Νέο «καμπανάκι» ΕΜΥ για τον καύσωνα – Συστάσεις από ΓΓΠΠ

Για επικίνδυνο φαινόμενο -με μεγάλη διάρκεια και μικρό θερμοκρασιακό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας)- κάνει λόγο σε νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), αναφορικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα.

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της 26ης Ιουλίου, και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6 Αυγούστου. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς κελσίου, ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές μακριά από τη θαλασσινή αύρα, σε τοπογραφικές λεκάνες όπου εγκλωβίζεται ο αέρας και δέχεται καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και μεγάλες αστικές περιοχές, λόγω της υπερθέρμανσης των κτιρίων, των αυτοκινήτων και της ασφάλτου, με έξαρση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Τέτοιες περιοχές είναι η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, η Φθιωτιδα, Αττική και Βοιωτία, ίσως και βορειότερες περιοχές όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, ενώ καθότι το κύμα μας έρχεται από τα δυτικά και σε Ιόνιο, Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα και εσωτερικό της Κρήτης θα δούμε ήδη από σήμερα 40άρια και από αύριο θα τα ξεπεράσουμε.

Υψηλή θα παραμένει η θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών με τις ελάχιστες τιμές της πάνω από τους 28 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές. Ειδικά από αύριο μέχρι και το Σαββατοκύριακο, ο υδράργυρος δε θα πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς, προκαλώντας έντονο αίσθημα δυσφορίας σε συνδυασμό και με την υγρασία.

Ικανοποιητική πτώση της θερμοκρασίας που θα μας δώσει μια ανάσα, περιμένουμε μετά τις 10 Αυγούστου.

Ιδιαίτερη προσοχή αυτές τις μέρες χρειάζεται και με το μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο στα 6-7 μποφόρ και παρόλο που θα εξασθενήσει λίγο από αύριο και μόνο στα ΝΑ θα φτάνει τοπικά τα 6 μποφόρ τις επόμενες ημέρες, θα εξακολουθήσει να εντείνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών…

ΓΓΠΠ: Συστάσεις προς τους πολίτες λόγω του καύσωνα
Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα, και τους καλεί «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών».

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας:

http://www.moh.gov.gr/articles/heaIth/agogiygeίas/596-Ρrostateytika-metra-gia-ton-kayswna

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

efsyn.gr

Categories