Νίκος Πουλόπουλος: Επιστολή παραίτησης από τον ‘ΑΡΙΣΤΟΔΙΚΟΣ’. Καταγγέλει Φιλίππου για την εξωθεσμική του παρέμβαση. Τα γεγονότα που προηγήθηκαν.

Ν. Πουλόπουλος προς Δήμαρχο Σαρωνικού: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ και εναντιωνόμαστε στην αυθαίρετη απόφασή σας να ακυρώσετε την προσπάθεια μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων, ακυρώνοντας ακόμα και την απόφαση του θεσμικού οργάνου του ΔΣ του ΝΠΔΔ Αριστόδικος  – Κατόπιν των ανωτέρω συγκαλώ τη Δευτέρα 26 Ιουλίου του 2021 κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Αριστόδικος προκειμένου να ενημερώσω τα μέλη του για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη αλλά και να ανακοινώσω την παραίτηση μου από τη θέση του προέδρου – Κύριε Δήμαρχε, σας καλώ, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να βάλετε τέλος σε αυτήν την παράλογη και εξωθεσμική παρέμβασή σας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ειλημμένη απόφαση του ΔΣ του Αριστόδικου και να υλοποιηθεί τελικά, το επίμαχο εικαστικό γεγονός.

“Με τεράστιο αίσθημα ευθύνης βιώσαμε προχθές με τη συνεργάτιδα μου και συντονίστρια της Επιτροπής Πολιτισμού Κα Κατσούλη Σταματίνα, την αποκαθήλωση της εικαστικής εγκατάστασης Dia-Chronicon του καταξιωμένου εικαστικού Χαράλαμπου Δερμάτη, με την αυθαίρετη απόφαση του Δημάρχου Σαρωνικού. Δράση, η οποία αποτελούσε μέρος του προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση 1821-2021

Με ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης και περίσσια θλίψη, παρακολουθούμε εδώ και δύο ημέρες, την έκταση που έχει λάβει αυτή η πράξη βιαιότητας, σε όλο το Δήμο, αλλά δυστυχώς και σε ολόκληρη την εικαστική κοινότητα της χώρας.

Είναι λοιπόν αυτή η ευθύνη μας, απέναντι στους ανθρώπους με τους οποίους συνεργαστήκαμε εντατικά τους τελευταίους δύο μήνες σε κλίμα αρμονίας και ενθουσιασμού, καθώς και απέναντι στους συνδημότες μας, να παραθέσουμε τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτήν την πρωτοφανή φίμωση έκφρασης.

Όταν ξεκινήσαμε τις συζητήσεις για το πρόγραμμα και το πώς αυτό θα ανταποκρινόταν στην μεγαλειώδη επέτειο της χώρας, είχαμε ένα όραμα. Να δημιουργήσουμε δράσεις και εκδηλώσεις που θα κάλυπταν όλο το φάσμα των γραμμάτων και των τεχνών. Και για πρώτη φορά ως Δήμος, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα πρότυπα όλων των μεγάλων σύγχρονων Δήμων και να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας και την Σύγχρονη Τέχνη.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάιο του 2021, μετά από πολλές συζητήσεις και προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσαμε να αναδείξουμε την τεράστια σημασία της Ελληνικής Επανάστασης στη σύγχρονη εποχή, μέσω της σύγχρονης τέχνης, στραφήκαμε στον παγκοσμίως καταξιωμένο επιμελητή έργων τέχνης κύριο Γαβρίλο Μιχάλη, γέννημα θρέμμα και κάτοικο Καλυβίων και ζητήσαμε την συνεργασία του. Ήταν για εμάς ηλίου φαεινότερο ότι ο «δικός» μας Γαβρίλος ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για να μας καθοδηγήσει. Πραγματικά με μεγάλη χαρά δέχθηκε και ακολούθησαν πολλές συναντήσεις και πολλές ακόμα προτάσεις. Μέσα σε όλες αυτές τις προτάσεις ξεχωρίσαμε και πιστέψαμε μόνο μία. Την οπτική εγκατάσταση του κυρίου Χαράλαμπου Δερμάτη που ήταν μια πρόταση πρωτοπόρα μεν αλλά άμεση και φρέσκια.

