ΚΚΕ για την συμπλήρωση τριών χρόνων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Για την συμπλήρωση τριών χρόνων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική

Αυτές τις ημέρες συμπληρώνονται τρία χρόνια από την φονική πυρκαγιά που έπληξε την Ανατολική Αττική, τις περιοχές του Ν. Βουτζά και το Μάτι. Τα αποτελέσματα τραγικά, 102 νεκροί , εκατοντάδες τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια κατεστραμμένα, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου καμμένα, μια ολόκληρη περιοχή άλλαξε , τα σημάδια στην ψυχή και την μνήμη των κατοίκων της περιοχής ανεξίτηλα.

Τρία χρόνια μετά και οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή είναι εδώ. Η «κανονικότητα» για την Ανατολική Αττική είναι κάθε καλοκαίρι να καίγονται χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων δασικών και μη. Η « κανονικότητα» για την Ανατολική Αττική είναι να μην υπάρχουν μέτρα αντιπυρικής προστασίας, είναι «κανονικότητα» τα δάση και το φυσικό περιβάλλον να καταστρέφεται, στη πρώτη βροχή να πλημμυρίζουν δρόμοι, γειτονιές και πόλεις.

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής βίωσε από πρώτο χέρι τις συνέπειες τις φωτιάς, βίωσε από πρώτο χέρι τις προτεραιότητες του αστικού κράτους, βίωσε το τι σημαίνουν κυβερνητικές εξαγγελίες και υποσχέσεις. Οι πυρόπληκτες οικογένειες έμαθαν από πρώτο χέρι ότι το αστικό κράτος έχει συνέχεια. Ότι η μία κυβέρνηση δίνει στην άλλη την σκυτάλη, ότι οι υποσχέσεις είναι κούφια λόγια.

Τόσο σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που τότε ήταν αυτή κυβέρνηση, κινούνται προς μία κατεύθυνση, η οποία ουσιαστικά συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες της ανείπωτης τραγωδίας ενώ δεν έχουν προτεραιότητα την λύση των προβλημάτων των πυρόπληκτων. Όπως δείχνουν και τα τελευταία σχέδια ανάπλασης των καμένων οικισμών, για την πατρότητα των οποίων ερίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η «αναγέννηση» από την καταστροφή θα γίνει με κριτήρια που βάζουν απέναντι τις λαϊκές ανάγκες και έχουν ως προτεραιότητα να εξυπηρετήσουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που δείχνουν διαχρονικά το «ενδιαφέρον» τους για την περιοχή. Η όλη ανάπλαση της περιοχής εντάσσεται στην λογική της προσέλκυσης επενδύσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βρίσκουν έδαφος για την κερδοφορία τους αξιοποιώντας «φιλέτα» γης.

Το ΚΚΕ , τα μέλη του και οι οπαδοί του , από την πρώτη ώρα ήταν στην κυριολεξία μέσα στην φωτιά να βοηθήσουν , να σώσουν το συνάδελφο, τον γείτονα , τον συγγενή. Από την πρώτη ώρα μέχρι και σήμερα μπήκε και μπαίνει μπροστά για την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων, με δεκάδες παρεμβάσεις από δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έως την βουλή και την ευρωβουλή. Το ΚΚΕ από την πρώτη ώρα μίλησε για τα αίτια και τις ευθύνες, που μπροστά σε κάθε μεγάλο «φυσικό» φαινόμενο μετράμε θύματα και χαμένες λαϊκές περιουσίες. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, δεν υλοποιούνται, γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Η αγωνία και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, των φορέων του εργατικού – λαϊκού κινήματος, των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, των δασών και του περιβάλλοντος, απαιτούν σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων.
Τα τεράστια βήματα της επιστήμης μπορούν να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της αρνητικής επίδρασης στο περιβάλλον, στην εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας από κάθε παραγωγική δραστηριότητα, στην ενίσχυση της πρόληψης και προστασίας των δασών και συνολικά του φυσικού πλούτου.

Η αντιστοίχιση των δυνατοτήτων της επιστήμης με την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που στο επίκεντρό του έχει την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας και την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Αυτόν τον δρόμο ανοίγουν οι σημερινές διεκδικήσεις, η δράση και οι θέσεις του ΚΚΕ.

