Απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής στην ΠΟΑΣΥ

Μάνος Τσαλδάρης

Η απόφαση ευλόγως ξεσήκωσε την αντίδραση των μειοψηφικών παρατάξεων, που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με οξείες ανακοινώσεις.

Την τελευταία στιγμή λόγω της διακοπής των εργασιών της Βουλής εξαιτίας της θλιβερής είδησης του θανάτου της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αποτράπηκε -τουλάχιστον προσωρινά- η κυβερνητική μεθόδευση να ελεγχθεί πλήρως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) από φιλοκυβερνητικές συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Ετσι δεν ψηφίστηκε χθες τροπολογία, που κατατέθηκε εσπευσμένα μόλις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές των συνδικαλιστικών οργάνων, με την οποία καταργείται στο συγκεκριμένο Σώμα η απλή αναλογική.

Στην τροπολογία προβλέπεται η εκλογή οργάνων και αντιπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε μια εντελώς αντιδημοκρατική πρόταση που καταργεί στην πράξη τον συνδικαλισμό και τις παρατάξεις, παραπέμποντας σε σκοτεινές εποχές. Σύμφωνα με την τροπολογία, την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει νύχτα μέσα σε άσχετο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, κάθε εκλογέας μπορεί να θέσει αριθμό σταυρών ίσο με το ένα τρίτο του αριθμού των εδρών του διοικητικού συμβουλίου της ελεγκτικής επιτροπής των αντιπροσώπων. Οι υποψήφιοι θα εκλέγονται βάσει αριθμού σταυρών προτίμησης έως ότου συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός των εδρών.

Η απόφαση ευλόγως ξεσήκωσε την αντίδραση των μειοψηφικών παρατάξεων, που επιτέθηκαν στην κυβέρνηση με οξείες ανακοινώσεις. Χαρακτηριστικά η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών (ΔΕΚΑ) μίλησε για αντιδημοκρατική εκτροπή, για κυβερνητική «τροπολογία που βάζει ταφόπλακα στον δημοκρατικό συνδικαλισμό στην Αστυνομία», για θάνατο του πλουραλισμού και κατάργηση της λογοδοσίας μέσα στα σωματεία, ενώ κατήγγειλε ξεδιάντροπη «συμπαιγνία μερίδας συνδικαλιστών με την κυβέρνηση της Ν.Δ.».

Για «αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης» κάνει λόγο και η Πρωτοβουλία Αστυνομικών, σημειώνοντας ότι «φιμώνει και χειραγωγεί κάθε αντίθετη φωνή, ενώ καταργεί την εκπροσώπηση των συσπειρώσεων στα συλλογικά όργανα». Οι ίδιοι θεωρούν πως πρόκειται για «δώρο» της κυβέρνησης στο πειθήνιο προεδρείο της ΠΟΑΣΥ και εμφατικά υπογραμμίζουν «κάτω τα ξέρα σας από το κίνημα των αστυνομικών», ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν «αυτό το αίσχος» ακόμα κι αν ψηφιστεί.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, ανέφερε ότι ο εκλογικός νόμος δρα «φωτογραφικά και μεθοδευμένα», ότι πρόκειται για «παρέμβαση στα συνδικαλιστικά της Αστυνομίας» και για αντισυνταγματική τροπολογία. «Σαν επιχείρημα ισχυρίζονται ότι το κάνουν για να μην υπάρχει κομματισμός. Ισα ίσα, τώρα είναι κομματισμός, γιατί όσοι έχουν την πλειοψηφία θα τα παίρνουν όλα με αποτέλεσμα να σταματά να υπάρχει άλλη φωνή. Θέλουν να έχουν ελεγχόμενους τους πάντες», προσθέτει.

Το τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κρατήσουν ενιαία στάση καταψηφίζοντας την τροπολογία, αναφέροντας ότι: «Είναι πλέον βέβαιο ότι αυτή η κυβέρνηση, που ουδεμία σχέση έχει με τις αρχές και τις αξίες συντηρητικών αλλά και δημοκρατικής αντίληψης ανθρώπων, οι οποίοι την ανέδειξαν σε κόμμα εξουσίας, παρασύρεται όλο και πιο βαθιά στα νερά του αυταρχισμού, εκεί όπου συναντιούνται οι ακροδεξιές αντιλήψεις, οι εμμονές στελεχών που στρατολόγησε από τον ΛΑΟΣ, με τις ακραία αντιδημοκρατικές αντιλήψεις και εμμονές πρωτοκλασάτων στελεχών του τέως ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών που συντάχθηκαν για να υπηρετήσουν το “επιτελικό” προσωποκεντρικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη».

efsyn.gr

Categories