Υποψήφια για Πρόεδρος της ΝΟΔΕ η Βανίτα Σωφρόνη, στις επόμενες εκλογές του Οκτωβρίου.

Την πρόθεση της να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΟΔΕ Ανατολικής Αττικής εκφράζει η Βανίτα Σωφρόνη σε συνέντευξή της που παραχώρησε στην εφημερίδα POLIS.

Η Δημοσίευση:

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και πολιτικό αυθορμητισμό η κ. Σωφρόνη, επί πολλά έτη «ενεργή» στα κοινά και στο πλευρό του συζύγου της κ. Γιώργου Σωφρόνη, εξηγεί τους λόγους για την απόφασή της και αναλύει τα κακώς κείμενα στη λειτουργία των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ.

Παράλληλα παραθέτει τρεις σημαντικές αλλαγές οι οποίες θεωρεί ότι θα φέρουν μια ριζική ανανέωση στη «σύνδεση» των τοπικών οργανώσεων και την ουσιαστική επικοινωνία με τα πολιτικά όργανα του κόμματος.

Κυρία Σωφρόνη, η ενασχόλησή σας με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ουσιώδης, αν και δεν βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή. Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε τόσο ενεργά; Και πόσο έχετε δικαιωθεί με αυτήν την επιλογή;

Καταρχάς πρόκειται για ενασχόληση με τα κοινά, με την έννοια ότι ως ενεργός πολίτης συμμετέχω και δρω για να καλυτερέψουμε τους όρους της ζωής μας. Αυτή είναι η βάση. Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κομμάτι αυτής της στάσης ζωής και αυτονόητα η εμπλοκή μου οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γιώργος Σωφρόνης είναι, θα έλεγα, ένας ‘’ καθαρόαιμος’’ αυτοδιοικητικός.

Σε ότι αφορά τη δικαίωση νομίζω ότι τη νιώθει κάθε άνθρωπος που ενεργεί και συμμετέχει, που με τον τρόπο του και τις δυνατότητές του βάζει ένα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε ποιότητα ζωής της τοπικής μας κοινωνίας.

Δηλ. λέτε ότι η πολιτική σάς έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο;

Πιο χρήσιμο άνθρωπο θα σας έλεγα. Και αυτό συμβαίνει πάντα και σε όλους τους ανθρώπους όταν βγαίνουν από το Εγώ και μπαίνουν στο Εμείς!

Είναι το πέρασμα από το ιδιωτικό στο συλλογικό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην αρχαία Ελλάδα ιδιώτης ονομαζόταν το άτομο που ήταν κλεισμένο στο Εγώ του και δεν προσέφερε στην κοινωνία, με τη συμμετοχή του στα κοινά.

Για όσους δεν γνωρίζουν βρίσκεστε ενεργά στο πλευρό του συζύγου σας ενώ ήταν Δήμαρχος Σαρωνικού και εξακολουθείτε και τώρα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η συνεχής «επαφή» με τους συνδημότες σας και το γεγονός ότι πρέπει να οργανώνετε μια δουλειά που δεν φαίνεται, τι σας έχει διδάξει;

Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε και οι δύο ενεργά στο πλευρό του άλλου όλα τα χρόνια της κοινής μας ζωής, θεωρώντας ότι προϋποθέσεις μιας καλής συντροφικής σχέσης είναι το μοίρασμα και η αλληλοϋποστήριξη.

Η επαφή μου με τους συνδημότες μας είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης, με αποτέλεσμα να μαθαίνω διαρκώς, να εμπλουτίζω τις εμπειρίες μου, να νιώθω κοντά στις αγωνίες και στα προβλήματα, να μοιραζόμαστε στόχους και οράματα. Η δε αφανής οργάνωση των εργασιών με δίδαξε το πιο πολύτιμο μάθημα: για να καλυτερέψουμε να πράγματα χρειάζεται προετοιμασία, οργάνωση και κόπο, κυρίως όμως συνεργασία με ανθρώπους που έχουν όρεξη και διαθέτουν εμπειρία και ανιδιοτέλεια.

Νομίζω από όσο ξέρω και τον κ. Σωφρόνη έναν δυναμικό πολιτικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, ουσιαστικά αλληλοσυμπληρώνεστε…

Ο Γιώργος είναι σαφώς δυναμικός. Είναι όμως και πολλά άλλα. Αποτελεσματικός, ειλικρινής και μάχιμος. Όλα αυτά δηλαδή που πρέπει να έχει ένας Αυτοδιοικητικός. Νομίζω λοιπόν ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε για να καλύπτουμε τις ανάγκες που προκύπτουν από την ενασχόληση μας με τα κοινά.

