Ήλιος και θάλασσα: Η ανατρεπτική όπερα – περφόρμανς για δυο παραστάσεις στην Πειραιώς 260

Η όπερα-περφόρμανς Ήλιος και θάλασσα των Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė και Lina Lapelytė θα παρουσιαστεί για δύο βραδιές στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Και Επιδαύρου.

Μια ηλιόλουστη ημέρα σε μια ονειρεμένη παραλία. Πετσέτες, παιχνίδια και ένα μωσαϊκό από σώματα που λιάζονται, σιγοτραγουδούν αμέριμνα, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Παιδικές φωνές και ζωηρά γέλια μπερδεύονται με τον ρυθμικό ήχο των κυμάτων και το μακρινό βουητό κάποιου αεροπλάνου ή ταχύπλοου. Μια πλαστική σακούλα στροβιλίζεται νωχελικά στον αέρα για να καταλήξει αργά στο νερό. Και ξαφνικά, μια χορωδία ξεκινά.

Στο σταυροδρόμι του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, η όπερα-περφόρμανς Ήλιος και θάλασσα των Λιθουανών Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė και Lina Lapelytė, έχει εντυπωσιάσει κοινό και κριτικούς με τη χιουμοριστική και δραστική ταυτόχρονα, προσέγγιση των ζητημάτων που αφορούν το μέλλον του πλανήτη μας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες του ξέφρενου καταναλωτισμού.

Το μαγικό σκηνικό, η αρχιτεκτονική του χώρου και η μουσική συνθέτουν ένα ξένοιαστο βουητό. Μια ανάλαφρη χορωδία που γίνεται όμως σιγά-σιγά όλο και πιο απειλητική καθώς, όπως λέει η συγγραφέας του έργου, Vaiva Grainytė: «Μέσα σε αυτόν τον ποπ και συνθετικό ωκεανό τραγουδιών μπορεί κανείς να αφουγκραστεί τον σφυγμό της απειλής. H εικόνα των χαρούμενων διακοπών κρύβει τις συνέπειες της αδράνειας – οι πόροι του πλανήτη καταναλώνονται γουλιά γουλιά».

Το έργο εκπροσώπησε τη Λιθουανία στην Μπιεννάλε της Βενετίας το 2019, όπου και απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα για την καλύτερη εθνική συμμετοχή.

Διαβάστε περισσότερα στην πηγή

Categories