Γαρυφαλλιά όπως Ελένη

Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 26χρονης φαρμακοποιού ανήμερα της ονομαστικής της εορτής. ● Συνέδριο στο όνομά της για την έμφυλη βία ζητάει η οικογένειά της. ● Ενώπιον ανακριτή σήμερα ο 30χρονος δράστης, την υπεράσπιση του οποίου ανέλαβε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος. ● Αλέξης Κούγιας: Αναμένουμε τις απαντήσεις της αναλυτικής ιατροδικαστικής έκθεσης.

«Οχι άλλη Γαρυφαλλιά, όχι άλλοι νταήδες», έγραφε το λευκό πανό που κρατούσαν συγγενείς και φίλοι της 26χρονης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου, την ώρα που χθες το απόγευμα την οδηγούσαν στην τελευταία της κατοικία στο νεκροταφείο του Βέλου Κορινθίας. Στις έξι αυτές λέξεις αποτυπώνεται όχι μόνο η αιτία του θανάτου, η έμφυλη βία, αλλά και η αγωνία για τις ρίζες ενός φαινομένου που, αντί να φθίνει, φαίνεται να διογκώνεται. Δεν έχει περάσει ένας μήνας που το ίδιο σύνθημα είχε απλώς άλλο γυναικείο όνομα («Οχι άλλη Καρολάιν») και έχει περάσει μόλις ένας χρόνος αφότου έξω από το Εφετείο αντηχούσε το σύνθημα «Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη». Απευθυνόμενη στον καθ’ ομολογία δράστη, φίλη της Γαρυφαλλιάς ανέφερε στον επικήδειο λόγο της: «Εριξες ξανά από τα βράχια την Ελένη Τοπαλούδη, δολοφόνησες ξανά την Καρολάιν. Κάθε φορά που γίνεται μια γυναικοκτονία, πεθαίνουν ξανά όλες οι δολοφονημένες γυναίκες από χέρια ανδρών».

Στο σπίτι της οικογένειας στο Βέλο Κορινθίας η χαρά διαδέχθηκε την ανείπωτη θλίψη μέσα σε λίγες μέρες. Η μικρή κόρη πέρασε φέτος στο Πανεπιστήμιο και, τραγική ειρωνεία, χθες θα γιόρταζαν την ονομαστική εορτή της Γαρυφαλλιάς. Οι γονείς ζήτησαν από τα νέα παιδιά να πάνε στην κηδεία με λευκά μπλουζάκια, ενώ λευκά μπαλόνια στόλιζαν την είσοδο της εκκλησίας και μοίραζαν λευκές μπομπονιέρες, όπως ορίζει το έθιμο για κηδείες ανύμφευτων.

Τα αδέλφια της Γαρυφαλλιάς ζήτησαν από τον δήμαρχο Βέλου-Βόχας, Αννίβα Παπακυριάκο, να διοργανωθεί συνέδριο στο όνομα της αδελφής τους, το οποίο να περάσει το μήνυμα «τέλος στη βία κατά των γυναικών». Να είναι το δικό τους παιδί το τελευταίο θύμα ζητάνε και οι γονείς της Γαρυφαλλιάς από την πρώτη στιγμή, σε μια δήλωση που θυμίζει τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη. Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν, οι δολοφονίες της Ελένης και της Γαρυφαλλιάς έχουν κι άλλες ομοιότητες, εκτός από το ότι ανέλαβε την εκπροσώπηση των οικογενειών των θυμάτων ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

Ιατροδικαστής
Το κρισιμότερο στοιχείο της δικογραφίας αναμένεται να αποτελέσει η ιατροδικαστική έκθεση για το θύμα, όπως ακριβώς έγινε και στη δολοφονία Τοπαλούδη. Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι ο θάνατος οφείλεται σε πνιγμό, όπως και της Ελένης, καθώς και τα δύο κορίτσια ρίχτηκαν από τα βράχια ενώ ήταν εν ζωή. Αυτό που μένει να εξακριβωθεί στην περίπτωση της Γαρυφαλλιάς είναι αν υπάρχουν τραύματα που δεν δικαιολογούνται από την πτώση στα βράχια αλλά ενδεχομένως τα είχε επιφέρει ο δράστης στο θύμα νωρίτερα, όπως στην περίπτωση της Ελένης.

