Βήμα πίσω μετά το αλαλούμ για τους ανήλικους σε κλειστούς χώρους εστίασης

Η«φωτιά» που άναψε η κυβέρνηση αποκλείοντας τους ανεμβολίαστους ανήλικους από τους κλειστούς χώρους εστίασης έσβησε γρήγορα μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Δεν παραδέχθηκε λάθος ο υπουργός Ανάπτυξης που μίλησε για παρερμηνεία της ΚΥΑ δεν φαίνεται όμως να είχε την ίδια άποψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών θα μπορούν οι ανήλικοι 12-18 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης. Το μέτρο αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια.

Το κυβερνητικό αλαλούμ προκλήθηκε όταν διέρρευσε χθες πως οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι δεν θα εισέρχονται στους κλειστούς χώρους εστίασης, ένα μέτρο που αν εφαρμοζόταν θα έκανε δύσκολο τη ζωή στις οικογένειες που θα επιθυμούσαν να κάνουν έξοδο με τα ανήλικα τέκνα τους.

Παράλληλα συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των καταστηματαρχών που έβλεπαν ορατό το κίνδυνο να χάσουν μέρος της πελατείας τους.

«Η φιλοσοφία των μέτρων είναι όποιος δεν είναι εμβολιασμένος να πιστοποιεί ότι δεν νοσεί. Σε ότι αφορά τους εφήβους 12-18 ετών για τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα ασφαλούς και δωρεάν εμβολισμού, ή θα εμβολιαστούν, κάτι για το οποίο τους παρακινούμε και θα προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, ή θα έχουν μαζί τους rapid test 48 ωρών. Αυτό γίνεται για προφανείς λόγους. Δεν είναι δυνατόν για μια 4μελή οικογένεια σε ένα εστιατόριο, να τρώνε μέσα οι εμβολιασμένοι γονείς και έξω τα παιδιά αν δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αρχική άστοχη πρόβλεψη της κυβέρνησης για τους ανηλίκους.

Σε άλλη γραμμή ο Γεωργιάδης
Λίγο νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης έσπευσε να «μπαλώσει» το αλαλούμ που προέκυψε τις προηγούμενες ώρες αναφέροντας: «Διάφορα sites έχουν παρερμηνεύσει την ΚΥΑ για τα μέτρα (…). Προφανώς δεν έχουν διαβάσει την επόμενη σελίδα που διευκρινίζει ότι μπαίνουν με rapid τεστ εάν είναι ανεμβολίαστοι».

Ο υπουργός παρενέβη τηλεφωνικά και στην εκπομπή του ΑΝΤ1. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη αυτό που κυκλοφόρησε και προκάλεσε την αναστάτωση ήταν ένα ηλεκτρονικό draft και όχι το πραγματικό ΦΕΚ, το οποίο όπως είπε το υπέγραψε την Κυριακή το βράδυ και εξεδόθη και έχει αριθμό φύλλου κυβερνήσεως.

«Δεν υπήρξε καμία διόρθωση. Μια ΚΥΑ έχω υπογράψει στην οποία αναφέρει ότι οι ανήλικοι μπαίνουν στα μαγαζιά με rapid test», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Σημειώνουμε ότι όσον αφορά στους ανήλικους 5-11 ετών, για την είσοδό τους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, θα μπορούν να προσκομίζουν δήλωση self test τελευταίου 24ώρου, από γονέα ή κηδεμόνα, του οποίου η φυσική παρουσία δεν απαιτείται

efsyn.gr

Categories