Η πρόταση ήταν να αναδειχθεί η οικουμενικότητα της Ελληνικής Γλώσσας που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του Δυτικού Πολιτισμού. Ως όχημα της ανάδειξης ο καλλιτέχνης επέλεξε ένα πολύ απλό ρούχο που έχει όμως μεγάλη εννοιολογική σημασία από μόνο του. Επέλεξε τα T-shirts που αποτελούν μέρος της καθημερινότητας όλων μας, ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής επιφάνειας ή κοινωνικής θέσης. Ένα ρούχο που αποτελεί κοινό τόπο όλων των ανθρώπων του σήμερα. Στην μπροστά όψη του κάθε T-shirt βρίσκεται εκτυπωμένη μια Ελληνική λέξη, γλωσσικό δάνειο στην Αγγλική (π.χ. DEMOCRACY) και στην πίσω όψη βρίσκεται μια χρονιά μεταξύ 1821 και 2021 (π.χ. 1974). Το όλο έργο αποφασίστηκε να παρουσιαστεί κρεμασμένο σε συρματόσκοινο σε διάφορα σημεία του Δήμου που θα λειτουργούσαν ως τοπόσημα και θα ήταν εύκολα προσβάσιμα τόσο στους δημότες όσο και στους επισκέπτες.

Μόλις η ιδέα άρχισε να παίρνει μορφή, σύσσωμη η εικαστική κοινότητα της Ελλάδας, αλλά και πολλοί άνθρωποι της τέχνης στο εξωτερικό, άρχισαν να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και να ανυπομονούν να δουν την εγκατάσταση ολοκληρωμένη. Εκδηλώθηκε επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον από τα ηλεκτρονικά και έντυπα εικαστικά περιοδικά της χώρας, ενώ οι μεγαλύτεροι ιστορικοί τέχνης, επικοινώνησαν μαζί μας για να μάθουν περισσότερα για όλο αυτό το γεγονός που ο μικρός αττικός μας Δήμος αποφάσισε να υλοποιήσει.

Επικοινωνιακά και επειδή κατανοούμε ότι ο μέσος Έλληνας δεν είναι και δεν υποχρεούται να είναι εκπαιδευμένος στη σύγχρονη τέχνη, προβήκαμε σε πολλές ενέργειες:
1) Επικοινωνήσαμε το γεγονός μέσω Δελτίου Τύπου που συνοδευόταν από φωτογραφία και βιογραφικά του δημιουργού και του επιμελητή. Το Δελτίο Τύπου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου, σε όλα τα social, τόσο του Δήμου όσο και προσωπικά των εμπλεκομένων και εισπράξαμε ειδικά από αυτά, μια καθολική αποδοχή.
2) Ζητήσαμε από το γραφείο τύπου του Δήμου τη στήριξή του στην επικοινωνία. Προτείναμε μια συνέντευξη τύπου στην οποία θα γινόταν μια προ-παρουσίαση του έργου, έτσι ώστε να προετοιμάσουμε τους συνδημότες μας γι’ αυτήν την ομολογουμένως πρωτοποριακή δράση. Δυστυχώς, λόγω φόρτου εργασίας του γραφείου, η συνέντευξη αυτή δεν προγραμματίστηκε ποτέ.
3) Παράλληλα, απευθυνθήκαμε και στο τοπικό ενημερωτικό μέσο Paraktios.gr και ζητήσαμε να κάνουμε μια ενημερωτική εκπομπή για τον ίδιο λόγο. Ο κος Ξυγκάκης Μέμος, ανταποκρίθηκε άμεσα, όπως κάνει πάντα και αφιλοκερδώς, στα αίτήματά μας. Στη συνέντευξη, όπως είχε προαναγγελθεί, θα μιλούσε ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Αριστόδικου, ο καλλιτέχνης και ο επιμελητής του έργου. Επίσης, τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή θα έκανε και η κυρία Κατερίνα Κοσκινά, μουσειολόγος και ιστορικός τέχνης, Σύμβουλος Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων κυρίου Μπακογιάννη.

Πολλά διαβάζουμε και για το κόστος του έργου. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Τέχνη δεν έχει τιμή. Ωστόσο, μια εγκατάσταση (installation) έχει πολλά έξοδα, κάποια από τα οποία δεν είναι εμφανή. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση απαιτούσε πέρα από το προφανές (αγορά 240 t-shirts), τα εξής: Γραφιστική υποστήριξη, Αρχιτεκτονική υποστήριξη, Κατασκευές στήριξης και υλικά στήριξης. Μόνο το συρματόσκοινο που θα χρειαζόταν έφτανε τα έξι χιλιόμετρα περίπου. Η αναλυτική προσφορά έχει κατατεθεί στο γραφείο του Αριστόδικου και είναι στη διάθεση όλων να την ελέγξουν.

