«Η Ελλάδα δεν απειλεί, δεν εκφοβίζεται»

Αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών δύο ημέρες πριν τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και οι φραστικές απειλές της Άγκυρας κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας δεν περνούν απαρατήρητες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να φροντίζει να απαντά με κάθε ευκαιρία.

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., μετά τη συνάντηση με τον ομόλογο του της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, φρόντισε να στείλει αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες», επεσήμανε ο επικεφαλής της Ελληνικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που λαμβάνει χώρα την Τετάρτη στην ‘Αγκυρα, επεσήμανε ότι «είναι απαράδεκτο ότι η Τουρκία, με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις, προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών, πριν καν λάβουν χώρα» και ανέφερε ως τελευταίο παράδειγμα την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, αναφορικά με το καθεστώς στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Η τουρκική διαμαρτυρία συνιστά παράδειγμα οξύμωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στην Μεσόγειο. Και παράλληλα ζητά από την Ελλάδα να αφήσει τα νησιά αυτά ακάλυπτα σε κάθε εξωτερική απειλή».

Ο υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε επίσης τις «παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχής γενομένης από την εισβολή και βεβαίως τη συνεχιζόμενη κατοχή ενός μεγάλου μέρους της επικράτειας της» και «πιο πρόσφατα, τις παράνομες εξαγγελίες για το καθεστώς των Βαρωσίων, την αναγγελία διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων εντός κυπριακών χωρικών υδάτων και τις χθεσινές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Η ελληνογαλλική συμφωνία έχει προκαλέσει φανερό εκνευρισμό στους γείτονες με την εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας να κατηγορεί τη χώρα μας για «παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες στο Αιγαίο και στη Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Νίκος Δένδιας, με τη σειρά του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα αναφέροντας πως «για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε τονίζοντας παράλληλα πως «η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. σημείωσε επίσης πως «η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου, προσηλωμένη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδία το Ηνωμένο Βασίλειο
Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζει ξεκάθαρα την επιλογή της «διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολίτικη ισότητα» για την λύση του Κυπριακού, όπως άλλωστε έχει οριστεί και από τα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως τόνισε χθες η βρετανίδα υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Γουέντι Μόρτον: «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν υποστηρίζει τη λύση της συνομοσπονδίας για το Κυπριακό».

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρόκειται για μια πολύ θετική τοποθέτηση καθώς εδώ και καιρό παρασκηνιακά διαδιδόταν σενάρια που ήθελαν τη Βρετανία να αποκλίνει από την πάγια θέση των Ηνωμένων Εθνών και να προτείνει μια δική της λύση που παρέκκλινε από τις προτάσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η κ. Μόρτον διευκρίνισε παρ΄ όλα αυτά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί πως «μια αποκεντρωμένη ομοσπονδία που μπορεί να προσφέρει και στις δύο κοινότητες τον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερο δικών τους υποθέσεων εντός όμως ενός κράτους», ίσως να ήταν δυνητικά η καλύτερη λύση.

Η Βρετανίδα υφυπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στην υπόθεση των Βαρωσίων τονίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει σαφές και στα δύο μέρη ότι θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες που πλήττουν τις προοπτικές λύσης.

Δείτε τα σχετικά βιντεο ΕΔΩ

efsyn.gr

 

Categories