Αυτό θα το δείξει η αναλυτική ιατροδικαστική έκθεση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο Αλέξης Κούγιας θα ζητήσει καταθέσεις ιατροδικαστών και έκθεση αυτοψίας, όπως έκανε στη δίκη των δολοφόνων της Ελένης. Επίσης, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει, θα υποβάλει αίτημα για έλεγχο του κινητού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή του δράστη για να εξακριβωθεί εάν παρακολουθούσε τις συνομιλίες στο κινητό της Γαρυφαλλιάς, όπως υποστηρίζει η μητέρα της.

Προς το παρόν, πάντως, ο ποινικολόγος αναμένει την απολογία του κατηγορούμενου, για να μπορεί στη συνέχεια να δηλώσει παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας και να λάβει αντίγραφο της δικογραφίας. Η απολογία του 30χρονου, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, είναι προγραμματισμένη για σήμερα ενώπιον του ανακριτή Νάξου, αλλά ενδέχεται να ζητήσει νέα προθεσμία. Μέχρι σήμερα είναι γνωστός ο υπερασπιστικός ισχυρισμός που προέβαλε στους αστυνομικούς ότι «ήταν η κακιά στιγμή…», ισχυρισμό που προέβαλαν και οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη αλλά καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Την υπεράσπιση του δράστη ανέλαβε ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος, ο οποίος στις πρώτες δηλώσεις του περιέγραψε ότι οι γονείς του κατηγορούμενου είναι συντετριμμένοι και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Η κακιά στιγμή»
«Αλλη μια γυναικοκτονία για την οποία ευθύνεται μια “κακιά στιγμή”. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά στην κοινωνία μας. Οσο βαθύτερα το συνειδητοποιήσουμε τόσο περισσότερο θα φροντίσουμε να μεγαλώσουμε τους γιους μας με τρόπο που να σέβονται και να εκτιμούν κάθε γυναίκα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Για την αποτρόπαια δολοφονία δεν φταίει η “κακιά στιγμή”, ούτε πρόκειται για μια μεμονωμένη βίαιη συμπεριφορά. Ούτε όμως και δικαιολογείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών στο πλαίσιο της οικογένειας. Η νέα και ο νέος είναι ευάλωτοι, σε κάθε στιγμή της ζωής τους και της διαπαιδαγώγησής τους, στις σάπιες αξίες αυτής της κοινωνίας, στις αντιδραστικές αντιλήψεις για την κοινωνική θέση της γυναίκας, στα πρότυπα για τις σχέσεις των δύο φύλων. Στην “αρένα” και τη σήψη της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας φυτρώνουν ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός, η υποτίμηση της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, ακόμη και της ζωής του. “Αντισώματα” μπορεί να διαμορφώσει ο συλλογικός αγώνας για το γκρέμισμα αυτής της κοινωνίας που έχει στο DNA της τη βία, ειδικά κατά των γυναικών, και τη χειραγώγηση», τόνισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «H πατριαρχία θα καταδυναστεύει, θα τραυματίζει και θα σκοτώνει όσο υπάρχει. Εχει ανοικτούς λογαριασμούς με τις γυναίκες αλλά και με τους άντρες που αντιστέκονται στη βαρβαρότητα. Γι’ αυτό, όσο ζει εμείς θα είμαστε εδώ, ταγμένοι εχθροί της», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Το υπ. Εργασίας
«Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας δεν γεννούν μόνο αποτροπιασμό, αλλά καταδεικνύουν και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει σε επίπεδο πολιτείας και κοινωνίας, χρειάζεται ακόμη χρόνος έως ότου τα φαινόμενα αυτά, όπως και η κουλτούρα ανοχής τους, να εκριζωθούν οριστικά», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και προσθέτει ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων είναι «να σπάσει έμφυλα στερεότυπα και συμπεριφορές και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας και προστασίας».

efsyn.gr

Categories