Στις 21/7/2021 αρχίζει λοιπόν, η τοποθέτηση του έργου, η οποία είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 27/7/2021 στις πέντε Κοινότητες και στο Λαγονήσι. Η επιλογή του χώρου της πρώτης τοποθέτησης δεν ήταν τυχαία. Επιλέχθηκε, να ξεκινήσουμε από το Δημαρχείο, που αποτελεί το ναό της Δημοκρατίας και που σημειολογικά είναι ο χώρος όπου όλες αυτές οι αξίες μας πρέπει να εξυμνούνται.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ολοκλήρωση αυτής, ο Δήμαρχος, δεχόμενος χλευαστικά -κατά την ομολογία του- σχόλια από το προσωπικό του Δήμου και τους αιρετούς που βρίσκονταν στο χώρο, και θεωρώντας ότι οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν το μοναδικό αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου των δημοτών, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε, ο ίδιος, την αναβολή του έργου, λόγω «κατακλυσμιαίων» αρνητικών αντιδράσεων.

Κύριε Δήμαρχε,

Επειδή,
Το έργο αυτό όπως και το σύνολο του πολιτιστικού προγράμματος δεν υλοποιήθηκε αυθαίρετα αλλά αντιθέτως τηρουμένων όλων των δημοκρατικών διαδικασιών ΦΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ από το 15μελες συμβούλιο του ΝΠΔΔ Αριστόδικος,

Επειδή,
Η αυθαίρετη αυτή απόφασή σας λαμβάνει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα καθώς στην πράξη δεν πρόκειται απλά για την απόρριψη ενός εικαστικού δρώμενου το οποίο δεν είναι σαφώς της αρεσκείας σας, αλλά δυστυχώς δύναται να αποτελέσει δεδικασμένο θεσμικής εκτροπής μια και στέκεται με σαφήνεια ενάντια στον ουσιαστικό ρόλο του ΝΠΔΔ Αριστόδικος το οποίο δεσμεύεται καθ΄ ολοκληρίαν από τις πράξεις των οργάνων του και μόνον και αποκτά δικαιώματα και υποχρεώσεις με απόφαση αυτών.

Επειδή,
Το περιεχόμενο του έργου δεν είναι υβριστικό, σεξιστικό, πορνογραφικό. Αντιθέτως είναι εξυψωτικό και εξυμνητικό της Ελληνικής μας Γλώσσας, της Ελληνικής μας κληρονομιάς, του Ελληνικού μας Πολιτισμού.

Επειδή,
Το έργο αυτό έχει να κάνει με αξίες, τις οποίες εμείς τουλάχιστον τιμούμε και εφαρμόζουμε σε όλη μας την ιδιωτική ΚΑΙ τη δημόσια ζωή.

Επειδή,
Για εμάς, η ελευθερία της έκφρασης είναι ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα, για το οποίο μεταξύ άλλων, πολέμησαν και οι πρόγονοι μας το 1821.

Επειδή,
Η τέχνη, ως γνωστόν Δήμαρχε, δεν έχει όρια και δε φιμώνεται.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ και εναντιωνόμαστε στην αυθαίρετη απόφασή σας να ακυρώσετε την προσπάθεια μιας ολόκληρης ομάδας ανθρώπων, ακυρώνοντας ακόμα και την απόφαση του θεσμικού οργάνου του ΔΣ του ΝΠΔΔ Αριστόδικος .

Κατόπιν των ανωτέρω συγκαλώ τη Δευτέρα 26 Ιουλίου του 2021 κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΠΔΔ Αριστόδικος προκειμένου να ενημερώσω τα μέλη του για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη αλλά και να ανακοινώσω την παραίτηση μου από τη θέση του προέδρου.

Κύριε Δήμαρχε,
Σας καλώ, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να βάλετε τέλος σε αυτήν την παράλογη και εξωθεσμική παρέμβασή σας, προκειμένου να εφαρμοστεί η ειλημμένη απόφαση του ΔΣ του Αριστόδικου και να υλοποιηθεί τελικά, το επίμαχο εικαστικό γεγονός”.

Με εκτίμηση,
Νίκος Πουλόπουλος

Παραίτηση 

Categories