Θοδωρής Βασιλακόπουλος: Δεν θα υπάρξει ασφάλεια όταν ανοίξουν τα σχολεία

Για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας όταν ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια κάνει λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θοδωρής Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους και 35 με 40 νεκρούς ημερησίως, «σαν να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό».

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πώς θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψης.

»Θα αρχίσει σιγά – σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» εκτιμά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως σημείωσε, το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Delta.

«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρναν πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Θοδωρής Βασιλακόπουλος επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Στην Ελλάδα, εξήγησε ο καθηγητής, το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει στο 60% στους ενήλικες.

Βασιλακόπουλος: Θύματα παραπληροφόρησης όσοι αρνούνται να διασωληνωθούν
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στους ασθενείς με κορωνοϊό που αρνούνται να διασωληνωθούν, τονίζοντας ότι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης ότι η διασωλήνωση είναι αυτή που σκοτώνει και όχι ο ιός.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το νομικό καθεστώς δεν είναι σαφές και πως ένας ασθενής στα όρια της διασωλήνωσης έχει χαμηλό οξυγόνο, αναπνευστική ανεπάρκεια που θολώνουν τη δυνατότητά του να σκέφτεται σωστά.

«Συνεχίζουν να με απειλούν – Με χαρακτηρίζουν πουλημένο»
Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει σταματήσει να δέχεται απειλητικά και υβριστικά τηλεφωνήματα. Συνήθως καλούν με απόκρυψη και τον χαρακτηρίζουν «αλήτη» ή «πουλημένο».

«Αυτό που “πουλάει” πάρα πολύ είναι ότι “τα παίρνουμε” από την κυβέρνηση ή από τις εταιρίες προκειμένου να λέμε αυτά», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

tribune.gr

Categories