77 χρόνια από τη «Μάχη της Ηλεκτρικής»

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Ο ζωγράφος-εικαστικός Δ. Αστερίου τονίζει ότι η έκθεση-εγκατάσταση έχει στόχο να καταδείξει την αέναη πάλη του ανθρώπινου πνεύματος κατά του φασισμού.

Εκδηλώσεις μνήμης για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής» (13 Οκτωβρίου 1944) διοργανώνει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Ανάμεσα σε αυτές παρουσιάζει και την έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Αστερίου «Ματωμένα Πορτραίτα», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Μάγδα Φύσσα, η φωνή της οποίας προβάλλεται σε βίντεο με τίτλο «Η Φωνή». Η έκθεση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Α. Τάσσος» στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμ. Μπενάκη 70, Κερατσίνι-Αμφιάλη) από τις 11-31 Οκτωβρίου. Λειτουργία: Δευτέρα-Παρασκευή 9-12 και 18.00-21.00.

Ο ζωγράφος-εικαστικός Δ. Αστερίου τονίζει ότι η έκθεση-εγκατάσταση έχει στόχο να καταδείξει την αέναη πάλη του ανθρώπινου πνεύματος κατά του φασισμού και να τιμήσει όλους εκείνους που υπέφεραν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους στον αγώνα αυτό.

Εναν αγώνα που διεξάγεται μέσα στους δρόμους της χώρας μας, αλλά και του κόσμου ολόκληρου με αφορμή την κοινωνικο-οικονομική κρίση και την αδυναμία των πολιτικών συστημάτων να εφαρμόσουν ένα δίκαιο σύστημα που να ανταποκρίνεται στο όραμα για ισότητα, ελευθερία και σεβασμό στα δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Στο κέντρο της έκθεσης παρατάσσονται σε κυκλική εγκατάσταση τριάντα κόκκινες μεταλλικές ανισοϋψείς στήλες, οι οποίες φέρουν ένα ρούχο ως σήμα-σύμβολο της απώλειας. Η γεωμετρική κυκλική δομή ως περιφρούρηση της μνήμης αποτελεί αναφορά στον χορό του αρχαίου δράματος και καλεί τον θεατή σε μια συμβολική συμμετοχή στον χώρο και τον χρόνο που διαδραματίζεται η αφήγηση, έναν χωροχρόνο αέναα επαναλαμβανόμενο. Πίσω από την κυκλική αυτή εγκατάσταση τοποθετούνται τα «Ματωμένα Πορτραίτα».


Προσωπογραφίες ανθρώπων που έδωσαν μάχη, βασανίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του φύλου, της φυλής, της καταγωγής ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας. Εμβόλιμα παρεμβάλλονται «ματωμένοι» καθρέφτες ως υπόμνηση της υποβόσκουσας βίας, η οποία απειλεί τον καθέναν από εμάς που επιλέγουμε να σκεφτόμαστε και να δρούμε ως ελεύθεροι πολίτες. Συμμέτοχοι και συναγωνιστές και εμείς, κοινωνούμε τις ιστορίες τους στην αδιάκοπη μάχη κατά του φασισμού στη σύγχρονη πλέον μορφή του.

Ανάμεσα στα «ματωμένα πορτραίτα», αυτά του Νίκου Τεμπονέρα, του Παύλου Φύσσα, του Σαχζάτ Λουκμάν, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη, του Δημήτρη Κουσουρή, του Ζάκ Κωστόπουλου, του Βαγγέλη Γιακουμάκη, του Βασίλη Μάγγου, της Κωνσταντίνας Κούνεβα, του Βασίλη Δημάκη, του Μιχάλη Καλτεζά, της Σοφίας Μπεκατώρου, της Καρολάιν Κράουτς.


Ο Δημήτρης Αστερίου με το έργο του αυτό δίνει μια υπόσχεση. Πως δεν θα ξεχάσουμε. Πως τα παιδιά που χάθηκαν θα βαδίζουν για πάντα σαν σκιές στο πλάι μας μέχρι την τελική δικαίωση. Μέχρι που η ιερότητα της ζωής του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από τη φυλή, το φύλο, τις πολιτικές του απόψεις, τις ερωτικές του προτιμήσεις, να γίνει κοινό κτήμα όλων. Γιατί ο αγώνας κατά του φασισμού ποτέ δεν κερδίζεται ολοκληρωτικά. Απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ακριβώς γιατί φωλιάζει και επωάζεται στην καρδιά και το μυαλό της άγνοιας, της απαιδευσιάς και μιας φτηνής, βάρβαρης και εξωλογικής στοχοποίησης του «άλλου», του «διαφορετικού», ως εχθρού προς εξόντωση.

Η «Μάχη της Ηλεκτρικής» έγινε στις 13 Οκτωβρίου 1944, για να προστατευτεί από τους αποχωρούντες Γερμανούς κατακτητές το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ διέσωσαν σε μια ηρωική μάχη (την τελευταία μάχη του πολέμου) μία από τις πιο ουσιαστικές ενεργειακές μονάδες της Ελλάδας, που τροφοδοτούσε με ρεύμα ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Το εργοστάσιο παραμένει εδώ και χρόνια ανενεργό.

efsyn.gr

 

Categories