Αναρμοδιότητα για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος

Το Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι η Οικονομική Εισαγγελία είναι αρμόδια για να αποφασίσει αν θα αποκαλυφθούν ή όχι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis.

Με μια απόφαση-έκπληξη το Δικαστικό Συμβούλιο παρέπεμψε τη διαφωνία ανακριτή-εισαγγελέα για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis στην Οικονομική Εισαγγελία. Με αρκετή καθυστέρηση το Συμβούλιο έκρινε ότι η Οικονομική Εισαγγελία είναι αρμόδια για να αποφασίσει αν θα αποκαλυφθούν ή όχι οι ταυτότητες των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που έχουν εισφέρει στη διαλεύκανση του σκανδάλου.

Η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου είχε κρίνει ότι -όπως ο νόμος ορίζει και σε συνέχεια όλων των προηγούμενων καταθέσεων που έχουν δώσει οι συγκεκριμένοι μάρτυρες- δεν θα πρέπει να αποκαλυφθούν τα ονόματά τους και στην περίπτωση της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου. Είχε διαφωνήσει όμως η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου με βασικό επιχείρημα ότι θα έπρεπε να αρθεί το καθεστώς προστασίας τους «για την αναζήτηση της αλήθειας» στις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, διότι δεν υπάρχει καμία συνάφεια μεταξύ των υποθέσεων!

Γεγονός βέβαια είναι ότι αν αποκαλυφθούν οι μάρτυρες στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου θα γίνουν γνωστές οι ταυτότητές τους και σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις που έδωσαν για το σκάνδαλο, με ό,τι κι αν αυτό σηματοδοτεί για τους ίδιους αλλά και για άλλους ενδεχόμενους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που μπορεί να καταθέσουν σε ανάλογες υποθέσεις.

Ασφυκτική πίεση για την «αποκάλυψη» έχουν ασκήσει στο μεταξύ από την πρώτη στιγμή αλλά και εν όψει της απόφασης του Δικαστικού Συμβουλίου οι έξι από τους πολιτικούς τα ονόματα των οποίων συνδέθηκαν με το σκάνδαλο Novartis (Σαμαράς, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Γεωργιάδης, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας).

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες το απόγευμα, τα μέλη του Ειδικού Δικαστικού Συμβουλίου έκριναν εαυτούς αναρμόδιους και αποφάσισαν ότι η νεοσύστατη Οικονομική Εισαγγελία, που αντικατέστησε την Εισαγγελία Διαφθοράς, θα πρέπει να κρίνει τελικά αν θα αρθεί η προστασία των μαρτύρων όταν κληθούν να καταθέσουν στην ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και τα άλλα πρόσωπα που κατηγορήθηκαν για σκευωρία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΙ ΛΥΔΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ
«Η μεθόδευση έπεσε στο κενό»

Ο Δημήτριος Τσοβόλας και η Λυδία Τσοβόλα, ως συνήγοροι υπεράσπισης του Δημητρίου Παπαγγελόπουλου, δήλωσαν: «Και η νέα μεθόδευση κάποιων κυβερνητικών κύκλων για παραβίαση του νόμου σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση NOVARTIS έπεσε στο κενό. Επιτέλους θα σταματήσουν κάποιοι τις παράνομες μεθοδεύσεις τους και θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι με το σκάνδαλο της NOVARTIS, ή θα συνεχίσουν να επιθυμούν τη συγκάλυψη αυτού του τεράστιου σκανδάλου και την αποστέρηση του ελληνικού Δημοσίου από την είσπραξη αποζημίωσης για τη ζημιά που προκάλεσαν τα στελέχη της εταιρείας σε βάρος του Δημοσίου; Θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης με τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη και αφορούν τέως κυβερνητικά στελέχη;

Ερώτημα: θα δηλώσουν παράσταση για στήριξη κατηγορίας υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και σε βάρος των στελεχών της NOVARTIS και των τέως κυβερνητικών τους στελεχών των οποίων υποθέσεις εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης; Αναμένουμε απαντήσεις στα θέματα αυτά, γιατί η σιωπή δεν είναι χρυσός».

efsyn.gr

Categories