«Πράσινη μετάβαση» με… φωτιές

Μπάμπης Μιχάλης

Οι καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού δεν πλήττουν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, όπου μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 120.000 εκτάρια δασικής και αγροτικής έκτασης. Στη δίνη του πύρινου κυκλώνα βρίσκεται κυρίως ο ιταλικός Νότος. Αρκετοί ειδικοί στη γειτονική χώρα θεωρούν ότι οι φωτιές δεν είναι άμοιρες της «πράσινης μετάβασης» της χώρας και των δεκάδων δισ. ευρώ που πρόκειται να επενδυθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. μετά την πανδημία.

Το οργανωμένο έγκλημα διεκδικεί μερίδιο από αυτά τα κονδύλια. Η ιταλική μαφία έχει ήδη διεισδύσει δυναμικά σε τομείς της πράσινης μετάβασης, όπως τα έργα αναδάσωσης των καμένων και η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και… ανάβει φωτιές.

Στη Σικελία, η οποία καίγεται και ξανακαίγεται και όπου η «πράσινη μετάβαση» προβλέπει σημαντική χρηματοδότηση για έργα ηλιακής ενέργειας, οι Ιταλοί αγρότες κατήγγειλαν τις προηγούμενες ημέρες στην τοπική Επιτροπή κατά της Μαφίας ότι τα χωράφια τους έπιασαν φωτιά αμέσως μετά την άρνησή τους να τα πουλήσουν σε νέους ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να τα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά πάνελ.

Στη χώρα μας οι βυθισμένοι στην απελπισία πυρόπληκτοι πολίτες καταγγέλλουν ανοιχτά και αυτοί ότι πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές υπάρχει το λόμπι των εταιρειών αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Δάση και αγροτικές εκτάσεις της Ελλάδας καίγονται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την έλευση των «αναδόχων» επενδυτών με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), οι αιτήσεις και άδειες για χρηματοδοτούμενα αδρά έργα ΑΠΕ ανέρχονται σε 120 GW. Ισχύς που είναι έξι φορές μεγαλύτερη από τη συνολική εγκατεστημένη από όλες τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και δεκαπλάσια της απαιτούμενης σε αιχμή κατανάλωσης.

Για να βγει δεν θα μείνει ανέγγιχτη ούτε μια ραχούλα στη χώρα. Κάποιος πρέπει να τους σταματήσει πριν γίνουν όλα κάρβουνο μαζί και η ζωή μας. Η μάχη κατά της μαφίας δεν είναι ιταλική υπόθεση αλλά και ελληνική και πανευρωπαϊκή.

efsyn.gr

Categories