Τομεακή οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εσωτερικών
Θέμα: Για τα προβλήματα των πυρόπληκτων τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Συμπληρώνονται αυτές τις μέρες τρία χρόνια από την εκδήλωση της καταστροφικής και φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, με τις γνωστές οδυνηρές συνέπειες. Παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των Δήμων, τα περισσότερα προβλήματα (στεγαστικά και άλλα) παραμένουν, με ευθύνη της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ οι όποιες νομοθετικές προθεσμίες τέθηκαν για την ελάχιστη ανακούφιση των πυρόπληκτων ουσιαστικά έχουν λήξει.
Συνεχίζεται η μη έγκαιρη καταβολή της πενιχρής επιδότησης ενοικίου, με το αίτημα αυτή να είναι μηνιαία και όχι τρίμηνη, όπως και η μη καταβολή όλου του ποσού για την αποκατάσταση κατοικιών.
Παραμένουν τα προβλήματα που γεννά το ειδικό χωροταξικό σχέδιο και τα προβλήματα με τις δασικές εκτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, κατοικίες που κάηκαν και ανήκουν στους οικισμούς “Προβάλινθος” κι “Αμπελούπολη”, έχουν εξαιρεθεί και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πάρει τις αναγκαίες αποζημιώσεις για να επισκευάσουν τα σπίτια τους. Η επίσημη κυβερνητική δικαιολογία είναι ουσιαστικά η αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και του χαρακτήρα της έκτασης. Παρόλο που φορείς του κράτους (υπουργείο Γεωργίας, δ/νση εποικισμού, υπουργείο Περιβάλλοντος κλπ), έχουν εγκρίνει τη νομιμότητα της απόκτησης της έκτασης από τον συνεταιρισμό, η έκταση έχει νόμιμα αγοραστεί, μετεγγράφει, έχει κατασκευαστεί οδικό δίκτυο, οικοδομικά τετράγωνα και έχουν ανεγερθεί πάνω από 150 σπίτια, την ίδια στιγμή άλλοι κρατικοί φορείς, (Γεν. Γραμματεία Δασών, Δασική υπηρεσία της περιοχής) θεωρούν ότι η έκταση ανήκε από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους στο δημόσιο και χαρακτηρίζεται ως δημόσια διακατεχόμενη και δασική έκταση. Αυτές τις αντιφάσεις, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης που ασκήθηκε διαχρονικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, τις πληρώνουν οι πληγέντες.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια “έξωσης” των ελάχιστων οικογενειών που φιλοξενούνται στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι. Συγκεκριμένα, από τα 150 άτομα στο Κέντρο Ετοιμότητας Διασποράς Αεροπορίας και τα 84 άτομα στο ΚΑΑΥ, αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 20 οικογένειες. Οι διοικήσεις του ΚΕΔΑ/Ζ- ΚΑΑΥ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζητούν την απομάκρυνση των οικογενειών από τους χώρους μέχρι τέλος Ιουλίου, φορτώνοντας στους πληγέντες, που εξακολουθούν να παραμένουν στις κατασκηνώσεις, την ευθύνη, τη στιγμή που το κράτος δεν έχει φροντίσει ούτε για την πλήρη αποκατάσταση των σπιτιών τους, ούτε για να δοθούν τα ψίχουλα για το επίδομα ενοικίου.
Κατόπιν των παραπάνω Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρουν:
• Για να εξασφαλιστεί η πλήρης αποζημίωση όλων των πληγέντων και των κατοικιών τους από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι;
• Για να αποδοθεί άμεσα -σε μηνιαία και όχι τριμηνιαία βάση- το επίδομα ενοικίου στους δικαιούχους, τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που εισπράττουν τώρα το επίδομα του Δεκεμβρίου;
• Για να λυθούν οριστικά τα ιδιοκτησιακά ή άλλα προβλήματα που συντηρούν την ομηρεία 10ετιων στους οικισμούς Προβάλινθος και Αμπελούπολη της πυρόπληκτης περιοχής;
• Για τη συνέχιση της παραμονής των ελάχιστων οικογενειών στο ΚΕΔΑ/Ζ και στα ΚΑΑΥ στο Ζούμπερι, μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους;
Οι Βουλευτές
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης

 

Categories