Τζανάκης: Στο 4ο κύμα ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για μία ακόμα φορά ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας πως στο τέταρτο κύμα, όλοι θα έρθουμε σε επαφή με τον κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε πως υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων. «Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι «θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτική σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Πρόσθεσε, δε, ότι αυτή τη στιγμή ότι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται είναι στο 2-5% των ασθενών. «Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις το ανοσολογικό τους σύστημα δεν απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας».

«Είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αύγουστου, ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους αποτελούν το 50 με 60% της συνολικής ισχύος σε κλίνες COVID στην Ελλάδα». «Οι νοσηλευόμενοι επειδή είναι νέοι έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο», είπε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, όσον αφορά την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο επισήμανε ότι η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα ανέρχεται στο 95% των νέων μολύνσεων. Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη χώρα βρίσκεται κατά μέσο όρο πάνω από 75%. Όσον αφορά την Κρήτη, είπε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι διασωληνωμένοι ενώ οι νοσηλείες είναι στο 30-40% της δυναμικότητας.

documentonews.gr

Categories