ΦΕΚ… ΞΕΦΕΚ για συναυλίες

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Αλαλούμ προκάλεσε το νέο πρωτόκολλο που όριζε χωρητικότητα και ποιοι επιτρέπεται να μπαίνουν σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί για να αντικατασταθεί από το προηγούμενο.

Και ξαφνικά έρχεται την Κυριακή το βράδυ, αργά, αυτή η θαυμάσια κυβέρνηση που αποδεδειγμένα πια υπερ-λατρεύει τον πολιτισμό και βγάζει ένα ΦΕΚ με το οποίο αλλάζει, απροειδοποίητα, το πρωτόκολλο για τις συναυλίες! Και μάλιστα με ισχύ από το αμέσως επόμενο πρωί, από χθες το πρωί, δηλαδή.

Και τι ανέφερε; Πως χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού, rapid test ή βεβαίωση νόσησης απ’ όσους προσέρχονται και στους ανοιχτούς χώρους εκδηλώσεων (όχι μόνο στους κλειστούς).

Μέχρι τώρα δεν χρειαζόταν τίποτε. Πήγαινες στις συναυλίες κανονικά. Με το υποχρεωτικό rapid test ωστόσο αυξάνεται κι άλλο το κόστος μιας συναυλίας για έναν θεατή, μια και δεν θα έχει να πληρώσει μόνο το εισιτήριο.

Επίσης, με το ίδιο ΦΕΚ, μειωνόταν και η πληρότητα για τους μικτούς χώρους. Για χωρητικότητα έως 2.000 άτομα, η πληρότητα έπεφτε στο 65% και για χωρητικότητα από 2.001 άτομα και άνω, η πληρότητα πήγαινε στο 50%. Και τι ίσχυε μέχρι τώρα; Στους αμιγείς χώρους για έως 2.000 άτομα πληρότητα 100%, ενώ από 2.001 άτομα και πάνω πληρότητα 80%. Ηρθε δηλαδή να μειώσει ξαφνικά τη χωρητικότητα. Και τι θα γινόταν με τα εισιτήρια που είχαν ήδη προπωληθεί; Για συναυλίες που ήταν sold out; Τι θα έλεγε στο κοινό του ο Γιάννης Χαρούλης που παίζει στο Θέατρο Βράχων; Θα έπρεπε να μην επιτρέψει την είσοδο σε 400 θεατές ενώ είχαν αγοράσει ήδη τα εισιτήριά τους;

Αδιανόητα πράγματα. Εξαλλοι οι διοργανωτές συναυλιών μετά τις ξαφνικές αλλαγές, βρέθηκαν σε απόγνωση. «Ενα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να ισχύσει ξαφνικά και ενώ έχουν προγραμματιστεί τόσες συναυλίες για τις επόμενες ημέρες» έλεγαν οι άνθρωποι κι έχουν απόλυτο δίκιο.

Πληροφορίες ήθελαν το υπουργείο Πολιτισμού να έχει πλήρη άγνοια για τη συγκεκριμένη απόφαση. Το αρμόδιο υπουργείο δηλαδή δεν ρωτήθηκε καν. Οπότε χθες το βράδυ και μετά το 24ωρο αλαλούμ που τους αναστάτωσε όλους, βγήκε διευκρινιστική ανακοίνωση για τροποποίηση του ΦΕΚ ώστε να επανέλθει στην πρότερη μορφή του. Μιλάμε για απίστευτη προχειρότητα!

efsyn.gr

Categories