Σαρώνει πυκνή δασική έκταση η φωτιά στα Βίλια

Τεράστια καταστροφή σε έναν από τους λίγους πνεύμονες οξυγόνου του λεκανοπεδίου. Μάχες με τις πύρινες φλόγες για δεύτερο 24ωρο.  Νέες εκκενώσεις οικισμών και του γηροκομείου. Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα.

Τεράστια καταστροφή σε έναν από τους λίγους πνεύμονες οξυγόνου του λεκανοπεδίου. Μάχες με τις πύρινες φλόγες για δεύτερο 24ωρο. Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα. Νέες εκκενώσεις οικισμών και του γηροκομείου. Αναζωπυρώσεις στην Κερατέα.

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στην Αττική και συγκεκριμένα στα Βίλια. Το μέτωπο της πυρκαγιάς που καίει πυκνό δάσος για δεύτερο 24ωρο είναι δύσκολο να ελεγχθεί παρά τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν.


Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα ρίχθηκαν στη μάχη για να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα, επιχειρούν περιοδικά 22 εναέρια συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev-200 και των δύο ρωσικών μεγαθηρίων «Ιλιούσιν». Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και δυνάμεις που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία: 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

video
Πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρουν πως στα Βίλια (το μεσημέρι) δεν υπάρχει ενιαίο ενεργό μέτωπο αλλά τρία μεγάλα ξεχωριστά μέτωπα που καίνε προς το όρος Πατέρα, τα Μέγαρα και την Οινόη. Από την πυροσβεστική υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως πριν τη δύση του ηλίου τα μέτωπα θα έχουν ελεγχθεί.

Να σημειώσουμε πως στους οικισμούς για τους οποίους έχει δοθεί από χθες εντολή εκκένωσης μέσω του 112, προστέθηκαν σήμερα οι οικισμοί Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα και Θέα.

Σήμερα ολοκληρώθηκε και η εκκένωση γηροκομείου (σ.σ. στα Βίλια). Έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Στο μεταξύ σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας.

► Στην Κερατέα, όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, η εικόνα είναι καλύτερη δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί. Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Μαρκάτι και έχει κάψει σπίτια και δάσος. Eπιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα για να σβήσουν και οι τελευταίες φλόγες ενώ συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

video
Σημειώνεται ότι κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) και της Κρατικής Ασφάλειας Αττικής, όπως ανέφερε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην χθεσινοβραδυνή ενημέρωση, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών στην Λαυρεωτική και στα Βίλια.

Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Πού επιχειρεί η ΠΥ
Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
► Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς, στο Χαϊδάρι και στην Αθήνα, έκανε η αστυνομία προχθές το απόγευμα και ήδη οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με τις δικογραφίες που σχημάτισε σε βάρος τους η Ασφάλεια Αττικής.

► Meteo: Μέχρι τις δυτικές ακτές της Κρήτης έφτασε ο καπνός από τα Βίλια Αττικής

Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει για την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής.

efsyn.gr

Categories