Ρόδος: Απόβλητα δίπλα σε NATURA -Στο στόχαστρο ο «Μωυσής» του Ν. Αιγαίου

Ρόδος: Απόβλητα δίπλα σε NATURA -Στο στόχαστρο ο «Μωυσής» του Ν. Αιγαίου

Έντονες αναταράξεις και περιβαλλοντικά ερωτηματικά προκαλούν τα δημοσιεύματα που προέρχονται από το νησί της Ρόδου τις τελευταίες ημέρες. Ο λόγος αφορά μία βιομηχανική επένδυση που είναι υπό έγκριση από τις αρχές (εκτός βιομηχανικής ζώνης), αλλά η διαβούλευσή της πέρασε στα ψιλά, με αποτέλεσμα να προκληθούν αναταραχές, με κινητοποιήσεις κατοίκων, ανακοινώσεις συλλόγων και πανό κατά των τοπικών αρχόντων.

Στο στόχαστρο της κριτικής βρίσκεται ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

«Το χειρότερο είναι η χωροθέτηση τρίτης επένδυσης. Γιατί απεκρύβη στη διάρκεια της ενημέρωσης από την περιφερειακή αρχή; Τι υπάρχει από πίσω;» δήλωσε ο επί σειρά ετών «γαλάζιος» δήμαρχος της περιοχής και πατέρας της βουλευτού της ΝΔ Μίκας Ιατρίδη, Γ. Ιατρίδης και καλεί τον κ. Χατζημάρκο να αποσαφηνίσει τη στάση του.

Βολές εναντίον του περιφερειάρχη εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την προσφιλή της τακτική «μην αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει ένα βολικό αφήγημα» ακολουθεί η περιφερειακή αρχή και ο κ. Χατζημάρκος και στο θέμα της Μονάδας Επεξεργασίας Οικοδομικών Αποβλήτων. Το βολικό και μόνιμο αφήγημα των «ατσαλάκωτων» είναι ότι φταίνε όλοι εκτός από την ίδια και τον «Μωυσή» του Νοτίου Αιγαίου. Την ευθύνη της χωροθέτησης την επιρρίπτει στους υπηρεσιακούς της παράγοντες. Εν αγνοία της περιφερειακής αρχής; Αναρωτιόμαστε.»

«Ξυπνήσαμε την περιφερειακή αρχή από τον ύπνο της γιατί τρία χωριά είναι στα κάγκελα. Εδώ υπάρχει ένα σοβαρότατο περιβαλλοντικό θέμα. Είναι κλεισμένοι στα γραφεία τους και έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνία και τα προβλήματα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ωραιοποιούν τις καταστάσεις», επεσήμανε ο μιλώντας («Sky Rodos») o επικεφαλής της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» Μανώλης Γλυνός.

Η «πέτρα του σκανδάλου»
Η επίμαχη επένδυση αφορά τη δημιουργία εγκατάστασης επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΑΕΚΚ) στην περιοχή Καλυθιών Ρόδου, σε χώρο που, όπως φαίνεται από τους χάρτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, γειτνιάζει με περιοχή Natura2000.

Από τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, φαίνεται οι κάτοικοι να κατηγορούν τις αρχές για την αδειοδότηση της εγκατάστασης, η λειτουργία της οποίας θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Σημειώνουν πως ο θόρυβος, η σκόνη και τα απορρίμματα από την βιομηχανική αυτή εγκατάσταση θα αλλοιώσουν το τοπίο της περιοχής που αποτελεί ένα φυσικό μονοπάτι, ζώνη φυσικού κάλους με έντονη βλάστηση και εντός της οποίας βρίσκονται διαφόρων ειδών ζώα.

Για την επένδυση της Μονάδας Επεξεργασίας στερεών αποβλήτων έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, πολιτιστικοί σύλλογοι και πολιτευτές του νησιού οι οποίοι βάλλουν πυρά κατά όσων έδωσαν το πράσινο φως για την επένδυση αυτή. Οι αντιδράσεις ώθησαν αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες ώστε να δώσουν σήμα διακοπής εργασιών για την υλοποίηση της επένδυσης, πριν καν αυτή ξεκινήσει.

Φαίνεται πως για την επένδυση αυτή έχει ενημερωθεί εδώ και μήνες ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης ο οποίος έμεινε άπραγος παρά τις καταγγελίες. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η εν λόγω επένδυση λαμβάνει χώρα για να εξυπηρετηθεί Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης και να μπορέσει να επεκτείνει τη δραστηριότητά του στη Ρόδο. Όμως, το εν λόγω Σύστημα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίηση στη Ρόδο, καθότι δεν υπάρχει Μονάδα Επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με την οποία να μπορεί να συνεργαστεί. Τη λύση στο πρόβλημα αυτό προσπάθησε να δώσει τοπική εταιρεία που προχώρησε στην επένδυση αυτή, δηλαδή την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, και δήλωσε ψευδώς στον ΕΟΑΝ ότι η επένδυση είναι έτοιμη και ότι δραστηριοποιείται σε συνεργασία με το εν λόγω Σύστημα.

Ο ΕΟΑΝ έχει παραλάβει όλα τα αποδεικτικά για την ανυπαρξία της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, η οποία παρουσιάζεται στα έγγραφα που έχει προσκομίσει το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ως νόμιμη και λειτουργούσα. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε ανάκληση αδειοδότησης του Συστήματος αυτού και όσο οι καταγγελίες πληθαίνουν, η Μονάδα ξεκινάει και στήνεται για να μην βρεθεί ούτε ο επιχειρηματίας ούτε το Σύστημα έκθετο για εξαπάτηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

Η εγκατάσταση αυτή στήνεται αποκλειστικά για να εξυπηρετηθεί το Σύστημα αυτό και να μπορέσει να εδραιωθεί στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, ωστόσο μέχρι στιγμής τα δύο μέρη έχουν εξαπατήσει τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης χωρίς να υπάρχει κάποια εγκατάσταση. Όλα τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί εάν ο ΕΟΑΝ προχωρούσε σε ενέργειες εδώ και μήνες και ερευνούσε το θέμα ανακαλώντας την αδειοδότηση του Συστήματος. Όμως, οι κωλυσιεργίες του Οργανισμού ξεσήκωσαν τους κατοίκους του νησιού οι οποίοι ζητούν εξηγήσεις.

aftodioikisi.gr

Categories