«Πυρά» Αθήνας, Λευκωσίας, Βρυξελλών για τις δηλώσεις Ερντογάν

Ομόθυμα καταδικάζει η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κάνοντας ευθεία αναφορά στον εκβιασμό που επιχειρεί, με αφορμή και την 47η επέτειο από την εισβολή της γείτονος στη μεγαλόνησο, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις ανακοινώσεις περί μερικού ανοίγματος της κλειστής Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα.

Διπλωμάτες της Ε.Ε. μελετούν προσεκτικά τις επίμαχες δηλώσεις για να δουν αν και πώς θα αντιδράσουν στεκόμενοι σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι το καθεστώς των Βαρωσίων δεν πρέπει να αλλάξει, με βάσει και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το δεύτερο σημείο αφορά στην εμμονή Ερντογάν στη λύση των δύο κρατών. Ναι μεν είναι γνωστό ότι η Τουρκία θα στήριζε αυτήν την πρόταση, αλλά ο τόνος που το επανέλαβε σήμερα κάνει τους διπλωμάτες να εκτιμούν ότι η λύση του Κυπριακού απομακρύνεται δραματικά, πιο πολύ από ποτέ.

«Να μην μείνουν αναπάντητες οι νέες εξαγγελίες της Τουρκίας»
Στην Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες, αφού «η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας».

Ο πρωθυπουργός καλεί την Άγκυρα «να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα».

«Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές» διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ’ ευκαιρία της θλιβερής επετείου σημειώνοντας πως «ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ’ την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό», τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook.

«Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε. Τιμώντας τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της πατρίδας. Ενισχύοντας τη συμπαράταξή μας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» αναφέρει για να προσθέσει το εξής: «Οι δεκαετίες που μεσολάβησαν, απέδειξαν πως μόνον η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αποφάσεων της ΕΕ μπορούν να κλείσουν μία πληγή στην καρδιά της Μεσογείου: οι συζητήσεις για μία ενιαία Κύπρο, διζωνική και δικοινοτική. Ένα ευρωπαϊκό κράτος της ειρήνης και της προόδου για το λαό και τους γείτονές της».

Στο δικό της μήνυμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «ενωμένοι αντιμετωπίζουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Τις απόπειρες δημιουργίας νέων τετελεσμένων και επέκτασης της κατοχής στην περιοχή των Βαρωσίων. Τις απόπειρες επέκτασης της παράνομης στρατιωτικής και ναυτικής τους παρουσίας. H δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εθνικό μας χρέος».

«Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει»
Πυρά κατά του Ερντογάν εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταδικάζοντας μέσω Twitter τις επιθετικές ανακοινώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο, καθώς «τορπιλίζουν την ειρήνη και την προσπάθεια δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού που είναι πιο αναγκαία από ποτέ». «Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δύο κρατών δεν υπάρχει» υπογράμμισε.

 

O ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την επέτειο εκτιμά πως «κανένα σχέδιο διχοτόμησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να στηθεί ανάχωμα από τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την ΕΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, απέναντι σε αυτά τα σχέδια. Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ – για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα».​

Και το ΚΚΕ σχολιάζει πως «τόσο οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αναπόσπαστα δεμένες με τους σφοδρούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου και με τη διασφάλιση της ενότητας του ΝΑΤΟ, το οποίο κλιμακώνει τα επιθετικά του σχέδια σε βάρος της Ρωσίας και της Κίνας, με την ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας.

»Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω αποτελούν οι παρακάτω εξελίξεις: Η προκλητική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής. Η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων και ενός συμβιβασμού ανάμεσα, απ’ τη μία στη συνομοσπονδιακή “λύση” των δύο συνιστώντων κρατών και απ’ την άλλη στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η τουρκική πλευρά. Το γεγονός ότι συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή – κατοχή που χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα».

»Αδιάψευστος μάρτυρας των παραπάνω αποτελούν οι παρακάτω εξελίξεις: Η προκλητική επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν στα Κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής. Η προώθηση νέων διχοτομικών σχεδίων και ενός συμβιβασμού ανάμεσα, απ’ τη μία στη συνομοσπονδιακή “λύση” των δύο συνιστώντων κρατών και απ’ την άλλη στην κάθετη διχοτόμηση που προτείνει η τουρκική πλευρά. Το γεγονός ότι συστηματικά υποχωρεί η αναφορά στην εισβολή – κατοχή που χαρακτηρίζει το κυπριακό πρόβλημα».

Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο
Στο μεταξύ στη Λευκωσία ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ νωρίτερα δήλωσε πως η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η Ε.Ε. και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτραπούν οι επιδιώξεις της γείτονος.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μάριο Πελεκάνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τους πρέσβεις των 26 χωρών και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ θα στείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου.

efsyn.gr

Categories