Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ο διαβόητος Σούμπερτ και η αναθεώρηση της Ιστορίας

Αριστομένης Συγγελάκης*

Σημείωση:
Το άρθρο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από κοντά μας στις 2.9.2021, 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες βδομάδες πριν την υποχώρησή της από την Ελλάδα, η Βέρμαχτ διαπράττει το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, ένα από τα ειδεχθέστερα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο φούρνο του Γκουραμάνη και στην οικία του Νταμπούδη τα ναζιστικά ανθρωπόμορφα κτήνη έκαψαν ζωντανούς δεκάδες αμάχους. Πολλές γυναίκες και ανήλικα κορίτσια βιάστηκαν άγρια πριν δολοφονηθούν. Το χωριό λεηλατήθηκε και καταστράφηκε. Το δολοφονικό πέρασμα των Γερμανών στρατιωτών και των Σουμπεριτών άφησε πίσω του 149 νεκρούς, εκ των οποίων τα 109 θύματα ήταν γυναικόπαιδα. Μάλιστα 36 από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 10 ετών, ακόμη και αβάπτιστα βρέφη.

Πρόκειται για ένα φριχτό έγκλημα για το οποίο, όπως και για πολλά άλλα ανάλογα ναζιστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έγινε συστηματική προσπάθεια να μετατεθεί η ευθύνη στην Εθνική Αντίσταση! Η αλήθεια όμως είναι ότι το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη είναι έργο της Βέρμαχτ σε συνεργασία με τη δολοφονική δωσιλογική ομάδα του Σούμπερτ. Υπεύθυνες και γι’ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ήταν οι γερμανικές αρχές κατοχής, στο πλαίσιο των οποίων και υπό τις διαταγές των οποίων λειτουργούσε το Jagdkommando Schubert. Το γεγονός αυτό, της οργανικής ένταξης των Σουμπεριτών στις δυνάμεις κατοχής και της αξιοποίησής τους για την τρομοκράτηση των Ελλήνων σε Κρήτη και Μακεδονία, προκύπτει από την συνοπτική παράθεση των παρακάτω ιστορικών στοιχείων για τη δράση τους.

Ο Φριτς Σούμπερτ γεννήθηκε στις 21.2.1897 στο Ντόρτμουντ της σημερινής Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και εντάχθηκε οργανωτικά στο ναζιστικό κόμμα το 1934. Στις αρχές του 1942 με απόφαση του Στρατηγού Αντρέ, διοικητή του Φρουρίου Κρήτης, συγκροτείται το «Εθνικό Καταδιωκτικό Απόσπασµα Κακοποιών» (ΕΚΑΚ – Jagdkommando Schubert) με επικεφαλής τον Φριτς Σούμπερτ. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η διαταγή του στρατηγού Αντρέ:1«Σκοπός του Σώματος τούτου θα είναι η εμπέδωση της τάξεως και η πάταξη των κακοποιών κομμουνιστών κ.λπ. της υπαίθρου, δι’ ων μέσων ήθελε κρίνει κατάλληλα ο Διοικητής του Σώματος Επιλοχίας Σούμπερτ έχων από τούδε όλην την δικαιοδοσίαν και ελευθερίαν ενεργείας». Ο Σούμπερτ και η ομάδα του οπλίζονται με μοναδικά προνόμια, έχοντας ελευθερία κινήσεων και πλήρη στήριξη από το σύνολο των κατοχικών δυνάμεων προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους ανατίθεται: «Πάντα τα σώματα και οι μονάδες δεν θα έχουν δικαίωμα να φέρουν προσκόμματα εις την εκτέλεση της ως άνω υπηρεσίας του Σώματός του. Τουναντίον δια της παρούσης υποχρεούνται να παρέχουν πάντα τα μέσα άτινα ήθελον ζητηθή παρά του Επιλοχίου Σούμπερτ δια την επίτευξιν του σκοπού».

