Πήραν πίσω το «σαφάρι» αγριόχοιρων

Τάσος Σαραντής

Έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε και τις έντονες αντιδράσεις πλήθους πολιτών, φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και των δύο όμορων δήμων της περιοχής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ακύρωσε την απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης με την οποία προγραμματιζόταν για χθες «ομάδα δράσης» για να αντιμετωπιστεί διά της θανάτωσης ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού Όρους.

Την απόφαση του υπουργείου ακολούθησε εντολή του Δασαρχείου Πεντέλης για την αναστολή της δράσης με τη συνοδεία συνεργείου κυνηγών. Σύμφωνα με το Δασαρχείο, στην παρούσα χρονική περίοδο θα εντατικοποιηθεί το μέτρο της παγίδευσης των αγριόχοιρων με ήπιο τρόπο εντός του οικιστικού ιστού σε κλωβούς και η άμεση απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον από όπου προήλθαν.

Στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και στις φωνές που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης προστέθηκαν χθες 176 φιλοζωικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και εκατοντάδες πολίτες που έθεσαν ανάλογο αίτημα με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

«H έλλειψη φιλοπεριβαλλοντικής συναίσθησης από το Δασαρχείο Πεντέλης έχει συγκλονίσει τον φιλοζωικό κόσμο αλλά και τους περιβαλλοντικούς φορείς. Η απόφαση για να επιτραπεί το κυνήγι στη συγκεκριμένη περιοχή με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού αγριόχοιρων με παγάνα, κυνηγετικούς σκύλους και όπλα στην Εκάλη – Διόνυσο είχε παρθεί πολύ πριν από τις εκτεταμένες πυρκαγιές της Αττικής και κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει τον λόγο που αποφασίστηκε να πρωτοκολληθεί και να υλοποιηθεί τελικά παρ’ όλη την καταστροφή», ανέφεραν.

EUROKINISSI
Εξάλλου, έπειτα από τον Δήμο Διονύσου αποστασιοποιήθηκε από την απόφαση του Δασαρχείου για μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και ο Δήμος Πεντέλης που σε ανακοίνωσή του διευκρίνισε ότι «δεν έχει καμία ανάμειξη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης του Δασαρχείου, ούτε υπήρξε αποδέκτης της, ούτε καν με τη μορφή της κοινοποίησης».

Πάντως, παρά την ακύρωση, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με περισσή προχειρότητα δίχως την παραμικρή επιστημονική βάση και τεκμηρίωση. Μια απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι το Δασαρχείο Πεντέλης δεν γνωρίζει ούτε κατά προσέγγιση τον πληθυσμό των αγριόχοιρων που διαβιούν στην περιοχή.

Και μια δεύτερη -δεδομένου ότι ο κ. Αμυράς ανέφερε πως στην περιοχή είχαν αιχμαλωτιστεί ήδη δέκα αγριογούρουνα, τα περισσότερα από τα οποία απελευθερώθηκαν στην Πάρνηθα- είναι ότι η μετακίνηση των αγριόχοιρων σε άλλη περιοχή προαπαιτεί επιστημονική μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή σε άλλους πληθυσμούς που διαβιούν εκεί και γενικότερα στη βιοποικιλότητά της. Κάτι που, επίσης, δεν έχει συμβεί.

efsyn.gr

Categories