Μπάιντεν: «Σκληρή και οδυνηρή» η απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν(video)

Με τις εικόνες χάους και πανικού να συνεχίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε την Κυριακή σε νέο διάγγελμα για το Αφγανιστάν.

Όπως επιβεβαίωσε, μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί περίπου 28.000 άνθρωποι, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν και αυτοί τη χώρα, με το πλήθος να συνωστίζεται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Μάλιστα χαρακτήρισε ως «σκληρή και οδυνηρή» τη διαδικασία απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Αν και εμφανίστηκε να εγγυάται την ασφαλή επιστροφή των Αμερικανών πολιτών, εντούτοις σημείωσε πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, πολλά μπορούν να πάνε στραβά», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.

Όπως επισήμανε, οι ΗΠΑ επιχειρούν να απομακρύνουν όχι μόνο Αμερικανούς πολίτες, αλλά και συμμάχους από το ΝΑΤΟ, αλλά και Αφγανούς συνεργάτες τους. Σημειώνεται ότι σημαντικός αριθμός προσπαθεί να διαφύγει από την ασιατική χώρα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι ή Αφγανοί που είχαν εργαστεί για οργανισμούς ή ξένες επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι θύματα καταστολής από τους Ταλιμπάν. «Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο», ομολόγησε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αποχώρησης πολιτών, την 31η Αυγούστου, ημερομηνία που πάντως άφησε «ανοιχτή» στο διάγγελμά του ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το Σάββατο ότι 13 χώρες έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να φιλοξενήσουν (τουλάχιστον προσωρινά) Αφγανούς πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι δυνητικά πρόσφυγες Αφγανοί που δεν έχουν ήδη λάβει άδεια για να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, θα φιλοξενηθούν σε χώρες όπως οι Αλβανία, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Μεξικό, Πολωνία, Κατάρ, Ρουάντα, Ουκρανία Ουγκάντα.

«Αναπόφευκτός ο εμφύλιος, εκτός εάν…»
Την ίδια στιγμή, ο Αχμαντ Σαχ Μασούντ, γιος του δολοφονημένου Αχμαντ Σαχ Μασούντ, του διοικητή της Βόρειας Συμμαχίας και εκ των ηγετών της αντισοβιετικής αντίστασης στο Αφγανιστάν στην δεκαετία του ’90, προειδοποιεί ότι ένας νέος εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος στη χώρα, χωρίς συνολική συμφωνία για κατανομή της εξουσίας.

Όπως τόνισε, ο εμφύλιος θα είναι πραγματικότητα εάν οι οι Ταλιμπάν αρνηθούν τις συνομιλίες. «Θέλουμε να κάνουμε τους Ταλιμπάν να αντιληφθούν ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω της διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Αχμαντ Μασούντ μιλώντας τηλεφωνικά στο Reuters από το προπύργιό του στην Κοιλάδα του Πανσίρ, βορειοδυτικά της αφγανικής πρωτεύουσας.

Τόνισε πως «δεν επιθυμούμε πόλεμο», ωστόσο προειδοποίησε ότι οι μαχητές του είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εάν οι δυνάμεις των Ταλιμπάν προσπαθήσουν να εισβάλουν στην περιοχή του.

efsyn.gr

Categories