2003: Ο Μίκης Θεοδωράκης στα Καλύβια, συναντά τη Χορωδία Νέων -Χαρταετοί- και ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης. ΔΤ

2003: Ο Μίκης Θεοδωράκης στα Καλύβια,συναντά τη Χορωδία Νέων «Χαρταετοί» και ανακηρύσσεται επίτιμος δημότης.

Ο Δήμος Σαρωνικού αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη φέρνοντας στη μνήμη στιγμές από την επίσκεψή του στα Καλύβια, το 2003. Αφορμή για να έρθει στην πόλη είχε σταθεί η πρόσκληση της Ορχήστρας και της Χορωδίας Νέων του δήμου που εμπνευσμένη από το έργο του και θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο συνθέτη ονομάστηκε «Χαρταετοί» από το ομώνυμό του έργο «Ο χορός των Χαρταετών». Τη χορωδία είχε ιδρύσει και διηύθυνε για τον δήμο, ο καθηγητής μουσικής, Θωμάς Ραψανιώτης.

Ο Μίκης, που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Καλυβίων στις 04/05/2003, είχε δηλώσει τότε πολύ συγκινημένος, είχε πει ότι τον «δόνησαν» οι φωνές των παιδιών, των «Χαρταετών»: «Η σημερινή μέρα με πλούτισε, με έκανε γεμάτο, ευτυχισμένο, δυνατό γιατί μια απαντοχή έχει ένας άνθρωπος στην ηλικία μου, να αγωνιά που θα πάει η χώρα μας. Είχα καιρό», ανέφερε, «να ακούσω χορωδία να τραγουδά ελληνικά και τη συνάντησα εδώ στα Καλύβια».
Ο τότε δήμαρχος Καλυβίων (μετέπειτα δήμαρχος Σαρωνικού), Πέτρος Φιλίππου, καλωσορίζοντας τον μεγάλο συνθέτη στον «δήμο του», είχε αναφέρει ότι «ο Μίκης, αυτή η παγκόσμια προσωπικότητα, ο πάντα έφηβος, μας εξέπληξε ευχάριστα με το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε για τους “Χαρταετούς”. Σας ευχαριστούμε», είχε τονίσει, «γιατί το έργο σας ξαναμπαίνει στα σπίτια μας από μια άλλη πόρτα, αυτή των παιδιών μας και αυτό είναι το πιο συγκινητικό και ευχάριστο για μας».

Οι δημότες Σαρωνικού αποχαιρετούν, σήμερα, με συγκίνηση κι ευχαριστούν τον Μίκη για την μεγαλειώδη προσφορά του στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της πατρίδας, στον πολιτισμό, στην τέχνη, στην ελευθερία και σε όλη την ανθρωπότητα. Μίκη σ’ ευχαριστούμε!

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ)

 

 

Δείτε αποσπάσματα της εκδήλωσης του 2003. Στο 16ο λεπτό του μέρους β’ ξεκινά η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Categories