Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερο αποτέλεσμα από την συνεργασία του Δήμου Σαρωνικού και του Πανεπιστημίου Αθηνών που αφορά στην πιλοτική εφαρμογή παραγωγής εδαφοβελτιωτικού στο χώρο της χωματερής στην Παλαιά Φώκαια, όπου βρέθηκε την Παρασκευή 30/7/21 ο Paraktios, για να καταγράψει την τελευταία φάση του πρόγράμματος καθώς η πρώτη ποσότητα σε σάκους των 50 λίτρων θα είναι διαθέσιμη σε μερικές ημέρες.
Η πιλοτική παραγωγή είναι στην τελευταία φάση της παράγωγης του εδαφοβελτιωτικού από καθαρά κλαδέματα. Ειδικός σφυρόμυλος προσαρμοσμένος στις ανάγκες της παραγωγής μεταφέρθηκε με την βοήθεια γερανού του Δήμου στον χώρο κατόπιν της διαβεβαίωσης του αρμόδιου Αν/δήμαρχου Καθαριότητας Βασίλη Μπούτση, ότι οι χώροι τα υλικά και τα μηχανήματα στην Γερακίνα θα φυλάσσονται σε 24ωρη βάση. Με αυτό τον τρόπο επίσης, θα αποτραπεί και η ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων. Έχει ξεκινήσει η άλεση του κόμποστ και οι τελικές διορθωτικές παρέμβασεις για να καλυφθούν οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές εδαφοβελτιωτικού 1ης κλάσεως.
Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ-ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΤΙΚΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ έχει ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου στη τοποθεσία Γερακίνα του αποκαταστημένου ΧΑΔΑ της Παλαιάς Φώκαιας και με την βοήθεια του Δήμου διαμορφώθηκε ο χώρος, μεταφέρθηκαν τα υλικά και δούλεψε ο κλαδοτεμαχιστής για να παραχθεί η πρώτη ύλη. Παράλληλα εργάστηκαν – υπό τις οδηγίες του επιστημονικού υπεύθυνου του Προγράμματος Ντίνου Χασάπη – 2 χειριστές και 3 εργατοτεχνίτες. Στο πρόγραμμα εκτός από την εθελοντική ομάδα και συνεργάτες του Ντίνου Χασάπη, υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει η συμπαράσταση όλου του προσωπικού καθαριότητας του Δήμου, από τον αρμόδιο Αν/Δήμαρχο μέχρι τους εργατοτεχνίτες της Παλαιάς Φώκαιας.
Σε επιτόπια συζήτηση, ο καθηγητής Ντίνος Χασάπης δήλωσε ότι “Η δράση αυτή έρχεται να βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Δήμου Σαρωνικού και να δείξει μια νέα δραστηριότητα με μόνο θετικά στοιχεία απέναντι στην υπάρχουσα κατάσταση. O Δήμος Σαρωνικού έχει 30.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι γίνονται 100.000 μαζί με τους εποχιακούς (δηλαδή εκείνους που χρησιμοποιούν συχνά τις εξοχικές τους κατοικίες), και άλλους περίπου 100.000 διερχόμενους ανά ημέρα τους καλοκαιρινούς μήνες, Οι εποχιακοί και οι διερχόμενοι είναι παραγωγοί μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων χωρίς να πληρώνουν ανάλογα τέλη καθαριότητας”.
Συνεχίζοντας, ο Ντίνος Χασάπης υπογράμμισε πως ..“Παράλληλα, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις διακρίνονται για την παραγωγή απορριμμάτων κατά πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο στην Αττική. Παρατηρούνται και σημαντικές στρεβλώσεις στον τρόπο καταμερισμού των δημοτικών τελών αναλογικά με την παραγωγή απορριμμάτων. Παράδειγμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που λειτουργούν και σε δημοτικούς χώρους και πεζοδρόμια δεν διαθέτουν κάδους συμμείκτων απορριμμάτων και ανακύκλωσης εντός του χώρου των επιχειρήσεων όπως επιβάλλει ο κανονισμός καθαριότητας. Αυτό θα ήταν μία αρχή για καλύτερο καταμερισμό των δημοτικών τελών και μείωση της παραγωγής απορριμμάτων”.
Καταλήγοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε επιστημονικά στοιχεία και στα πλεονεκτήματα της προτεινόμενης διαχείρισης.
“..Η παραγωγή των εδαφοβελτιωτικών λιπασμάτων είναι αποτέλεσμα καινοτομικής βιοκαταλυτικής διαδικασίας η οποία έχει αναπτυχθεί στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών Αυτή περιλαμβάνει την χρήση ειδικού βιοκαταλύτη (πυκνό υπόστρωμα μικροοργανισμών εδάφους) και ανόργανων ορυκτών. Ακολουθεί ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ βασισμένες στην οδηγία ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ FRAMEWORK DIRECTIVE (2008/98/ΕU). Η προτεινόμενη παραγωγή λιπασμάτων-εδαφοβελτιωτικών με αυστηρές προδιαγραφές βάσει του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) 2019/1009 οδηγεί σε εδαφοβελτιωτικά ποιότητας τα οποία ταξινομούνται βάσει των ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ και των φυσικοχημικών τους χαρακτηριστικών ως Λιπάσματα Ε.Ε. υποκατάστατα κηπουρικής ΤΥΡΦΗΣ (Peat alternatives)..”
“..Η προτεινόμενη διαχείριση παρουσιάζει ΜΟΝΟ πλεονεκτήματα.
Είναι φιλική προς το περιβάλλον, χαμηλού κόστους εξοπλισμού και μικρής ενεργειακής κατανάλωσης – Οι μονάδες παραγωγής αδειοδοτούνται χωρίς ΑΕΠΟ – Τα παραγόμενα προϊόντα παρουσιάζουν φυτορυθμιστκή δράση, πιστοποιούνται για χρήση στην Γεωργία και στην Βιολογική Γεωργία. Υπάγονται σε μειωμένο ΦΠΑ.
Με την χρήση τους στα μείγματα και στα εδάφη επιτυγχάνεται:
Α. Μείωση της κατανάλωσης νερού στο 1/3 λόγω της μεγάλης υδατοϊκανότητας τους
Β. Μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων λόγω της βελτίωσης του συντελεστή απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων από 30% σε >70%.
Γ. Εμβολιασμό με υγιείς μικροοργανισμούς εδάφους που αναπτύσσουν κατά την κομποστοποίηση”.
Δείτε το video.
Δείτε φωτο ΕΔΩ
“ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ”. Πολύ εύστοχος ο τίτλος της ανάρτησης της φωτο στο FORUM από φίλο, εννοώντας προφανώς τη διαφορά φιλοσοφίας του χτες και του αύριο! Ελπίζουμε πως ο Δήμος Σαρωνικού που συμμετέχει στη προσπάθεια του ¨αύριο”, να μην αρκεστεί στο πιλοτικό μόνο πρόγραμμα που φτάνει στο τέλος του αλλά να υιοθετήσει την φιλοσοφία που βλέπουμε στο δεξί μέρος της φωτογραφίας και να εξαλειφθούν οι εικόνες του περασμένου αιώνα!