«Κεραυνοί» Human Rights Watch κατά πλούσιων κυβερνήσεων και φαρμακευτικών για τον εμβολιασμό

Αυστηρή κριτική σε κυβερνήσεις και φαρμακευτικές ότι καθυστερούν την επιτάχυνση του παγκόσμιο εμβολιασμού με θανατηφόρες συνέπειες

Αυστηρή κριτική ασκεί η διεθνής οργάνωση στα πλουσιότερα κράτη, κατηγορώντας τα ότι καθυστερούν τις διαδικασίας για περαιτέρω διεύρυνση του εμβολιασμού κατά της Covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε νέα έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Human Rights Watch, αναφέρει ότι μερικά πλούσια κράτη, έπειτα από επαφές με τις φαρμακευτικές, έχουν προβεί σε ενέργειες που καθυστερούν μια συγκεκριμένη πρόταση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στους εμβολιασμούς για τον κορονοϊό.

Η Αρούνα Κασιάπ, εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε σχετικά:

Η αναμονή για την καλοσύνη των πλούσιων κυβερνήσεων και των φαρμακευτικών εταιρειών έχει επιφέρει θανατηφόρο πλήγμα σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ασυνείδητες κυβερνήσεις μετατρέπουν την αναγκαία φροντίδα υγείας σε εμπορικό αγαθό και χρησιμοποιούν την ισχύ τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να εξυπηρετήσουν φαρμακευτικά και εμπορικά συμφέροντα.

Η πρόταση για παραίτηση από τις ιατρικές πατέντες επέστρεψε στην ατζέντα αυτή την εβδομάδα με τις συζητήσεις να πραγματοποιούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, έναν χρόνο μετά την πρώτη πρόταση από την Ινδία και τη Νότια Αφρική.

Σημειώνεται ότι χθες η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα κατηγόρησαν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ε.Ε., την Ελβετία και τη Νορβηγία ότι βάζουν εμπόδια σε αυτή την πρόταση.

Από την πλευρά τους οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την αντίθεσή τους υποστηρίζοντας ότι δεν θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

efsyn.gr

Categories