«Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται ούτε την καταστροφή ούτε τις ευθύνες του»

«Υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή», επισήμανε από την Ηλεία την οποία επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών. Επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος ούτε της καταστροφής ούτε της ευθύνης του».

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους δημάρχους των πληγεισών περιοχών και μετά την αυτοψία στα καμένα, τόνισε ότι «δυστυχώς το μέγεθος της καταστροφής υπερβαίνει κάθε εκτίμηση που μπορεί να κάνει κανείς αν δεν έρθει να το δει δια ζώσης. Μέσα σε μία εβδομάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικής έκτασης έχουν καεί, ενώ ενδεχομένως πάνω από 200 κατοικίες να έχουν καεί ολοσχερώς. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή, που έχει γίνει από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Επίσης εξέφρασε τη λύπη του που δεν μπορεί να βρει ανταπόκριση «στην έκκληση που έκανα πριν από δύο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα. Ακούγοντας και βλέποντας σήμερα τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, εγώ αλλά πιστεύω και ο κάθε πολίτης, αισθάνεται μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη ανασφάλεια αυτές τις ώρες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της καταστροφής. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους. Δυστυχώς δεν έχει συνειδητοποιήσει και το μέγεθος των ευθυνών του».

Και τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες στιγμές, που η διαρκής προσπάθεια ωραιοποίησης και προπαγάνδας προσκρούει στο τείχος της πραγματικότητας. Και τώρα είναι μία τέτοια στιγμή. Όχι άλλη προπαγάνδα, όχι άλλη ωραιοποίηση, όχι άλλα ξύλινα λόγια».

Όπως εξήγησε, «την ώρα που συμπολίτες μας ζητούν απαντήσεις για το σήμερα και το αύριο που τους περιμένει και όχι μόνο για το τι έφταιξε, να γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί μία εικόνα μεγαλύτερης επούλωσης των πληγών, μεγαλύτερης χρηματοδότησης, ενώ τα χρήματα είναι λιγότερα από ό,τι ίσχυε πιο πριν και με διαδικασίες που στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους να είναι και χρεωμένοι στις τράπεζες».

Επισήμανε ότι το βασικό, «υπαρξιακό» όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα «δεν είναι μονάχα πώς θα περάσουν μία, δύο εβδομάδες ή ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους. Στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί. Πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολεία, με τι δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν».

Και επανέλαβε την πρόταση επτά σημείων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «είναι μία βάση για να υπάρξει ένα σοβαρό σχέδιο ανασυγκρότησης».

Ενώ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κάλεσε «αυτές τις ώρες, αντί να περιστοιχίζεται από κόλακες και αντί να τον οδηγούν σε δηλώσεις αποτυχίας και τραγωδίας θα έλεγε κανείς, δηλαδή να εξαίρει το σχέδιο που απέδωσε ή να λέει ότι του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι, να έρθει εδώ. Να συνομιλήσει με τους ανθρώπους που έχουν πληγεί. Με τους δημάρχους, που ενδεχομένως και οι περισσότεροι να είναι από το δικό του κόμμα. Για να πάρει μία εικόνα της πραγματικότητας. Είναι το πρώτο βήμα να συνειδητοποιήσει κανείς την πραγματικότητα, για να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα».

«Αν είχαν έρθει εναέρια μέσα νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά»
Στις συναντήσεις του με τους δημάρχους τη περιοχής, εκείνοι του τόνισαν την απουσία εναέριων μέσων με αποτέλεσμα να ξεφύγει η πυρκαγιά, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, και ο πρόεδρος της κοινότητας Κολιρίου, τόνισαν ότι «το Κολίρι σώθηκε από τους κατοίκους του» που «κάθισαν με αυταπάρνηση, δεν φύγαν παρά το γεγονός ότι έλεγαν στον κόσμο να φύγει άναρχα».

«Περιμέναμε τα εναέρια τα οποία ήρθαν την ύστατη στιγμή. Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» τόνισε ο κοινοτάρχης Κολιρίου.

Ο επικεφαλής της κοινότητας Ολυμπίας κατήγγειλε ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε σβηστεί στην αρχή αν είχαν επέμβει άμεσα από την πυροσβεστική. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ξέφυγε» σημείωσε και ζήτησε την συμπαράσταση του Αλέξη Τσίπρα για την επόμενη δύσκολη μέρα που περιμένει τους κατοίκους τόσο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και στα έργα υποδομής.

«Κάηκε το εισόδημα διαβίωσης των κατοίκων»
Ο κοινοτάρχης Πελοπίου, Δημήτρης Στασινόπουλος, επισήμανε ότι «το 95% της έκτασης του δήμου έχει καταστραφεί. Περισσότερα από 11 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, μεγάλο μέρος από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και η ελαιοπαραγωγή». Πρόσθεσε, πως «δεν κάηκε το συμπληρωματικό εισόδημά τους, αλλά το εισόδημα διαβίωσής τους».

Και πρόσθεσε: «Ό,τι σώθηκε, σώθηκε από τους κατοίκους με τις υδροφόρες του Δήμου», ενώ με τη σειρά του κατήγγειλε πως «τα πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν αργότερα, ενώ τα εναέρια μέσα ήρθαν όταν η φωτιά είχε ήδη μπει μέσα στο χωριό».

Κάτοικοι του Λάλα: Πώς θα ζήσουμε;
Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι και της κοινότητας Λάλα, που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται από την μια στιγμή στην άλλη και τώρα καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με την δύσκολη επόμενη ημέρα, αφού χάθηκαν οι καλλιέργειες τους και τα κοπάδια τους.

«Πρέπει να συμπεριληφθούν στα μέτρα προστασίας και όσοι δεν κάηκαν ολοσχερώς οι επιχειρήσεις και οι καλλιέργειες τους στην Ηλεία, όπως ακριβώς ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στην Εύβοια» τόνισαν οι κάτοικοι, αφού όπως εξήγησαν στην καλύτερη των περιπτώσεων και αυτοί θα μείνουν 5 χρόνια χωρίς εισόδημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πέρα από το εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων, θα πρέπει να συνταχθούν σοβαρά Σχέδια Ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο και τα οποία θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τοπικούς φορείς.

«Το ζήτημα δεν είναι να κάνουν επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα καμένα και να παίρνουν φυτευτούς ανθρώπους από πάνω αγνοώντας την την υπάρχουσα θεσμική υποδομή, την τοπική αυτοδιοίκηση τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών. Αυτούς που πάλεψαν για τα σπίτια τους που καιγόντουσαν, αυτούς που έχουν τις επιχειρήσεις τους καμένες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που σημείωσε ότι «όλο το βάρος από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πέσει στην προσπάθεια για το πως θα εξασφαλίσουμε το εισόδημα των πυρόπληκτων και πώς θα μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο που έχει καεί».

efsyn.gr

 

Categories