Πειραματικό χάπι της Merck μειώνει δραστικά τις σοβαρές παρενέργειες της Covid-19

Η Merck & Co. ανακοίνωσε σήμερα ότι το πειραματικό χάπι για την COVID-19 μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους στο μισό σε άτομα που προσβλήθηκαν πρόσφατα από τον κορονοϊό και ότι σύντομα θα ζητήσει από τους αξιωματούχους υγείας στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να επιτρέψουν τη χρήση του.

Εάν κάτι τέτοιο πραγματοποιηθεί, το φάρμακο της Merck θα είναι το πρώτο χάπι που θα εμφανιστεί για τη θεραπεία της COVID-19, μια δυνητικά σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας. Όλες οι θεραπείες COVID-19 που επιτρέπονται πλέον στις ΗΠΑ απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση ή ένεση. Η Merck και ο συνεργάτης της Ridgeback Biotherapeutics είπαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, που ονομάζεται molnupiravir, εντός πέντε ημερών από τα συμπτώματα του COVID-19 είχαν περίπου το μισό ποσοστό νοσηλείας και θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν ένα εικονικό χάπι. Η μελέτη παρακολούθησε 775 ενήλικες με ήπιο έως μέτριο COVID-19 που θεωρούνταν υψηλότερος κίνδυνος για σοβαρές ασθένειες λόγω προβλημάτων υγείας όπως παχυσαρκία, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις.

Μεταξύ των ασθενών που έλαβαν molnupiravir, το 7,3% είτε νοσηλεύτηκε είτε πέθανε στο τέλος των 30 ημερών, σε σύγκριση με το 14,1% αυτών που έλαβαν το εικονικό χάπι. Δεν υπήρξαν θάνατοι στην ομάδα φαρμάκων μετά από αυτό το χρονικό διάστημα σε σύγκριση με οκτώ θανάτους στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, σύμφωνα με την Merck. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από την εταιρεία και δεν έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους. Η Merck ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τους παρουσιάσει σε μελλοντική ιατρική συνάντηση.

Μια ανεξάρτητη ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων που παρακολουθούσε τη δοκιμή συνέστησε τη διακοπή της έγκαιρα επειδή τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ήταν τόσο ισχυρά. Τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και σχεδιάζουν να υποβάλουν τα δεδομένα για αναθεώρηση τις επόμενες ημέρες.

«Ξεπέρασε αυτό που πίστευα ότι το φάρμακο θα μπορούσε να κάνει σε αυτήν την κλινική δοκιμή», δήλωσε ο Δρ Ντιν Λι, αντιπρόεδρος της έρευνας της Merck. «Όταν βλέπετε 50% μείωση της νοσηλείας ή του θανάτου, αυτό είναι ένα σημαντικό κλινικό αποτέλεσμα». Οι παρενέργειες αναφέρθηκαν και από τις δύο ομάδες στη δοκιμή Merck, αλλά ήταν ελαφρώς πιο συχνές στην ομάδα που έλαβε ένα εικονικό χάπι. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τα προβλήματα.

Τα προηγούμενα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το φάρμακο δεν ωφέλησε τους ασθενείς που είχαν ήδη νοσηλευτεί με σοβαρή ασθένεια.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα αντιικό φάρμακο, τη ρεμδεσιβίρη, ειδικά για την COVID-19 και επέτρεψε την επείγουσα χρήση τριών θεραπειών αντισωμάτων που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τον ιό. Αλλά όλα τα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με ενδοφλέβια ή ένεση σε νοσοκομεία ή ιατρικές κλινικές και οι προμήθειες μειώθηκαν από την τελευταία αύξηση της παραλλαγής δέλτα.

efsyn.gr

Categories