Ξεκίνησε η έρευνα κατά της πρώην υπουργού Υγείας στη Γαλλία για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην καρδιά της έρευνας είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες: ήταν η κυβέρνηση επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία;

Οι γαλλικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζέν με αντικείμενο τους χειρισμούς της για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19. Πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχαστρο της γαλλικής Δικαιοσύνης βρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, καθώς και ο Ολιβιέ Βεράν, ο οποίος αντικατέστησε την Μπουζέν μέχρι τις αρχές Ιουλίου, όταν παραιτήθηκε μαζί με όλη την κυβέρνηση Φιλίπ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του γενικού εισαγγελέα Φρανσουά Μολέν στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας έχουν κατατεθεί 90 μηνύσεις. Οι 53 από αυτές εξετάστηκαν και 9 κρίθηκαν αποδεκτές. Οι μηνύσεις άρχισαν να κατατίθενται λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η καραντίνα, στα μέσα Μαρτίου. Προέρχονταν από ιδιώτες, από γιατρούς, από διάφορες ενώσεις, ακόμη και από κρατουμένους. Ανάλογα με την περίπτωση, οι καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», για «έκθεση ανθρώπου σε κίνδυνο», για «μη παροχή βοήθειας σε άνθρωπο που κινδύνευε» και για παράλειψη λήψης μέτρων εγκαίρως.

Η Μπουζέν ήταν υπουργός Υγείας από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Παραιτήθηκε, στην αρχή της πανδημίας, για να διεκδικήσει την εκλογή της στον δήμο του Παρισιού αλλά ηττήθηκε και στις αρχές Ιανουαρίου διορίστηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η υπόθεση ερευνάται από το ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας που εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών. Στην καρδιά της έρευνας είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες: ήταν η κυβέρνηση επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία; Και οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, αντικατόπτριζαν την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων ή ήταν ένδειξη πολιτικής ανεπάρκειας;

Η προκαταρκτική έρευνα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση ή θα τη βάλουν στο αρχείο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο Ολιβιέ Βεράν.

efsyn.gr

Categories