώην πατριό της, που τη βίαζε από την ηλικία των 12 ετών, και εν συνεχεία σύζυγό της, που την εξέδιδε. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για φόνο εκ προμελέτης, αλλά δεν θα μπει στη φυλακή.

Το δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών, τριών με αναστολή (ελαφρύτερη από την πρόταση του εισαγγελέα που πρότεινε πέντε χρόνια, τα τέσσερα με αναστολή), πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επιστρέψει στη φυλακή, καθώς έχει ήδη εκτίσει έναν χρόνο φυλάκισης. Το ακροατήριο χειροκρότησε όταν ακούστηκε η απόφαση.

Η Μπακό, που έχει γράψει και βιβλίο με όσα έζησε στα χέρια του Ντανιέλ Πολέτ, που αρχικά ήταν εραστής της μητέρας της, περιέγραψε τις ακραίες βιαιοπραγίες τις οποίες υπέστη επί σχεδόν 25 χρόνια, αλλά και τον φόβο της ότι την ίδια τύχη θα είχε και η έφηβη κόρη της Καρλίν, που ήταν 14 ετών όταν δολοφόνησε τον Πολέτ.

Ψυχίατροι και ψυχολόγοι που κατέθεσαν, επισήμαναν ότι η κατηγορούμενη δεν είχε καμία άλλη διέξοδο παρά να «εξαφανίσει» τον σύζυγό της, καθώς υπέφερε από την συνεχή του επήρεια και την παρακολούθηση, σε σημείο ώστε να μην έχει την δυνατότητα να καταθέσει μήνυση.

Η ίδια η Βαλερί Μπακό περιέγραψε πώς ο σύζυγός της την είχε απειλήσει επανειλημμένως με όπλο, διαβεβαιώνοντάς την ότι «την επόμενη φορά δεν θα αστοχήσει». Αλκοολικός και βίαιος την εξέδιδε επί 14 χρόνια στο πίσω μέρος του οικογενειακού Peugeot 806, απαιτώντας από αυτήν να φοράει ακουστικό για να ακούει τις οδηγίες που της έδινε.

Η υπόθεση έφερε στο φως τις αδυναμίες του νομικού συστήματος να αντιμετωπίσει την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία, που είναι πολύ διαδεδομένη και καταγράφει πολύ μεγάλα ποσοστά γυναικοκτονιών, καθώς μόνο μέσα στο 2021 έχουν δολοφονηθεί 55 γυναίκες από συζύγους ή νυν και πρώην συντρόφους τους.

Ο Πολέτ, όταν βίασε την Μπακό, είχε καταδικαστεί και φυλακιστεί, αλλά σε ένα χρόνο βγήκε από τη φυλακή και του επιτράπηκε να επιστρέψει στο σπίτι όπου ζούσε και να συνεχίσει τις αποτρόπαιες πράξεις του. Όταν η Μπακό έμεινε έγκυος, δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον ακολουθήσει, καθώς η μητέρα της την έδιωξε από το σπίτι.

Οι συνήγοροί της είχαν ζητήσει την αθώωσή της, εξηγώντας ότι δεν μπορούσε να προσχεδιάσει τον φόνο, εξαιτίας του τρόμου μέσα στον οποίο ζούσε. «Έκανε αυτό που μπορούσε να κάνει τη δεδομένη στιγμή» υποστήριξαν, καθώς ήθελε να προστατέψει την ίδια και τα παιδιά της. Τόσο οι συγγενείς της όσο και η πρώην σύζυγος του Πολέτ τον περιέγραψαν με πολύ μελανά χρώματα. «Ήταν ένα τέρας», είπε πρώην σύζυγός του που κατέθεσε υπέρ της Βαλερί Μπακό.

Αλλά ο εισαγγελέας επέμεινε στην καταδίκη της, λέγοντας ότι «ο φόνος εκ προμελέτης δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη άμυνα. Ήθελε να τον σκοτώσει, το σχεδίασε στο πλαίσιο της συζυγικής της σχέσης. Το δικαστήριο πρέπει να εφαρμόσει τον νόμο».

Πάντως, οι δικηγόροι της Βαλερί Μπακό ανακοίνωσαν ότι θα κινηθούν νομικά κατά του γαλλικού κράτους, με την κατηγορία της «σοβαρής αμέλειας», καθώς η Μπακό είχε πολλές φορές προσπαθήσει να ζητήσει βοήθεια λόγω κακοποίησης αλλά απέτυχε να αναλάβει δράση.

Η Μπακό, στην οποία πάντως ο εισαγγελέας αναγνώρισε ότι υπήρξε θύμα, δήλωσε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τα παιδιά μου (έχει τέσσερα με τον Πολέτ). Συγγνώμη από τα άλλα παιδιά του Πολέτ και τις συντρόφους του. Αλλά θέλω να πω ευχαριστώ σε όσους με άκουσαν. Τώρα θέλω να γυρίσω σελίδα».

efsyn.gr

Categories