ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Συνέντευξη του δημάρχου Σαρωνικού, Πέτρου Φιλίππου, στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV και στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις»
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, στον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV και στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» με τον Γιώργο Λαιμό, την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου.
Ο κος. Φιλίππου αναφέρθηκε εκτενώς στα τοπίο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως διαμορφώνεται μετά την δραστική μείωση εσόδων που επέφερε η πανδημία covid 19 αλλά και στις περικοπές πόρων με τις επακόλουθες δυσλειτουργίες που προκαλούνται. Επικεντρώθηκε δε και στα προβλήματα της περιοχής με έμφαση στις ανεμογεννήτριες αλλά και στο συγγραφικό του έργο.
Είπε μεταξύ άλλων, ο κος. Φιλίππου:
• Για τις ανεμογεννήτριες.
Έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ 48 αιτήσεις για το Πάνειο όρος και το Κερατοβούνι (είναι το βουνό ανάμεσα στα Καλύβια και την Κερατέα) αλλά και για τον Λαυρεωτικό Όλυμπο ή Σκόρδι. Αυτό μας έχει βάλει σε μεγάλη ανησυχία για το τι θα γίνει στην περιοχή και έχουμε ξεκινήσει να οργανώνουμε ανοιχτές ενημερωτικές συγκεντρώσεις.
Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να δει όλο τον προγραμματισμό για τις ΑΠΕ γιατί ενώ βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, από την άλλη δεν μπορεί μια ολόκληρη χώρα να είναι ξεσηκωμένη γιατί δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών. Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί.. Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας αίτηση για να βάλει ανεμογεννήτριες όπου θέλει. Άλλωστε, σύμφωνα με μελέτη ειδικών, και μόνο οι μισές ανεμογεννήτριες απ’ όσες έχουν αδειοδοτηθεί να μπουν στη χώρα, επαρκούν να καλύψουν κατά 1,5 φορά τις ανάγκες σε ενέργεια.
Το παιχνίδι που παίζεται είναι οικονομικό καθώς διακυβεύονται τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα. Ενώ οι ανεμογεννήτριες είναι φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας, αυτή τη στιγμή γίνεται καταστροφική. Φωνάζουμε ότι πρέπει να γίνει σχεδιασμός και κωφεύουν. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά σίγουρα δεν θα επιτρέψουμε να μπουν ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας.
• Για την αντιπυρική περίοδο και τις πυρκαγιές.
Όταν ο αέρας πνέει με 5,6,7 μποφόρ ή και παραπάνω είναι δύσκολο να ελέγξεις τη φωτιά. Όμως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού έκαψαν τα πάντα την ώρα που υπήρχε πλήρης άπνοια ή έπνεαν το πολύ 1 ή 2 μποφόρ. Ασφαλώς υπήρχε καύσωνας κι αυτό είναι κάτι που λαμβάνουμε όλοι υπόψη, ωστόσο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η κατάσταση ξέφυγε. Ο δήμος μας, πήγε δυο φορές ανθρωπιστική βοήθεια στους πυρόπληκτους της Εύβοιας, τη μια φορά μεταφέραμε είδη πρώτης ανάγκης και την δεύτερη 12 τόνους ζωοτροφές.
• Για το δημοτικό έργο και τις απώλειες εσόδων λόγω πανδημίας.
Έχουμε μεγάλη μείωση των εσόδων και πολίτες που δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Έχουμε πρόβλημα ακόμα και να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς καθώς σημειώνονται περικοπές από τις κρατικές επιχορηγήσεις, στέρηση εσόδων και ταυτόχρονα τεράστιες λειτουργικές δαπάνες. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ότι καθημερινά εξυπηρετούμε 23 χλμ παραλιακού μετώπου με χιλιάδες επισκέπτες. Άντε να κρατήσεις αυτή την περιοχή καθαρή χωρίς κονδύλια. Ακόμη και το τεράστιο κόστος από τις ντουζιέρες το επωμιζόμαστε εμείς.
Η καθημερινότητα μας πνίγει και δεν έχουμε καμία στήριξη. Αν η κυβέρνηση δεν δει σοβαρά πως θα στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση θα υπάρξει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και αδιέξοδο.
• Για τα έργα υποδομής.
Ακούμε ότι εντάσσονται έργα υποδομής στα χρηματοδοτικά προγράμματα που εμείς ως δήμοι ανακοινώνουμε περιχαρείς αλλά αυτά τα έργα δεν προχωράνε. Υπάρχει τέτοιο πλέγμα γραφειοκρατίας που δεν επιτρέπει την πρόοδο των έργων. Ένα έργο που θα ενταχθεί σήμερα θέλει πιθανώς ένα με δυο χρόνια για να δημοπρατηθεί! Παλαιότερα οι χρόνοι ήταν συντομότεροι, όπως και οι διαδικασίες.
Δημοπρατήσαμε μια πλατεία την άνοιξη του 2021 στο Λαγονήσι και ακόμη περιμένουμε να εκδικαστούν οι ενστάσεις. Και από την άλλη ο κόσμος λέει ότι δεν κάνουμε έργο.
• Για το συγγραφικό του έργο.
Είμαι ιστορικός-αρχαιολόγος και έχω γράψει αρκετά βιβλία σε σχέση με τους Αρβανίτες αλλά και με την ιστορία της Αττικής και των Καλυβίων. Στην Αττική, στη Βοιωτία και αλλού είναι έντονο το στοιχείο των Αρβανιτών. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν ως μισθοφόροι στην Αττική την εποχή της Φραγκοκρατίας.
Έχοντας ασχοληθεί με τον χώρο διαπίστωνα πάντα ότι υπάρχει ένα κενό σε σχέση με την Επανάσταση του ’21 στην Αττική, δηλαδή πως ξεκίνησε και από ποιους. Ψάχνοντας πηγές και βιβλία σκέφτηκα να γράψω ένα βιβλίο ώστε ο κόσμος να μπορέσει να ενημερωθεί. Έγραψα λοιπόν το βιβλίο «Η Επανάσταση στην Αττική και η απελευθέρωση της Αθήνας» όπου με απλό τρόπο όλοι μπορούν να πληροφορηθούν πώς απελευθερώθηκε η Αθήνα.
Από το Γραφείο Τύπου