Αποθαρρυντικά τα πρώτα πορίσματα από τις αυτοψίες κτιρίων στην Κρήτη

Οκτώ στα δέκα κτίρια τα οποία ελέγχθηκαν κατά την πρώτη μέρα των αυτοψιών που πραγματοποίησε κλιμάκιο 60 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, κρίθηκαν ακατάλληλα.
Σύμφωνα με τα πρώτα πορίσματα των κλιμακίων, έως το τέλος της πρώτης ημέρας έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτίρια, από τα οποία τα 366 κρίθηκαν ακατάλληλα.

Μόλις τα μισά σχολεία από τα οποία ελέγχθηκαν κρίθηκαν κατάλληλα για χρήση, ενώ πάνω από τα μισά δημόσια κτίρια και ναοί κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.

Επίσης, πάνω από 300 κατοικίες κατά την πρώτη μέρα των ελέγχων κρίθηκαν επίσης ακατάλληλες ή επικίνδυνες για χρήση ενώ σχεδόν όλες οι αποθήκες και οι στάβλοι δεν είναι κατάλληλοι για χρήση.

EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ
Αναλυτικά:

Ελέγχθηκαν 343 κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), οι 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και οι 11 επικίνδυνες για χρήση.
Ελέγχθηκαν 15 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων οι 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και οι 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, οι 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και ακόμα 2 επικίνδυνοι για χρήση.
Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτήρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση και 9 ακατάλληλες προς χρήση.
Στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε μετά την επιθεώρηση στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών με αρμοδιότητα τις Υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Αυτή η περιοχή χτυπήθηκε από ένα πολύ δυνατό σεισμικό φαινόμενο και πολλά κτήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Το Υπουργείο Υποδομών από την πρώτη στιγμή με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση ήταν εδώ και σήμερα υπάρχει κλιμάκιο 60 μηχανικών, που αύριο θα ενισχυθεί με επιπλέον 20-30, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι αυτοψίες των κτηρίων. Υπάρχουν ζημιές σε κτήρια, τόσο σε κατοικίες όσο και σε σχολεία και σκοπός μας είναι να μεταφέρουμε άμεσα τους πρώτους 30 οικίσκους για να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες προσωρινής στέγασης και τις πρώτες αίθουσες για τις ανάγκες των παιδιών για τα σχολεία».

Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα υπάρχει εκτίμηση για την κατάσταση των κτιρίων μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

efsyn.gr

Categories