Ο Σούμπερτ με την πανουργία του και την άριστη χρήση της ελληνικής γλώσσας αξιοποίησε τη γνώση των τοπικών αντιθέσεων και τις ανθρώπινες αδυναμίες και στελέχωσε το απόσπασμα με Έλληνες εθελοντές, που ήταν βαρυποινίτες και σκληροί κακοποιοί. Η εγκληματική δράση των Σουμπεριτών, στο πλαίσιο, πάντα, των σχεδιασμών των γερμανικών αρχών κατοχής και σε στενή συνεργασία με τη Βέρμαχτ, ήταν ιδιαιτέρως ειδεχθής: δολοφόνησαν περισσότερους από εξακόσιους άμαχους στην Κρήτη και τη Μακεδονία, βασάνισαν φρικτά εκατοντάδες ακόμη Έλληνες πολίτες, λεηλάτησαν και έκαψαν χωριά.

Στην Κρήτη ξεχωρίζουν για την κτηνωδία τους τα εγκλήματα που διέπραξαν στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου όπου έκαψαν ζωντανές 12 γυναίκες και έναν υπερήλικα άντρα και τον Καλλικράτη Χανίων, όπου δολοφόνησαν 31 αμάχους, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες, τον Οκτώβριο του 1943. Στη Μακεδονία, το Jagdkommando Schubert διέπραξε μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων τα Ολοκαυτώματα του Χορτιάτη και των Γιαννιτσών Πέλλας (14.9.1944).

Όχι τυχαία, η δολοφονική δράση του Σούμπερτ ξεκινά, κλιμακώνεται και κορυφώνεται σε περιόδους πολιτικά κρίσιμες για τους σχεδιασμούς των γερμανικών αρχών κατοχής. Πιο συγκεκριμένα, η δράση του Σούμπερτ στην Ελλάδα ξεκινά στην Κρήτη τον Αύγουστο του 1941, περίοδο δολοφονικού πογκρόμ της Βέρμαχτ εις βάρος των Κρητών, αμέσως μετά τον παλλαϊκό ξεσηκωμό της Μάχης της Κρήτης. Ωστόσο, το Jagdkommando Schubert δημιουργείται με απόφαση του διοικητή του Φρουρίου Κρήτης Στρατηγού Αντρέ στις αρχές του 1942, περίοδο ανάπτυξης της Εθνικής Αντίστασης στην Κρήτη. Η εγκληματική δράση των Σουμπεριτών κλιμακώνεται ραγδαία το φθινόπωρο του 1943, μετά την αποχώρηση της Ιταλίας από τον Άξονα, που προκάλεσε τριγμούς στο χιτλερικό στρατόπεδο και οι γερμανικές αρχές κατοχής ήθελαν να κάνουν επίδειξη ισχύος, διαπράττοντας μερικά από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα εις βάρος αμάχων, για να δείξουν ότι εξακολουθούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των εξελίξεων. Η δολοφονική δράση του Σούμπερτ και της ομάδας του φτάνει στο αποκορύφωμά της τον Σεπτέμβριο του 1944, στη Μακεδονία πλέον, με στόχο την ασφαλή υποχώρηση από την Ελλάδα των γερμανικών στρατευμάτων και την τιμωρία του λαού μας για την Αντίστασή του.

Συνεπώς, ο Σούμπερτ και οι Σουμπερίτες δεν λειτούργησαν αυτοβούλως αλλά υπηρέτησαν πλήρως τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις των γερμανικών αρχών κατοχής, των οποίων αποτέλεσαν το σιδηρούν ξίφος. Και τα εγκλήματά τους δεν αποτελούν «παρεκτροπές μίας αιμοσταγούς παραστρατιωτικής οργάνωσης με επικεφαλής έναν παρανοϊκό σαδιστή» αλλά βαρύτατα και προμελετημένα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου του Γ’ Ράιχ για την τρομοκράτηση των κατοίκων της Κρήτης και της Μακεδονίας. Επομένως όσοι εμπνεύστηκαν, διέταξαν, ενέκριναν και επέτρεψαν τη δολοφονική τους δράση (μεταξύ των οποίων οι Διοικητές του Φρουρίου Κρήτης Στρατηγοί Αντρέ και Μπρόγιερ) θα φέρουν για πάντα το όνειδος αυτών των στυγερών ναζιστικών εγκλημάτων.

Χρέος μας να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και να αγωνιστούμε για Μνήμη και Δικαιοσύνη. Είναι η μόνη απάντηση στους πλαστογράφους της Ιστορίας και τους αρνητές, φανερούς ή κρυφούς, των γερμανικών αποζημιώσεων.

*Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

efsyn.gr

Categories