Συμμαχούμε για να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτει η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να ξεκαθαρίσω ότι σε αυτήν την κοινή πορεία δεν νιώθω ότι έχω αναλάβει κάποιο ρόλο. Ρόλο έχει ο Γιώργος, οι αιρετοί της παράταξης, τα μέλη της, οι συνεργάτες. Σε ό,τι με αφορά νιώθω και προσπαθώ να είμαι εργάτης της παράταξής μας.

Παράλληλα πολιτικά ανήκετε στη ΝΔ. Θεωρείτε ότι ως κόμμα σε τοπικό επίπεδο υπάρχει επαρκής παρουσία;

Στη Νέα Δημοκρατία ανήκω όλη μου την ενήλικη ζωή. Δεν είδα φως και μπήκα, δεν είναι όψιμη η σχέση μου με το κόμμα, αλλά σχέση ιδεολογική, πολιτική, βαθιά και ειλικρινής. Η αλήθεια είναι ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχει μια υστέρηση σε σχέση με το πώς τρέχουν τα πράγματα στην ίδια την κυβέρνηση. Για να γίνω λίγο παραστατική η κυβέρνηση σε επίπεδο έργου τρέχει με χίλια και ορισμένα πράγματα σε τοπικό επίπεδο κινούνται ακόμη σε ρυθμούς αραμπά.

Η άποψή μου είναι ότι η κυβέρνηση και η κομματική βάση πρέπει να ‘’δεθούν’’ με μία άλλου τύπου σχέση, πιο στενή, πιο συμπληρωματική, πιο συγχρονισμένη. Η κυβέρνηση δηλαδή παράγει έργο και η κομματική βάση μεταδίδει τα μηνύματα στην κοινωνία.

Αυτό το μείγμα θα έλεγα ότι κατά την άποψή μου είναι που αναβαθμίζει και το ρόλο των Τοπικών Οργανώσεων, αλλά και στηρίζει πολιτικά το κυβερνητικό έργο εντός της κοινωνίας.

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πώς προτίθεστε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον σε επίπεδο ΝΟΔΕ, στις επόμενες εκλογές του Οκτωβρίου….

Έχετε σωστές πληροφορίες! Και ξεκαθαρίζω ότι το ενδιαφέρον μου δεν είναι ιδιοτελές και δεν έχει χαρακτήρα προσωπικό. Το ενδιαφέρον μου πηγάζει μέσα από τα χρόνια που δουλεύω σε κομματικό επίπεδο, ενισχύεται από την πολιτική μου βούληση να αφυπνίσουμε την κομματική μας βάση και να υποστηριχθεί το κυβερνητικό μας έργο.

Διαπιστώνω πλέον ότι υπάρχει η ανάγκη και η δυνατότητα να συνδεθούν όλες οι τοπικές οργανώσεις μεταξύ τους, καθώς και η κομματική μας βάση με τα κορυφαία πολιτικά μας όργανα.

Τι καινοτόμο θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε και τι είναι αυτό που σας ενοχλεί περισσότερο στη λειτουργία των τοπικών κομματικών οργανώσεων;

Ένα νέο και αναγκαίο τρίπτυχο, το οποίο σήμερα σαφώς δεν υπάρχει. Ένα τρίπτυχο για το οποίο δεσμεύομαι με συνέπεια: Ενεργοποίηση των οργανώσεων, με συμμετοχή και αναφορά στα τοπικά ζητήματα. Σύνδεση με την κοινωνία και τους ψηφοφόρους μας, με διαφάνεια. Στήριξη του κυβερνητικού έργου με εξωστρεφή επικοινωνία.

Tίποτα λιγότερο για ένα κόμμα που είναι βγαλμένο μέσα από την κοινωνία, που την υπηρετεί και τη χρειάζεται σύμμαχο και συμμέτοχο!

Και μια τελευταία ερώτηση, λίγο πιο προσωπική αν θέλετε. Το όνομα Σωφρόνη και ότι αυτό συνεπάγεται, νομίζετε ότι θα κάνει καλό ή κακό στην προσπάθεια σας;

Το όνομα Σωφρόνη αποτελεί για μένα μια τεράστια πολιτική ευθύνη. Και αυτή η ευθύνη είναι το μόνο βάρος που νιώθω…

Μετά από απόφαση του κόμματος της ΝΔ την Κυριακή 24 Οκτωβρίου θα γίνουν οι εκλογές στις Δημοτικές και Νομαρχιακές οργανώσεις αλλά και την ανάδειξη των συνέδρων.

πηγή:https://www.irafina.gr

 

Categories