Ακόμα μία βάρβαρη θυσία ταύρου στη Λέσβο του 2021

Τάσος Σαραντής

Τι κι αν αντιδρούν αμέτρητοι φιλόζωοι πολίτες, φορείς και οργανώσεις επί σειρά ετών; Τι κι αν έχουν γίνει αμέτρητες οχλήσεις προς εισαγγελείς και αστυνομία; Το σκοταδιστικό, βάναυσο «πανηγύρι του ταύρου», που για το ζώο σημαίνει διαπόμπευση και βασανισμό μέχρι θανάτου, πραγματοποιήθηκε και φέτος κανονικά και με τον νόμο…

Για ακόμη μία χρονιά και παρά τις έντονες αντιδράσεις πραγματοποιήθηκε παράνομα στις αρχές του μήνα στην κωμόπολη Αγία Παρασκευή της Λέσβου το «πανηγύρι του ταύρου» στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους, με την ανοχή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λέσβου και της αστυνομίας. Πρόκειται για ένα βάρβαρο και σκοταδιστικό έθιμο που περιλαμβάνει την περιφορά, την ταλαιπωρία, τη διαπόμπευση και τελικά τη θανάτωση ενός ταύρου.

Ο δημόσιος βασανισμός, η κακοποίηση και η θανάτωση του ζώου συντελέστηκαν και φέτος παρά τις προειδοποιήσεις και εκκλήσεις της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) τα τελευταία χρόνια για τις σοβαρές παρανομίες που συντελούνται και παρότι την παραμονή της φετινής διεξαγωγής του απέστειλε σχετική επιστολή προς τις αρχές της Λέσβου. Σε αυτή ζητούσε να σταματήσουν αμέσως «κάθε διαδικασία που σχετίζεται είτε με τη δημόσια διαπόμπευση του ταύρου εν μέσω οχλοβοής, μουσικών και θορύβων είτε με οποιαδήποτε κακοποίηση ή σφαγή του παρανόμως και ως θυσία ή πρόκληση άγχους και αγωνίας στο ζώο».

Εξάλλου, επισήμανε ότι «εκτός της παρανομίας, είναι επιτέλους μεγάλη πρόκληση και ντροπή στη σύγχρονη κοινωνία του 2021 να συμβαίνουν πράξεις που παραπέμπουν σε σκοταδισμό κατ’ ελάχιστον». Και απαιτούσε από τις τοπικές αρχές να προβούν σε συλλήψεις των παραβατών, εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας και βεβαίωση των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων. Παράλληλα, την παραμονή της διεξαγωγής του πανηγυριού η ΠΦΠΟ επικοινώνησε τηλεφωνικά πολλές φορές με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, το οποίο τη διαβεβαίωσε ότι η Εισαγγελία είναι ενήμερη και μάλιστα έχει σχηματιστεί δικογραφία.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες και ότι η κακοποίηση ζώου είναι βαρύ πλημμέλημα που επισύρει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ ανά ζώο. Επίσης, με την πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ο βασανισμός ζώου καθίσταται πλέον κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη, ενώ πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία με συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως η πρότερη αναισθητοποίηση αυτών, καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, η περιφορά-διαπόμπευση του κοσμημένου ταύρου τελικά πραγματοποιήθηκε, με το ζώο να τραβολογιέται σε μεγάλη απόσταση αλλά με συνοδεία κτηνιάτρου (!), με μουσικές και λάβαρα, με κόσμο και παιδιά να παρακολουθούν το αποτρόπαιο θέαμα και κινητά να καταγράφουν. Τσαλαπατιέται η νομοθεσία, αν και τα αδικήματα κατά των ζώων διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λέσβου και η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου δεν προχώρησαν στην εφαρμογή της. Ακόμη και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κωφεύει στις επιστολές που έχει λάβει από την ΠΦΠΟ για τα βάρβαρα έθιμα που εξακολουθούν να τηρούνται στο πλαίσιο θρησκευτικών εορτασμών.

Σύμφωνα με την ΠΦΠΟ, ο αρχιεπίσκοπος «δείχνει να θέλει να προσπεράσει μια τεράστια αδικία εις βάρος πλασμάτων του Θεού σύμφωνα με τη χριστιανική φιλοσοφία».

Απ’ ό,τι φαίνεται, οι αρχές δεν θεώρησαν κακοποίηση το βασανιστήριο του ζώου και γι’ αυτό δεν επενέβησαν. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το γεγονός ότι η περσινή αντίστοιχη καταγγελία της ΠΦΠΟ για το ζήτημα μπήκε στο αρχείο με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως που χειρίστηκε την υπόθεση και της Εισαγγελίας Εφετών όπου υπάγεται η Λέσβος, με το αιτιολογικό ότι δεν συντρέχει το αδίκημα της κακοποίησης του ζώου! Και παρά την τότε αντίδραση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθήνας, Αριστοτέλειας Δόγκα, που με ανάρτησή της στο facebook είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έθιμο «πομπή της φρίκης».

Η ΠΦΠΟ δηλώνει ότι ξεκινά αγώνα «για την απαγόρευση από την πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία από τούδε και στο εξής του συγκεκριμένου παγανιστικού και απεχθούς “εθίμου”, αλλά και όλων των άλλων αντίστοιχου μακιαβελικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται στη χώρα».

efsyn.gr

Categories