Δραματικές ώρες στην Αχαΐα – Τραυματίες, καμένα σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί

Πύρινη κόλαση με 5 τραυματίες • Στη θάλασσα οι φλόγες • Με σκάφη απομάκρυναν λουόμενους • Στην περιοχή ο Χαρδαλιάς • Κομμένη στα δύο η Ελλάδα.

Ώρες αγωνίας για τους κατοίκους της Αχαΐας, από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο στη Ζήρια Αχαΐας και πήρε γρήγορα μεγάλη έκταση, μπαίνοντας ακόμα και μέσα σε οικισμούς και προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο το τεράστιο πύρινο μέτωπο που ανεξέλεγκτο κατακαίει πευκοδάσος και απειλεί μια παραλιακή ζώνη περίπου 20 χιλιομέτρων με χιλιάδες ντόπιους, παραθεριστές και επισκέπτες, κατοικίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις.

Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα, στον οικισμό Μπαρμπουνέικα και στο Λαμπίρι, με τη φωτιά να έχει διασχίσει την πορεία του διανοιχθέντος δρόμου που οδηγεί στην παλαιά εθνική οδό και αφού πέρασε από τον παραλιακό οικισμό Ακονιά Καμαρών, κατευθύνθηκε στη Μπούκα.

Η νύχτα αναμένεται δύσκολη, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να επιχειρούν συνεχώς, χωρίς τη συνδρομή πλέον των εναέριων μέσων, τα οποία αναμένεται να κινητοποιηθούν ξανά με το πρώτο φως του ήλιου. Όπως έγινε γνωστό, αρκετές κατοικίες έχουν μείνει χωρίς τηλέφωνο και ηλεκτρικό ρεύμα.


Κάηκαν σπίτια, τραυματίστηκαν άνθρωποι
Σύμφωνα με τον Γιώργο Ντίνο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας που μίλησε στον ΑΝΤ1, έχουν καεί πάνω από 20 σπίτια, εκτιμώντας ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο τελικός απολογισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, η σημερινή φωτιά να είναι αναζωπύρωση αυτής της 26ης Ιουλίου που δεν είχε μάλλον τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. «Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς από εκεί που ξέσπασε λίγες μέρες πριν. Γύρισε η φωτιά και πέρασε πάνω από το χωριό. Δεν την πρόλαβαν. Έχουν καεί, λίγο ή πολύ πάνω από 20 σπίτια. Οι καταστροφές σε υποδομές και κτήματα είναι τεράστιες. Η Ζήρια δεν είναι αυτή που ξέραμε, είναι πια ένα μαύρο χωριό».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑΒ, μέχρι στιγμής οι διασώστες και γιατροί του έχουν επέμβει σε έξι περιστατικά. Στον έναν τραυματία δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ δεν έγινε διακομιδή του σε νοσοκομείο, λόγω άρνησης του ίδιου. Τέσσερις τραυματίες έχουν ήδη διακομισθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ ακόμη ένας έχει διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Διαβαστε τη συνέχεια ΕΔΩ  

efsyn.gr

Categories