Τaggeschau.de: H ακροδεξιά επιστρέφει με βία στην Ελλάδα – Τρεις υπουργοί με ακροδεξιό υπόβαθρο

Στα πρόσφατα επεισόδια ακροδεξιάς βίας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με πρωταγωνιστές «μαυροντυμένους» νεαρούς με «σιδερένιους λοστούς, τσεκούρια, μαχαίρια και πέτρες» αναφέρεται ρεπορτάζ της ιστοσελίδας taggeschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων παραθέτει τη μαρτυρία ενός από τα θύματα της πρόσφατης επίθεσης ακροδεξιών κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής εκδήλωσης στο Νέο Ηράκλειο Αττικής.

«Πολύ γρήγορα, χωρίς να το καταβάλουμε, παρατάχθηκαν μπροστά μας προτάσσοντας τη σημαία τους με φασιστικά συνθήματα.

»Αμέσως μετά μας ακολούθησαν, έριξαν κάτω δύο από εμάς με πολύ θυμό, κλωτσιές και γροθιές, χτυπούσαν με τα κράνη τους στο κεφάλι και την πλάτη» αναφέρει η Αφροδίτη Φράγκου, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά και ήταν «απλώς τυχερή».

Σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδάκη, συνήγορο Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, «οι επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων επαναφέρουν εξαιρετικά άσχημες μνήμες».

Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Είναι προφανές ότι αυτό που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή δεν είναι ένα ασήμαντο και τυχαίο φαινόμενο».

Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Οι επιθέσεις ακολούθησαν ορισμένα μοτίβα, ενώ ο τρόπος δράσης και η εμφάνιση των επιθέμενων ήταν πανομοιότυπες με εκείνες των κακοποιών της απαγορευμένης στο μεταξύ Χρυσής Αυγής.

»Ο Παπαδάκης δεν αποκλείει μάλιστα να υπάρχει σύνδεση με την ηγετική ομάδα του κόμματος (…) Ο Παπαδάκης εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενεργεί αρκετά αποφασιστικά απέναντι στους ακροδεξιούς, απεναντίας τους ανέχεται.

»Κι αυτό διότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει μετατοπιστεί αισθητά προς τα δεξιά».

«Ένας ακροδεξιός υπουργός Υγείας»
Το ρεπορτάζ της tagesschau.de αναφέρεται έπειτα και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ειδικότερα στην υπουργοποίηση «τουλάχιστον τριών υπουργών που έχουν εθνικιστικό, ενιότε ακροδεξιό υπόβαθρο.

»Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε ο διορισμός του Θάνου Πλεύρη ως υπουργού Υγείας.

»Ο Πλεύρης ήταν επί μακρόν μέλος του εθνικιστικού κόμματος ΛΑΟΣ.

»Ως δικηγόρος, υπερασπίστηκε στο δικαστήριο τον πατέρα του, γνωστό αντισημίτη και αρνητή του Ολοκαυτώματος, με το επιχείρημα της ελευθερίας της έκφρασης.

»Μετά τον διορισμό του ακολούθησε ανησυχία και κριτική – μεταξύ άλλων και από την ελληνική εβραϊκή κοινότητα.

»Ο Πλεύρης ζήτησε συγγνώμη για προηγούμενες δηλώσεις του. Ωστόσο παραμένουν αμφιβολίες για την στάση του.

»Αν τέτοιοι πολιτικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, ακροδεξιές ομάδες θα μπορούσαν να αισθάνονται δυνατές και ότι ενθαρρύνονται να προβούν σε περαιτέρω βίαιες ενέργειες, φοβάται ο δικηγόρος Παπαδάκης».

ΠΗΓΗ: dw.com 

tribune.gr

Categories