Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΛΑΥΡΙΟΥ

Παρέμβαση – επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής με τον εκλεγμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αποστόλη Παμφίλη την Παρασκευή 17-09. Αφορμή στάθηκε η ενημέρωση από γονείς παιδιών που είχε η παράταξή μας για το επικείμενο κλείσιμο του Ειδικού Νηπιαγωγείου (συστεγάζεται με το Δημοτικό) καθώς έχει ήδη μετατεθεί η εκπαιδευτικός που πέρυσι κάλυπτε τη θέση. Ταυτόχρονα για το θέμα έχει τοποθετηθεί δημόσια και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Κ. Σωτηρίου», καταγγέλοντας τις αρνητικές εξελίξεις. Ενώ φέτος έχουν γίνει ήδη 4 νέες αιτήσεις για το Ειδικό Νηπιαγωγείο, η Δ/νση Ανατολικής Αττικής, όσο και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας του Ειδικού Νηπιαγωγείου. Μάλιστα, οι γονείς καλούνται είτε να γράψουν τα παιδιά τους σε κανονικό Νηπιαγωγείο, είτε να τα στείλουν στη Ραφήνα (!) ή τη Βούλα (!), είτε να περιμένουν μέχρι να ειδοποιηθούν αν τελικά ανοίξει το ειδικό νηπιαγωγείο στο Λαύριο και πότε…

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά εκπαιδευτικοί του σχολείου, το Ειδικό Σχολείο (Δημοτικό – Νηπιαγωγείο) στεγάζεται σε έναν παντελώς ακατάλληλο χώρο (παλιός Δημοτικός Παιδικός Σταθμός) για εκτέλεση οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτές τις ηλικίες – πόσο μάλλον δε – του ειδικού παιδαγωγικού και μαθησιακού έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί και των ιδιαίτερων αναγκών των παιδιών. Επιπροσθέτως, δεν παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη «εργαλεία» στους δασκάλους, όπως παιχνίδια και εκπαιδευτικό υλικό απαιτούμενα για τις ιδιαίτερες ανάγκες του έργου τους, ή ακόμα καλούνται να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους ακόμα και για τα αναλώσιμα (μολύβια, χαρτιά κ.α.) !!!. Παράλληλα, καταγγέλθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση μιας σειράς απλών παρεμβάσεων στο κτήριο που τουλάχιστον θα συμβάλλουν στην πιο ομαλή λειτουργία σε αυτές τις συνθήκες (αίθουσα με μαξιλάρια, συντήρηση air-condition, σπασμένα τζάμια κ.α.).

Από την πλευρά μας, δεσμευτήκαμε ότι σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθούν τα ζητήματα επί τάπητος και θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υλοποιηθούν σε πρώτη φάση οι παρεμβάσεις, αλλά και να αναζητηθεί χώρος όπου θα λύσει το βασικότερο πρόβλημα του σχολείου, που παραμένει το κτηριακό. Παράλληλα, να φέρουμε το θέμα προς συζήτηση σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα, έχει σημασία να αναδείξουμε και να αγωνιστούμε ενιαία (γονείς-εκπαιδευτικοί-συλλογικοί φορείς) για μια σειρά ζητήματα:
– Εν έτει 2021 με την τεράστια πρόοδο στην τεχνολογία και στις παιδαγωγικές μεθόδους δεν μπορεί να συντηρείται αυτή η κατάσταση που τελικά τα παιδιά είναι αυτά που επιβαρύνονται και τίθενται ανυπέρβλητα εμπόδια στην ομαλή εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή τους.
– Δεν μπορούμε να ακούμε «δεν υπάρχουν λεφτά για τα παιδιά μας», την ίδια ώρα που το κράτος μοιράζει απλόχερα δις ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς, σε μεγάλες επιχειρήσεις (Aegean, κ.α.), τράπεζες, κανάλια κτλ.
– Να επαναλειτουργήσει άμεσα και με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό το Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου.
– Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την εικόνα που έχει το σχολείο των παιδιών μας. Απαιτούμε άμεσα να προκριθούν λύσεις για την ταχύτερη μετεγκατάσταση σε κτήριο που να πληροί όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές.
– Πλήρωση όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι αναπληρωτές. Η σχέση που χτίζει το παιδί με τον δάσκαλο σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αλλάζει χρόνο το χρόνο, μήνα το μήνα.
– Να λυθούν άμεσα οι βελτιωτικές ενέργειες στο σχολικό κτήριο με έξοδα του κράτους.
– Καμία επιβάρυνση γονιών και εκπαιδευτικών στην κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του σχολείου.

Δυναμώνουμε τη φωνή και την διεκδίκησή μας!

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Λαυρεωτικής
– Αποστόλης Παμφίλης, Δημοτικός Σύμβουλος
– Λεωνίδας Ανανιάδης, Τοπικός Σύμβουλος Λαυρίου
– Μαρία Κρητικού, Τοπικός Σύμβουλος Κερατέας
– Δήμητρα Καταφυγή, Τοπικός Σύμβουλος Κερατέας

Categories