Στη Βουλή από τον Αλ. Τσίπρα η κατρακύλα της χώρα μας στη διαχείριση της πανδημίας

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα καταστροφικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας αξιώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία με την πορεία της πανδημίας και την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα.

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ/POOL EUROKINISSI
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εύλογα επισημαίνει πως πέρυσι, αρχές Οκτώβρη, με συνολικό αριθμό θυμάτων 400 άτομα, σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας όμως, έναν χρόνο μετά έχουμε φτάσει στους 15.000 νεκρούς χωρίς το θέμα να απασχολεί με την ίδια ζέση το Κοινοβούλιο.

«Τις μέρες αυτές η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας» σημειώνει ο Αλ. Τσίπρας και παραθέτει ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο το γεγονός πως «σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά» ενώ την ίδια στιγμή «ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει πως «τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας».

Kαι ρωτά τον πρωθυπουργό


EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;
Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;
Ευ. Βενιζέλος: Σαν να μη συμβαίνει τίποτα


Ο Ευαγ. Βενιζέλος / Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχοντας λάβει υπόψη τα δεδομένα, καλεί την επιστημονική κοινότητα να πάρει θέση και να εξηγήσει τι συμβαίνει στη χώρα ενώ στρέφοντας το βλέμμα του προς την κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα ζητά να λάβουν αποφάσεις στηριζόμενοι επί των ιατρικών δεδομένων.

«Η επιστημονική κοινότητα να πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην Ευρώπη, γιατί έχουμε τόση διαφορά. Πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. ‘Αρα, δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

efsyn.gr

Categories