«Τρίτη χειμερινή περίοδος που η πανδημία χτυπά τη δουλειά και τη ζωή μας»

Για το πλήγμα που δέχθηκε ο πολιτισμός την περίοδο της πανδημίας αναφέρεται η σχετική ανακοίνωση των σωματείων που καλούν στις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο οργανώνουν σήμερα οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό δίνοντας σαφές μήνυμα: «Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για την εξασφάλιση της υγείας μας και της επιβίωσής μας». Η συγκέντρωση της Αθήνας έχει οριστεί για τις 11.30 το πρωί στα Προπύλαια, θα κατευθυνθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να δοθούν τα αιτήματα και θα καταλήξει στη 1 μ.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών για τον τελευταίο χαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη.

Οπως επισημαίνουν τα Σωματεία Καλλιτεχνών: «Τρίτη χειμερινή περίοδος που η πανδημία χτυπά τη δουλειά μας και τη ζωή μας. Οπως φαίνεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα το επάγγελμά μας και για αυτόν τον χειμώνα θα λειτουργήσει μέσα στην ανασφάλεια και την πίεση. Η πρόσβαση του κοινού στον πολιτισμό, είτε η πληρότητα είναι 80% είτε 100%, είναι και αυτή αβέβαιη.

Ο χώρος του πολιτισμού, της τέχνης, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης χτυπήθηκε όσο κανείς άλλος με πτώση εργασιών που έφτασε και το 87%. (…) Το καλοκαίρι που πέρασε ο τουρισμός κατέγραψε ρεκόρ, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ η μουσική και ο χορός απαγορεύονταν σε πολλά τουριστικά μέρη. Αντίστοιχα τα πανηγύρια δεν έγιναν πουθενά και οι συναυλίες ήταν 50% λιγότερες σε σχέση με το 2019.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ανέχειας αλλά και φόβου από την εξέλιξη της πανδημίας για τη μεγάλη πλειοψηφία των καλλιτεχνών, η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταβιβάσει τις ευθύνες της στις πλάτες μας. Αποφάσισε να κόψει όποια επιδότηση έδινε από τον Ιούνιο και μετά, ενώ προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας χωρίζοντάς μας σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους». Διεκδικούν:

Συνέχιση της επιδότησης μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών (και αυτών που γράφτηκαν μετά τις 10/1).
Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τον Φόρο Επιτηδεύματος και τα Τέλη Κυκλοφορίας.
Αναστολή πληρωμών σε Εφορία, τράπεζες, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.
Να υπολογιστούν τα ένσημα από το επίδομα, μέσω Μητρώου, με βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη» για κάθε εργαζόμενο, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική κάλυψη όλων, αλλά και η επιδότηση ανεργίας και η παροχή του εποχικού βοηθήματος.

Διεύρυνση και όχι συρρίκνωση των δημόσιων πολιτιστικών δομών (Δημοτικά Σύνολα, Κρατικές Ορχήστρες).
Ενίσχυση και όχι συρρίκνωση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους, κέντρα ενημέρωσης και εμβολιασμού σε μεγάλους χώρους πολιτισμού, ιατρική παρακολούθηση πριν και μετά τον εμβολιασμό με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
Η ανάγκη για διεύρυνση των εμβολιασμών να μη γίνει αφορμή για κατάργηση εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

efsyn.gr

Categories