Oι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έργα χρειάζονται, όχι επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής

Για προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την τεράστια κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα με τις πυρκαγιές που έχουν αρχίσει να καίνε προάστια της Αθήνας. Όπως σημειώνει «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη».

Και τονίζει:

«Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας. Και αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
«Χρειάζονται έργα και όχι διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής»

Η κατάσταση δυστυχώς είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη.

Από τους χλευασμούς για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ειδικών και του κ. Τσίπρα της περασμένης εβδομάδας και τα συγχαρητήρια υπουργών μεταξύ τους για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μια αναζωπύρωση, λίγες ώρες μετά, κατακαίει εκτός ελέγχου το λεκανοπέδιο.

Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας.

Και αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής.

Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες.

Φώφη Γεννηματά :«Επιτέλους, σταμάτησαν να αλληλοσυγχαίρονται»

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει έστω αυτή τη φορά αυτοκριτική για τα «εγκληματικά λάθη της και τις παραλείψεις της κυβέρνησης» εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για την πύρινη λαίλαπα που πολιορκεί την Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, κατακαίγοντας περιουσίες και τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Όπως σημειώνει, «ο κ. Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα και σταμάτησε να αλληλοσυγχαίρεται με τα στελέχη του».

Η δήλωση Φώφης Γεννηματά
Ασφαλώς είναι ώρα μάχης και εμείς συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που δοκιμάζονται και στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή.

Θα έρθει η ώρα των ευθυνών.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει αυτοκριτική για τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης.

Ήδη κάτω από το βάρος των δυσμενών εξελίξεων και της παταγώδους αποτυχίας του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας, ο κ. Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα και σταμάτησε να αλληλοσυγχαίρεται με τα στελέχη του.

ΚΚΕ: Οι επικλήσεις στην ατομική ευθύνη δεν σβήνουν τις φωτιές

Οι φωτιές σβήνουν με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, που ωστόσο δεν εξασφάλισαν, ούτε η σημερινή κυβέρνηση, ούτε οι προηγούμενες, σημειώνει το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού για τις πυρκαγιές.

Και καλεί την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα.

«Οι επικλήσεις στην ατομική ευθύνη και οι διαπιστώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν σβήνουν τις φωτιές. Οι φωτιές σβήνουν με ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη και παίρνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες, όμως αυτό δεν το εξασφάλισε ούτε η σημερινή κυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΚΚΕ στην αρχή κάθε αντιπυρικής περιόδου» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Και καταλήγει:

«Έστω και τώρα, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα μέσα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον και τις λαϊκές περιουσίες, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές».

ΜέΡΑ 25: «Η Μητσοτάκης Α.Ε. να αφήσει τα τερτίπια, να αποκατασταθούν πλήρως οι πυρόπληκτοι» 

Επίσης ,σφοδρή ηταν   η αντίδραση του ΜέΡΑ 25 στις εξαγγελίες του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για τους πυρόπληκτους, τον οποίο καταγγέλλει ότι ένα από αυτά «θα έκανε τη Μάργκαρετ Θάτσερ να χαμογελά με ευχαρίστηση από το Επέκεινα», σχολιάζοντας τους «ευνοϊκούς όρους δανεισμού με την εγγύηση του δημοσίου για την αποκατάσταση των ζημιών που προξενήθηκαν σε σπίτια!».

Η Κυβέρνηση, προσθέτει το ΜέΡΑ 25, «επιλέγει για άλλη μια φορά και σε ένα ακόμα πρόβλημα την γνωστή της τακτική, αυτή του να φορτωθούν νέα χρέη και βάρη οι πολίτες, επειδή η πολιτεία δεν κατάφερε -ως όφειλε- να προστατέψει τις περιουσίες τους από ένα φυσικό φαινόμενο για το οποίο μέρες πριν προειδοποιούσαν οι ειδικοί».

Το ΜέΡΑ 25 καλεί την κυβέρνηση «να αφήσει τα “τερτίπια” πάνω στα αποκαΐδια η Μητσοτάκης Α.Ε. και να κάνει άμεσα τόσο την καταγραφή των ζημιών, όσο και την αποκατάσταση τους στο 100% από την πολιτεία. Όλα τα άλλα είναι απλά εφαρμογές της αγαπημένης ιδεολογίας της κυβέρνησης: δηλαδή της νεοφιλελεύθερης αναλγησίας που κατέστρεψε το οικοσύστημα και το κλίμα και έφτιαξε βήμα-βήμα την κόλαση που πλέον κάθε χρόνο και σε χειρότερη μορφή ζουν οι πολίτες».

Επίσης, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε μήνυμά του για την εξέλιξη των πυρκαγιών καλεί τους πολιτικούς και πολίτες να επιδείξουν «Αλληλεγγύη και ομόνοια αυτή τη στιγμή».

Το μήνυμα του Γιάννη Βαρουφάκη αναφέρει: «Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε. Με τη σκέψη στους ανθρώπους που τα βάζουν με, ή κινδυνεύουν από, τις φλόγες. Αλληλεγγύη και ομόνοια αυτήν τη στιγμή».

πηγή: efsyn.gr

 

Categories