Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτ. Βαλκανίων

Η Ελλάδα με σαφήνεια «υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

«Για εμάς θεωρούμε ότι αποτελεί μονόδρομο», εξήγησε, επειδή «πολύ απλά γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο της περιοχής αλλά και βεβαίως εννοείται και της Ελλάδας. Και θα συνεχίσουμε».

Όπως ανέφερε, «αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο είχαμε θέσει ήδη στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, το είχαμε θέσει τον Ιανουάριο, στον Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών, τον είχε δει διμερώς ο κύριος Δένδιας στη Λισσαβόνα.

»Μετά με τη Ρουμανία κάναμε μια συνάντηση, δυστυχώς έγινε τηλεδιάσκεψη δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας τον περασμένο Μάιο.

»Ήταν η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια τουλάχιστον ένα-ενάμισι χρόνο.

»Και βεβαίως τώρα που έχει αναλάβει η Σλοβενία την προεδρία και ενόψει μάλιστα και της Συνόδου Κορυφής αν δεν απατώμαι που θέλουν να κάνουν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια εμείς σαφώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες αυτές και είναι κάτι το οποίο τόνισε ο κύριος Υπουργός στο Σλοβένο ομόλογό του τώρα που τον είδε στην Λιουμπλιάνα στο περιθώριο του Gymnich.

»Και βεβαίως θα συνεχίσουμε. Εξάλλου όταν βρισκόταν o Yπουργός στη Βόρεια Μακεδονία το επανέλαβε ρητά ότι είμαστε σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής.

»Ήταν, θα έλεγα, ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν με όλους τους συνομιλητές του κυρίου Δένδια στα Σκόπια.

»Και είπαμε εμείς ότι είμαστε έτοιμοι βεβαίως να συνεχίσουμε, και αυτό να μου επιτρέψετε να το επαναλάβω, να βοηθούμε και να παρέχουμε και οποιαδήποτε βοήθεια, τεχνική βοήθεια που θέλει η Βόρεια Μακεδονία στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

»Κάτι το οποίο βεβαίως έγινε, θα μου επιτρέψετε να πω, δεκτό με ευχαρίστηση από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας.

»Και είπαμε ότι είμαστε στο πλευρό τους, “θέλουμε να σας βοηθήσουμε”, “να συνεχίσουμε”, τονίζω να συνεχίσουμε.

»Εξ όσων γνωρίζω την τεχνική βοήθεια την παρέχουμε από το 2012», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών

tribune.gr

Categories