Οι ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου 2021

Οι ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σαρωνικού στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιουνίου 2021

1η Ερώτηση

Μπροστά στο νέο κύμα καύσωνα το οποίο ξεκινάει από σήμερα και θα πλήξει και την Αττική ιδιαίτερα τις ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή.
Ρωτάμε τι μέτρα προστασίας προτίθεται να πάρει ο Δήμος όσον αφορά α) τον πληθυσμό και τις ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενους χώρους. Ποιοι χώροι έχουν επιλεγεί.
β) τους εργαζόμενους του Δήμου. Όπως:

1) Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C
2) Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.).
3) Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
4) Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
5) Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
6) Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

2η Ερώτηση

Δεδομένων των υψηλότατων θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, δεδομένου ότι αύριο είναι 1η Ιουλίου και ακόμα ο μεγαλύτερος όγκος των ιδιωτικών και δημόσιων εκτάσεων του Δήμου παραμένει ακαθάριστος κι ως εκ τούτου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, θα θέλαμε να ενημερωθούμε και με βάση την εμπειρία της περσινής πυρκαγιάς:
1) για το τι μέτρα έχει πάρει ή προτίθεται να πάρει ο Δήμος για τον καθαρισμό των δημόσιων εκτάσεων
2) για το τι μέτρα έχει πάρει ή προτίθεται να πάρει ο Δήμος για τον καθαρισμό των ιδιωτικών οικοπέδων (έλεγχος και άμεσα μέτρα καθαρισμού σε περίπτωση που ό ιδιοκτήτης αμελεί όπως ρητά ορίζει ο νόμος)

3) κατά πόσο είναι προετοιμασμένος ο Δήμος για τον τρόπο συλλογής και τους χώρους συλλογής των κλαδεμάτων, την άμεση απομάκρυνσή τους, ώστε να μην αποτελέσουν πιθανές εστίες φωτιάς;
Επιπλέον
1) κατά πόσο είναι προετοιμασμένος ο Δήμος στο ζήτημα της πυροπροστασίας (κατάσταση μέσων κατάσβεσης και ανθρώπινο δυναμικό)
2) κατά πόσο είναι ενημερωμένος ο γενικός πληθυσμός για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης (δρόμοι διαφυγής, χώροι συγκέντρωσης) που είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να έχει καταρτίσει με βάση το σχέδιο Ιόλαος που ψηφίστηκε πέρσι τέτοια εποχή;

αρ. πρωτ.10496/30-6-2021

 

Categories