Ηχηρό καμπανάκι για τη Β. Ελλάδα-Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» (πίνακες)

Ένα βήμα πριν το «κόκκινο» βρίσκεται ξανά η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς η αύξηση σε κρούσματα είναι ραγδαία, ενώ τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει και ασφυκτιούν από τις νοσηλείες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, η περιφέρεια Θεσσαλονίκης είχε 341 κρούσματα, αριθμός πολύ κοντινός με εκείνον της περιφέρειας Αττικής (369), η οποία, ωστόσο, έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ανησυχία προκαλούν και οι ανακοινώσεις της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, με τα στοιχεία να καταγράφουν άνοδο στις νοσηλείες.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία της περιοχής νοσηλεύονται σε ΜΕΘ 53 ασθενείς (το 96,2% χωρίς να έχει κάνει το εμβόλιο), σε απλές κλίνες 248 ασθενείς με το 81,5% να είναι ανεμβολίαστοι και απλές κλίνες με μάσκα αυξημένης ροής οξυγόνου 22 ασθενείς, όλοι τους μη εμβολιασμένοι.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, τις επόμενες ημέρες να αποφασιστεί η λήψη έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, χθες, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην πρώτη δια ζώσης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από 16 μήνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα νούμερα έδειχναν μειούμενα, αυτή την εβδομάδα οι αριθμοί επανήλθαν και καταγράφεται «αύξηση 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες. Και δεδομένο ότι είχαμε συγκεντρώσεις, τη ΔΕΘ, ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο Βασίλης Γάκης εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. «Τα κρούσματα είναι αυξημένα και πλησιάζουν αυτά της Αττικής. Ανησυχώ εάν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα σε μια ενδεχόμενη συνέχιση της έξαρσης», είπε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα».

Ο Γιώργος Ορφανός αναρωτήθηκε εάν ο δήμαρχος συζήτησε με αφορμή την παρουσία της κυβέρνησης στην πόλη μέτρα για την πανδημία. «Φέτος δεν άκουσα να κάνετε συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Δεν μου φαίνεται ότι πάμε καλά στο θέμα του κορονοϊού. Φτάσαμε να έχουμε έναν υψηλό αριθμό ατόμων που αρρωσταίνουν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

Η Κατερίνα Νοτοπούλου, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Ζέρβα, τονίζοντας πως κατά την παρουσία της κυβέρνησης στη ΔΕΘ «παρουσιάσατε έργα της προηγούμενης διοίκησης και κυβέρνησης ως δικά σας, όμως δεν ακούσαμε να διεκδικείτε τίποτα καινούργιο. Και σε μια πόλη που έχει θρηνήσει τόσους νεκρούς, που τα κρούσματα ανεβαίνουν κάθε μέρα και οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί λένε ότι η πόλη δεν αντέχει άλλο δεν ακούσαμε να ζητάτε τίποτα. Ούτε ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, ούτε σχολεία».

«Εμβολιαστήκαμε, αλλά να δούμε τι γίνεται και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου οι πολίτες στοιβάζονται στις μετακινήσεις τους» είπε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ ο Σπύρος Βούγιας από την «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» κάλεσε όλους να εμβολιαστούν για να επιστρέψει και πάλι η ελευθερία και η κανονικότητα. Τέλος, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη», που και ο ίδιος νόσησε βαριά από κορονοϊό, υπογράμμισε πως «η covid δεν τελείωσε. Δεν εξαφανίστηκε, συνεχίζει να υπάρχει και, χωρίς να έχουν πέσει τα κρούσματα, πήραμε απόφαση ότι ο κορονοϊός θα συνοδεύει τη ζωή μας για πολύ καιρό».

efsyn.gr

Categories